Słowo „zdrowie” odmieniane jest teraz przez wszystkie przypadki, a fraza „jak poprawić odporność?” to jedna z najczęściej wpisywanych fraz w wyszukiwarki internetowe. Każdy poszukuje coraz to bardziej wymyślnych sposobów na przygotowanie swojego organizmu do walki z wirusami. Tymczasem skuteczna metoda istnieje już od kilkuset lat. Jej autorką była św. Hildegarda, mniszka z Bingen, która swoją wiedzę leczniczą otrzymała od Boga w mistycznych wizjach. Sprawdź jaki jest hildegardowy sposób na odporność.
Dieta współczesnego człowieka niestety zazwyczaj ma niewiele wspólnego z naturą i zdrowiem. Wysoko przetworzona żywność, modyfikowane zboża, sztuczne konserwanty – to najwięksi wrogowie naszego organizmu. Musimy więc wyeliminować niezdrową żywność i zamienić ją na prozdrowotne produkty św. Hildegardy, które można znaleźć na tej stronie: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/DIETA-SW.-HILDEGARDY/90.
Pierwszy krok to zmiana pszenicy na pradawne odmiany orkiszu. To właśnie w tym zbożu znajduje się bowiem cenny rodanind, który działa jak naturalny antybiotyk. Hildegarda podkreślała, że orkisz powinien wchodzić w skład każdego posiłku, który spożywamy w ciągu dnia. Kolejny krok ku zdrowej diecie to wyeliminowanie ze swojego jadłospisu tzw. „trucizn kuchennych”, a więc: truskawek, śliwek, brzoskwiń, surowych gruszek, pora, soczewicy, węgorza i wieprzowiny. Nabiał można spożywać, ale w ograniczonych ilościach.
Mniszka z Bingen zalecała także kasztany jadalne i koper włoski, ponieważ wraz z orkiszem tworzą trójkę produktów spożywczych w pełni przyswajanych przez ludzki organizm. Kasztany jadalne zostały nawet określone przez mniszkę jako lek na wszystkie dolegliwości. Mąkę, smarowidła i wypieki z kasztanów jadalnych zamówisz tutaj: https://www.sklephildegarda.pl/kasztany-jadalne-produkty.
Zdrowie zaczyna się od jelit. W tym stwierdzeniu nie ma żadnej przesady. To właśnie w jelitach rozwija się flora bakteryjna, która ma za zadanie blokować dalsze namnażanie patogenów. To właśnie tu powstają niektóre ważne witaminy i aminokwasy. Po latach stosowania złej diety jelita człowieka mogą być w opłakanym stanie. Zalepione glutenem i pleśnią nie będą pracować wydajnie i wchłaniać składników odżywczych. Oprócz zmiany diety niezbędne będzie więc także wykonanie kuracji oczyszczającej. Posłuży do tego celu hildegardowa mieszanka miodowo-ziołowa, nazywana „złotem św. Hildegardy”. Taka mieszanka pomocna jest przy zmęczeniu, bólach głowy, bólach stawów, problemach trawiennych, a nawet przy schorzeniach reumatycznych. Hildegardowcy zalecają, by kurację powtarzać co roku przez 3-4 tygodnie.
Miód z gruszkami i wszewłogą można sporządzić samodzielnie. Niezbędne będą do tego: odszumowany miód, kilogram gruszek i specjalna mieszanka ziołowa, którą możesz kupić w tym sklepie: https://www.sklephildegarda.pl/.
Galgant i bertram to jedne z najbardziej przyjaznych nazw dla każdego hildegardowca. W diecie mniszki obydwie te przyprawy stosuje się w kuchni codziennie. Bertram oczyszcza krew i zapobiega występowaniu chorób, zwłaszcza płuc i serca. Wspomaga trawienie i podnosi odporność. Natomiast galgant jest dobry na serce i krążenie, a ponadto ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.
Św. Hildegarda zalecała, aby od maja do października przeprowadzać kurację piołunową. Właśnie w ten sposób powinniśmy przygotować nasz organizm do zimy, kiedy to patogeny atakują ze zwielokrotnioną siłą. Nalewka z piołunu jest dobra na trawienie i na żołądek, pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych, stymuluje produkcję hormonów, reguluje przemianę materii, a nawet zmniejsza dolegliwości związane z alergiami.
Napój z rzęsą wodną to kolejny hildegardowy „eliksir” na odporność. Oprócz rzęsy wodnej znajduje się w nim także wiele innych dobroczynnych ziół i przypraw m.in.: imbir, cynamon, szałwia czy koper włoski. Taka mieszanka pobudza organizm, stymuluje układ odpornościowy, ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, oczyszcza krew, ma dobry wpływ na wątrobę i oczyszcza organizm z toksyn, a to tylko kilka z wielu dobroczynnych właściwości, które wykazuje hildegardowy napój z rzęsą wodną.
Mieszanka z pelargonią to dobry środek na katar, kaszel, infekcje wirusowe, bóle głowy i na grypę żołądkową. Ponadto zapobiega występowaniu powikłań po infekcjach. Można posypywać nią kanapki lub sporządzić roztwór z winem czy wodą.
Św. Hildegarda opracowała wiele metod wzmacniania organizmu i budowania odporności. Dzięki mniszce z Bingen już od kilkuset lat mamy gotową receptę na zdrowie. Wystarczy tylko po nią sięgnąć.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz