SGGW po raz drugi rusza z budową unikatowego laboratorium. Prawie trzy lata temu prace jak szybko się rozpoczęły, tak szybko się zakończyły. Firma na mocy porozumienia z uczelnią zeszła z placu budowy. Tym razem SGGW na inwestycję dorzuci 35 mln złotych.
Po prawie trzech latach Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego dokończy na Ursynowie dużą inwestycję, która już raz się rozpoczęła. W lipcu 2021 roku uczelnia podpisała umowę z firmą Skanska, która do grudnia 2022 roku miała wybudować Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych SGGW.
- Wykonawca zaczął budowę w okresie gwałtownych wzrostów cen materiałów budowlanych i wykonawstwa. Nie był w stanie zrealizować prac w budżecie zapisanym w umowie. My z kolei nie mogliśmy powiększać zamówienia aneksami. I w efekcie wykonawca zszedł z placu budowy - mówił Gazecie Wyborczej rzecznik SGGW Krzysztof Szwejk
W ostatnich dniach plac budowy przy ul. Nowoursynowskiej 159 ożył. Pod koniec marca uczelnia podpisała kolejną umowę, tym razem ze spółką ERBUD, która ma osiemnaście miesięcy na dokończenie i oddanie obiektu. Ursynowianie powinni więc ujrzeć efekt we wrześniu 2025 roku. Nowy wykonawca ma sporo większy budżet. Pierwszy, zerwany przez wykonawcę kontrakt wynosił prawie 80 mln zł, z czego połowę tej kwoty stanowiło dofinansowanie z Ministerstwa Edukacji i Nauki. Tym razem umowa opiewa na kwotę 115,4 mln zł brutto.
Najnowsza inwestycja ursynowskiej uczelni jest projektem Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka. Powierzchnia obiektu zajmie około 16,5 tys. mkw i będzie składać się z czterech kondygnacji naziemnych i jednej podziemnej.
Będzie to obiekt laboratoryjno-dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym, infrastrukturą towarzyszącą, przyłączami, ciągami komunikacyjnymi
- informuje dr inż. Krzysztof Szwejk, rzecznik prasowy SGGW.
Na terenie Centrum ma znaleźć się 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami, dwie hale oraz sala konferencyjna. Dodatkowo powstanie pięć tarasów całych w zieleni.
Ursynowska SGGW dzięki nowemu laboratorium zajmie się realizacją idei holistycznego podejścia do nauk o żywieniu człowieka, ale również rozwojem badań, dzięki którym będzie możliwe rozwiązywanie różnych problemów żywieniowo-zdrowotnych społeczeństwa. Przyszłe Centrum będzie również starało się poprawić sytuację zdrowotną Polaków poprzez zmniejszanie skali chorób, które powstają na skutek nieprawidłowego odżywiania się oraz kształcić profesjonalistów z zakresu dietetyki, ochrony zdrowia, żywienia człowieka i projektowania żywności.
Wyjaśnienie
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego wyjaśnia, że to nie wzrosty cen wykonawstwa były powodem zejścia firmy Skanska z budowy. Uczelnia informuje, że pierwotny projekt, opracowany przez konsorcjum Best Building Consultants, okazał się wadliwy. Wykryto w nim błędy i braki projektowe. Po zatrzymaniu prac przez firmę Skanska, uczelnia zmuszona była ogłosić przetarg na poprawę projektu, a następnie – na wybór nowego wykonawcy. To miało istotny wpływ na termin wznowienia i wzrost kosztów inwestycji. Budowa realizowana obecnie przez firmę Erbud, powstaje na podstawie projektu opracowanego przez pracownię JSK Architekci.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
[FOTORELACJA]5603[/FOTORELACJA]
Wyborca10:46, 04.04.2024
Ja głosuję na redaktora Rogińskiego. To mądry i uczciwy człowiek. Innych kandydatów nie ma. 10:46, 04.04.2024
student14:59, 04.04.2024
Czy projekt został zmieniony? 14:59, 04.04.2024
Kon01:58, 06.04.2024
tu tez mozna sie spodziewac protestow anty patodeweloperka ? Komu ten budynek zasloni stary bury blok z plyty ? 01:58, 06.04.2024
Wariator21:45, 04.04.2024
0 0
To zależy kto pyta! 21:45, 04.04.2024