Zamknij

Tysiąc smaków CHINA TOWN. Wreszcie na Ursynowie!

REKLAMA 12:07, 28.03.2014 Aktualizacja: 11:26, 04.04.2014
Skomentuj

Kuchnia chińska niezmiennie zaskakuje Europejczyków. Tysiące smaków, chrupiące i soczyste warzywa, mięsa w aromatycznych i esencjonalnych sosach, zdumiewające połączenia - to wizytówka tej ponad tysiącletniej sztuki kulinarnej. Dobrze, że wreszcie możemy zasmakować jej w naszej dzielnicy i to w znakomitym wydaniu!

Oddziaływanie na zmysły w chińskiej sztuce kulinarnej jest przez mieszkańców Państwa Środka bardzo cenione. Posiłek to nie obiad spożyty w pośpiechu, ale celebracja, spotkanie z aromatami, smakami - prawie modlitwa... Jeśli kiedykolwiek byliście Państwo w Chinach - tam widać tę celebrację na każdym kroku: na ulicy, w eleganckiej restauracji, czy w przydrożnym barze.

Wielu kucharzy próbowało przenieść tę niesamowitą mieszankę nad Wisłę, ale nikomu nie udało się to tak, jak twórcom sieci restauracji "China Town". Ta zacna marka trafiła wreszcie na Ursynów - ku uciesze wszystkich wielbicieli oryginalnej chińskiej kuchni.

Wchodząc do "China Town" przy Sójki przenosimy się do innego świata. Prosto z ruchliwej, pospiesznej i nerwowej atmosfery zachodniego świata (obok gwarne i tłoczne centrum handlowe) trafiamy do spokojnej krainy celebracji harmonii i równowagi ducha. To poczucie potęguje wspinanie się po schodach w towarzystwie tradycyjnych lampionów szczęścia oraz stylizowany wystrój lokalu. Obecność słynnych okrągłych stołów do rodzinnego spożywania posiłków, wraz z obrotowymi taflami, przypomina, że jesteśmy w innej, bogatszej kulturze konsumpcji, w której wspólne ucztowanie to coś więcej niż tylko proste spożywanie.

W menu lokalu, tak jak w każdej warszawskiej "China Town" znajdziemy ponad 200 potraw. Niech jednak nikt nie myśli, że gotowe czekają one na klienta... Każda potrawa przygotowywana jest na poczekaniu, ze świeżych składników, przez prawdziwych chińskich kucharzy. Czy wiecie, że w Chinach istnieje ponad 80 rodzajów cięcia i krojenia składników? Ponad 30 sposobów smażenia, aż 60 przygotowywania potraw na ogniu? Kucharze z lokalu przy Sójki z pewnością wykorzystują wszystkie z nich, by dogodzić podniebieniom gości.

Z kolei właściciele restauracji szczególnie dbają o dobór produktów. Warzywa i owoce - a więc produkty w chińskiej kulturze zwane Yin (wilgotne i miękkie odżywiające żeński pierwiastek) - są tu pierwszej jakości. Produkty smażone i duszone - takie jak mięsa - Yan (odżywiają męski pierwiastek) - tylko świeże, nie mrożone. Dla Chińczyków jedzenie to świadectwo ich cywilizacji, a więc wszystko musi być tip-top.

Sprawdziliśmy na portalach społecznościowych co takiego spośród wspomnianych dwustu rodzajów potraw z oryginalnej kuchni chińskiej klienci szczególnie polecają w "China Town". Wielbiciele chwalą chleb ryżowy smażony z wieprzowiną i kapustą pekińską, soję suszoną w laskach, wieprzowinę w paskach o smaku rybnym, drób przyrządzany w kilkunastu rodzajach (słynna kaczka po pekińsku, ale też wołowina na gorącym talerzu - pycha!). Każdy rodzaj mięsa przygotowany przez tutejszych kucharzy przypadnie nam do gustu! Dla wielbicieli podwójnie egzotycznych doznań są nawet... kraby smażone z imbirem i porem czy węgorz azjatycki na gorącym półmisku.

Na mojej prywatnej top-liście z ursynowskiej "China Town" znajduje się... przystawka! Bo i przystawki - tak jak i tutejsze dania mogą startować po kulinarnego Oscara! Groszek cukrowy z czosnkiem zasługuje na miano fenomenalnego. Mogę osobiście zaręczyć, że jest lepszy niż ten podawany w naprawdę dobrej restauracji w Chinach, w której kiedyś wypadło mi jadać.

Nic dziwnego, że sieć "China Town" od lat sprawuje niepodzielne rządy królowej prawdziwej chińskiej kuchni w Warszawie. Restauracje te odwiedzają dyplomaci, aktorzy, znane osobistości i mieszkające w Polsce rodziny chińskie, które tylko tutaj mogą zjeść jak w domu. Sieć jest dostawcą posiłków samolotów LOT-u na trasie Warszawa-Pekin, przygotowuje catering na doroczny bal z okazji Narodowego Święta Chin czy wreszcie prywatne przyjęcia, na których goście delektują się tym co najlepsze z Państwa Środka.

Warto zatem wpaść do China Town przy Sójki 33a na Ursynowie i samemu przekonać się o wirtuozerii smaków, jaką wyczarują na miejscu tutejsi kucharze. Z pewnością będziecie zachwyceni!

CHINA TOWN - Restauracja Chińska - Ursynów - ul. Sójki 33a, tel. 22 648 88 48

(promocja)

(REKLAMA)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

Smutna wiadomość dla fanów kabaretu

Bardzo przykre. Bo ten Jej humor był niesamowity, inny niż inne. Już sam tembr głosu kazał czekać co będzie dalej... Andrzeju...

Fan

01:11, 2025-07-18

Młodzi z całego świata na Ursynowie. Polonia Camp 2025

Elity promujące Polskę? Ci, co plują na naszą kulturę, historię i język? Owsiak "róbta co chceta", "gdzie jest ten słoik", Rusinek - sekretarz komunistki-noblistki, co twierdziła, że lustracja to nienawiść? Otylia, która ma niby co promować? Bralczyk zwalczany za "Murzyna"? (Wyborcza mu już wybaczyła?) I Sikorski, który twierdzi że ZYSKALIŚMY NA II WOJNIE ŚWIATOWEJ. Dno... A bez tej lustracji to teraz mamy to co mamy w sądownictwie i nie tylko.

I to mają być te eli

23:47, 2025-07-17

Koniec chaosu na Poloneza?

Wygrodzenie kawałka ulicy to kpina, nie rozwiązuje problemu, ponieważ samochody parkują na ulicy trochę dalej (w stronę cmentarza) i w dalszym ciągu blokują przejazd. Ulica w dalszym ciągu jest niebezpieczna do przejazdu. Czy te tempe urzędasy nie potrafią postawić dwóch znaków zakazu postoju i parkowania na całym newralgicznym odcinku? Czy to taki wielki wysiłek intelektualny? A może to brak kompetencji lub czysta złośliwość. Sprawę można załatwić w kilka dni a urzędasy "rozwiązują" problem ponad rok??!!. Poza tym jest wiele idiotycznych rozwiązań komunikacyjnych na Ursynowie i w Warszawie.

MJT

22:41, 2025-07-17

Czy Magda Gessler dobiła Karpielówkę?

"Swoją decyzję tłumaczy niskim zapotrzebowaniem na kuchnie góralską w tej części stolicy". Jasne w "Siwym Dymie" przy Puławskiej w tygodniu ciężko miejsce na parkingu znaleźć, w weekendy o wejściu bez rezerwacji można pomarzyć. Ich nie dotyczą problemy pocovidowe, inflacyjne i wzrostów kosztów pracy. Klientów więcej niż mogą obsłużyć.

Warszawiak82

14:50, 2025-07-17

0%