W Polsce na jedną osobę przypada średnio 235 kg żywności zmarnowanej w ciągu roku. Dla porównania w krajach Afryki wskaźnik ten wynosi ok. 6-11 kg. W czasie świąt ilość wyrzucanego jedzenia gwałtownie wzrasta.
Jeśli mamy nadmiar dobrego i świeżego jedzenia, możemy je zanieść jeszcze dziś do jednej z najbliższych jadłodzielni działających na Ursynowie. Potrzebujący i fani foodsharingu czekają na te dary. W pierwszy dzień świąt zainteresowanie nimi w ratuszowej jadłodzielni było bardzo duże, a dostępnej żywności niezbyt wiele.
Można zanosić niemal wszystko - gotowe ciasta, potrawy, półprodukty itp. Byle było to jedzenie świeże i zdatne do spożycia.
W naszej dzielnicy działają aż cztery jadłodzielnie. Znajdują się one:
Dobrze jest żywność włożyć do pojemników, zakręcanych słoików oraz podzielić na porcje.
- Bezwzględnie dbajmy o czystość naszych rąk przed każdym kontaktem z żywnością. Pakujmy produkty w czyste, szczelne opakowania, szczególnie ważne jest to w przypadku pieczywa - zaleca Foodsharing Warszawa organizacja zachęcająca do ratowania jedzenia przed marnowaniem.
Spaślak13:28, 26.12.2024
To smutne że Ci ludzie nie mają wsparcia ze strony rządu, prezydenta miasta i jurka o :( 13:28, 26.12.2024
PZPR 13:57, 26.12.2024
W Polsce Ludowej nie znane było zjawisko głodu. Zakłady pracy, szkoły i inne instytucje miały stołówki, tanie bary mleczne były w całym kraju. Teraz za "wolnej i demokratycznej" biedni, chorzy, bezrobotni i bezdomni ludzie głodują. Odarci z godności są zdani na pomoc i łaskę obcych ludzi. 13:57, 26.12.2024
Mika15:02, 26.12.2024
0 0
Hej Spaślaku, co poradzić, że dorobek przez lat osiem został zżarty. Ceny nie gwiazdki z nieba, tak szybko nie spadają. 15:02, 26.12.2024