Zamknij

Syropy barmańskie i do kawy – jak wybrać?

Redakcja Haloursynow.pl + 14:00, 28.05.2021 Aktualizacja: 14:05, 28.05.2021
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Chcesz uświetnić smak drinka albo zaparzyć niepowtarzalną kawę? Sięgnij po syrop, który nawet najzwyklejszy napój zamieni w podniebną rozkosz. Na jaki syrop warto się zdecydować? Co wybrać, by zachwycić podniebienie gości?

Syropy barmańskie i do kawy – jaka marka?

Przygotowanie pysznych drinków i kawy wcale nie musi być czasochłonne i skomplikowane. Na rynku znaleźć można bowiem pyszne syropy barmańskie i do kawy. Dostępne są one m.in. w ofercie sklepu Polmarkus. Jak jednak wybrać odpowiedni dodatek? Na co zwrócić uwagę?

Przy wyborze syropów wiele osób kieruje się renomą producenta. Uznane na rynku marki dają bowiem gwarancję, że ich produkty zawierają starannie wyselekcjonowane składniki najwyższej jakości. Przekłada się to nie tylko na ich dobry smak i przyjemny aromat, ale również konsystencję, która płynnie łączy się z napojem. Wśród polecanych produktów wymienić można m.in. syropy barmańskie Monin.

Francuski producent Monin oferuje szeroki wybór syropów do drinków, koktajli i kaw. Tworzone na ich bazie napoje świetnie smakują. Nic więc dziwnego, że produkty tej marki są chętnie wybierane przez profesjonalnych barmanów i baristów.

Syropy barmańskie – liczy się smak

Syropy barmańskie to produkty niezwykle zróżnicowane pod względem smaku i koloru. To, na jaką opcję się zdecydujesz tak naprawdę, zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Wśród najpopularniejszych smaków wymienić można:

  • syrop Grenadina – ma smak czerwonych jagód z nutką wanilii. Jest słodki, ale i lekko kwaskowy. To jeden z najchętniej wybieranych syropów. Ma bowiem uniwersalny charakter,
  • syrop Blue Curacao – oryginalnie jest wytwarzany ze skórek zielonych pomarańczy, które rosną na karaibskiej wyspie Curacao. W zależności od wariantu syrop cechuje się różnym stopniem goryczki. Ma charakterystyczny błękitny odcień,
  • syrop Amaretto – lekka goryczka gorzkich migdałów sprawia, że syrop Amaretto to świetny dodatek do kawy, lodów, deserów, a także drinków. W niektórych jego wariantach migdały zastąpiono pestkami moreli,
  • syrop malinowy – to jeden z najczęściej wykorzystywanych syropów do piwa. Sprawdza się również jako dodatek do shotów i herbaty. Jest słodki, acz lekko kwaskowy,
  • syrop limonkowy – to składnik wielu drinków i koktajli. Pięknie pachnie i wprowadza orzeźwiającą nutę,
  • syrop Mojito – to najczęściej połączenie mięty i limonki, dzięki czemu stanowi bazę słynnego koktajlu Mojito. Orzeźwia i ma lekko cierpkawy smak, który równoważy słodkie nuty,
  • syrop żurawinowy – jest słodki, jednak ma w sobie nutę cierpkości. Świetnie komponuje się z drinkami, koktajlami, a nawet lodami.

Syropy do kawy – smaki warte uwagi

Część syropów barmańskich świetnie komponuje się również z kawą. Jednym z nich jest wspomniany wyżej syrop Amaretto. Na tym jednak nie koniec. Wśród rozwiązań, które uświetnią smak małej czarnej, wymienić można syropy karmelowy i waniliowy. Dużą popularnością cieszy się również smak orzechowy, a w okresie Świąt Bożego Narodzenia – piernikowy. Z kawą świetnie komponuje się także syrop Irish Cream oraz o smaku rumu z czekoladą.

Jeśli natomiast szukasz syropów, które dodadzą kawie nutkę orzeźwienia, sięgnij po smak miętowy lub pomarańczowy. Gdy zaś wolisz bardziej egzotyczne i intensywne smaki, wybierz syrop imbirowy lub cynamonowy.

Syropy barmańskie i do kawy to świetne urozmaicenie ulubionych napojów, drinków i koktajli. Mają intensywny smak i aromat. Mogą być również wykorzystywane do deserów, lodów czy też naleśników. Tak naprawdę więc stanowią niezwykle uniwersalny dodatek, który warto mieć w swojej kuchni.

(REKLAMA)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%