Na czym polega badanie wody i dlaczego jest ważne? Kto ma obowiązek przeprowadzać regularne mikrobiologiczne badanie wody? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziesz w poniższym artykule.
Jesteś właścicielem lokalu gastronomicznego? Wiesz, że musisz przeprowadzać regularne mikrobiologiczne badanie wody? Obowiązek ten wynika z Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody, która jest przeznaczona do spożycia przez ludzi. Dlaczego badanie mikrobiologiczne jest ważne? Na czym polega? Szczegóły na ten temat znajdziesz w dzisiejszym artykule.
Dlaczego mikrobiologiczne badanie wody jest ważne? Przede wszystkim dlatego, że wiele zanieczyszczeń wody nie są widoczne dla oka. Można je zaobserwować tylko i wyłącznie w trakcie badań mikrobiologicznych, które przeprowadza się w laboratorium. A jak wiadomo, spożywanie wody, która zawiera szkodliwe mikroorganizmy oraz inne substancje jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Z tego właśnie powodu każdy właściciel lokalu gastronomicznego musi regularnie przeprowadzać mikrobiologiczne badania wody dla Sanepidu.
Ważne wyniki z mikrobiologicznego badania wody pozwolą Ci także uniknąć nieprzyjemności oraz problemów, kiedy dojdzie do sytuacji podejrzenia zatrucia pokarmowego u osoby, która skorzystała z usług Twojego lokalu gastronomicznego. Ponadto ważne wyniki będą potrzebne, gdy w Twojej restauracji pojawi się pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W takiej sytuacji może wziąć on nie tylko próbkę wody, ale i zweryfikować ważność lekarskich orzeczeń Twoich pracowników, datę ważności produktów spożywczych czy stan wentylacji lokalu.
A zatem jako właściciel lokalu gastronomicznego powinieneś również wiedzieć, że poza badaniem wody, ważne jest także sprawdzanie wentylacji poprzez pomiar wydajności oraz skuteczności. Właściwie sprawdzanie wentylacji dotyczy nie tylko lokali gastronomicznych, a również domów i bloków. Usługę tę wykonuje się nie tylko po instalacji wentylacji w celu sprawdzenia, czy działa prawidłowo i jaki jest jej poziom hałasu. Wentylację należy sprawdzać również podczas jej użytkowania oraz eksploatacji i to regularnie.
W trakcie sprawdzania wentylacji specjaliści nierzadko zwracają szczególną uwagę na wydajność nawiewną i wyciągową, wartość temperatury i ciśnienia, przepływ oraz regulację wentylacyjnego układu, a także poziom hałasu, jaki się z niej wydobywa. Sprawdzanie wentylacji obejmuje także zgodność pomiarów – nie tylko z projektem, ale i normami, które aktualnie obowiązują.
Na czym polega badanie wody? Otóż w odpowiednim laboratorium przeprowadza się kompleksowe badanie wody zimnej i ciepłej dla gastronomicznych lokali. Takie badanie uwzględnia oczywiście aktualne przepisy oraz wymagania, jakie stawia Sanepid. Dzięki badaniu dowiesz się, czy woda w Twoim lokalu gastronomicznym jest w pełni bezpieczna i zdatna do użytku.
Wodę z reguły sprawdza się pod kątem bakterii z grupy coli, enterokoków, Escherichia coli, legionella sp, clostridium perfringes oraz ogólnej liczby mikroorganizmów. Takie badanie jest częścią procesu zwanego Systemem Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli – w skrócie HACCP, wymaganego oczywiście dla każdego gastronomicznego punktu. Celem procesu jest zapobieganie ewentualnym zagrożeniom i gwarancja bezpieczeństwa żywności. Jeśli tylko zostaną wykryte jakiekolwiek nieprawidłowości, na właściciela lokalu gastronomicznego nakłada się kary. Jak widać, w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, nie można sobie pozwolić na żadne nieprawidłowości. Trzeba więc zadbać o to, aby podczas pobierania próbek wszystko przebiegało prawidłowo, dzięki czemu profesjonalne badanie wody będzie wiarygodne. Jeżeli laboratorium badania wody po przebadaniu próbki wody wykryje nieprawidłowości, należy jak najszybciej je usunąć i ponownie przeprowadzić badanie fizykochemiczne w celu upewnienia się, że problem zanieczyszczenia wody został rozwiązany, a także pozwoli na dobór najlepszej technologii uzdatniania wody. Na szczęście zdobycie próbek wody jest bardzo łatwe.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz