Zamknij
ZOBACZ:

Konopie, sery, piwa i wędliny. Debiut Niedzielnych Targów Zdrowej Żywności FOTO

15:38, 26.05.2019 Aktualizacja: 16:00, 26.05.2019
Skomentuj MSO MSO

Większość wystawców, których mogliśmy spotkać dziś po ratuszem, swoje produkty wytwarza własnoręcznie. Są wśród nich rolnicy, masarze i piwowarzy. O swoich towarach mówią z pasją i zaangażowaniem, bo jak podkreślają twórcy rzemieślniczego piwa Bastion: trzeba robić, to co się lubi!

Za nami pierwsze Niedzielne Targi Zdrowej Żywności, które przez najbliższe pięć miesięcy będą odbywały się cyklicznie pod urzędem dzielnicy. Dziś pojawiło się 30 wystawców – ma być ich jeszcze więcej. Co można było kupić? Wachlarz produktów był ogromny – od miodów i słodkich przetworów (w tym oryginalnych maseł orzechowych), przez rozmaite wędliny i sery, po karftowe piwa i produkty na bazie konopi siewnej.

Wiele towarów pochodzi z niewielkich rodzinnych firm, do jednej z nich zalicza się „Dom Konopi”, który pan Włodzimierz prowadzi ze swoim synem Jakubem. – Tata trafił na produkty konopne zagranicą, potem zaczął szukać ich w Polsce, ale jakość pozostawiała dużo do życzenia – opowiada Kuba. – Jesteśmy rodziną rolniczą, więc pomyśleliśmy – możemy to robić lepiej – dodaje.

Na ich stoisku – na którym produkty były w 100% legalne i naturalne można było nabyć herbatki, mąkę czy olej konopny. Wszystkie produkty wpływają pozytywnie na układ nerwowy, pokarmowy i mięśniowo-szkieletowy.

Ciekawą rodzinną ofertę prezentowali również dziadek i wnuk z nadmorskiej restauracji „Leniwa Rodzina”. Kursują między Warszawą a Rowami, zamykając w słoikach śledzie „prosto z kutra”. – Zawsze podchodziliśmy do ryb inaczej niż wszyscy. Ludzie boją się nietypowych połączeń. My odczarowujemy śledzia – opowiadają.

Dużym wzięciem cieszyły się włoskie sery z polskiego mleka – po mozzarelę, burratę, camorza czy aciocavallo, ustawiła się naprawdę spora kolejka. Ciekawość wzbudzała kombucha – fermentowana herbata, którą Paweł – były barman – zaczął produkować, bo pasjonuje go proces fermentacji.  

- Kombucha to naturalnie fermentowany, gazowany napój na bazie naparów z herbat i cukru, przefermentowany za pomocą kultury bakterii i drożdży Kombucha. Nie trzeba go nawet pasteryzować – opowiada.

Targi spotkały się z dużym zainteresowaniem. Klientela była dość zróżnicowana, na zakupy przyszli zarówno młodzi rodzice z dziećmi, jak i osoby w wieku emerytalnym. – Odżywiamy się z mężem ekologicznie. Zatrzymujemy się przy każdym stoisku, pytamy o to, jakiego rodzaju to produkty. Na razie kupiliśmy tylko ser. Ale zbieramy informację przed kolejnymi targami – mówi pani Wanda.

Magda, która bywa na różnych targach w Warszawie, mówi, że nie jest źle jak na pierwszą edycję. – Ale zdecydowanie zabrakło mi tu po prostu świeżych warzyw i owoców prosto od rolników, z ekologicznych upraw. Szczerze mówiąc po to przyszłam, a wychodzę z miodem – śmieje się.

Niebawem kolejne targi, a z nimi kolejni wystawcy, spotkamy ich już 16 czerwca w godz. 9:00-14:00 przy ursynowskim ratuszu. A następnie: 30 czerwca, 14 lipca, 21 lipca, 11 sierpnia, 15 września, 29 września, 13 października i 20 października.

W GALERII ZDJĘCIA Z PIERWSZYCH NIEDZIELNYCH TARGÓW ZDROWEJ ŻYWNOŚCI:

[ZT]13179[/ZT]

(Marta Siesicka-Osiak)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

MArtacykMArtacyk

0 0

Kiełbasa najlepsza.

08:49, 27.05.2019
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

JUrekmykJUrekmyk

0 0

Ale za gotówkę czy na raty?

22:30, 27.05.2019

OSTATNIE KOMENTARZE

0%