Chcesz się zdrowo odżywiać, ale przeraża cię myśl o jedzeniu otrębów i kiełków? Powszechnie reklamowany jarmuż uważasz za niejadalny? Jest kilka innych sposobów, które pozwolą Ci zdrowo żyć bez rezygnowania z ulubionych potraw.
Smażenie mięsa i ryb to najpowszechniejszy sposób na obróbkę tych produktów. Właściwie nie zastanawiamy się, dlaczego tak robimy. Skoro tak robiły nasze mamy i babcie, to widocznie nie ma w tym nic złego. Ponadto smażenie trwa stosunkowo krótko, a czas jest cenny. Jednak zdrowie jest cenniejsze, dlatego smażenie warto zastąpić pieczeniem lub duszeniem. Przygotowane w ten sposób potrawy są równie, a może nawet bardziej smaczne, zawierają mniej tłuszczu, a więcej naturalnego sosu. Jeśli nie przekonuje cię pieczenie i duszenie, to może grill?
Apetyt bierze się nie tylko z zapachu i głodu. Także wzrok ma swój udział w pobudzaniu łaknienia. Właśnie dlatego warto zadbać o to, by posiłki wyglądały „jak w restauracji” i były podane na estetycznej zastawie. Prawda jest taka, że ten sam obiad podany na dwa różne sposoby (byle jak z talerza jednorazowego i dekoracyjnie na zastawie porcelanowej), będzie smakował zupełnie inaczej. Do dekoracji możesz wykorzystać świeże owoce, liście sałaty bądź… jarmużu.
O prawidłowym nawodnieniu organizmu, jego wpływie na zdrowie i samopoczucie, powiedziano już chyba wszystko, a mimo to wiele osób nie wpisuje wody na listę cotygodniowych zakupów. Wbrew pozorom słodkie napoje, kawa, herbata i soki to nie to samo. Nawyk picia wody przychodzi z czasem. Żeby go wyrobić trzeba zawsze mieć w zasięgu wzroku butelkę z wodą. Przydaje się też aplikacja na telefon, która pomaga sumować porcje wypitej codziennie wody.
Samodzielne przyrządzanie posiłków to realny wpływ na to, co jemy. Tylko wtedy, gdy sami robimy zakupy i gotujemy, możemy mieć pewność, że przygotowujemy potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Przyda się też umiejętność robienia zakupów. Mowa nie tylko o tym, co kupujemy, ale także gdzie. Omijane ze względu na ceny małe sklepy często mają lepszej jakości towar, szczególnie jeśli chodzi o warzywa i owoce. Przy okazji dobrze jest zapoznać się z piramidą zdrowego żywienia i dbać, by w diecie znalazły się produkty zawierające wszystkie niezbędne mikro i makroelementy.
Blender próżniowy wizualnie nie różni się od swojego pierwowzoru – tradycyjnego blendera. Ma podobne funkcje i wygląd. Przyrządzimy w nim dokładnie to samo. Jest tylko jedno małe „ale”. Blender próżniowy, jak sama nazwa wskazuje, może przetwarzać produkty w próżni. Zastosowanie takiej technologii jest jak najbardziej uzasadnione. Surowa żywność w kontakcie z tlenem traci wiele cennych składników. Środowisko próżni sprawia, że proces utleniania następuje znacznie wolniej, dzięki czemu blendowane produkty zawierają więcej witamin i minerałów, a także znacznie dłużej zachowują naturalne kolory.
Korzystając z blendera próżniowego odżywiamy się zdrowiej. Nietrudno to zauważyć zarówno w wyglądzie zewnętrznym, jak i samopoczuciu. (Zobacz: Dlaczego warto korzystać z blendera próżniowego?).
Jeśli interesują cię blendery próżniowe, zajrzyj na stronę eldom.eu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz