- Pierwsze zgłoszenie o tym, że coś się dzieje u dziecka, dostaliśmy w czwartek wieczorem, a w sobotę badania potwierdziły, że jest to Salmonella - mówi nam dyrektor przedszkola.
Chorobę wywołaną przez bakterie stwierdzono u jednego dziecka, ale na dolegliwości żołądkowe skarżyło się znacznie więcej dzieci.
Pięcioro z nich z objawami silnego zatrucia trafiło do szpitala
- mówią nam rodzice uczniów. Dyrektor potwierdził ten fakt.
Zgodnie z procedurami sprawa została zgłoszona do Sanepidu. Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna potwierdza, że wszczęła dochodzenie epidemiologiczne. Sprawdzana jest firma cateringowa, z której usług korzysta prywatne przedszkole. Jest to firma obsługująca niemal wyłącznie placówki oświatowe.
- Firma cateringowa, dostarczająca posiłki stanowiące prawdopodobny nośnik zakażeń, jest zarejestrowana w Piasecznie - mówi nam Joanna Ostrek, kierownik Sekcji Zwalczania Chorób Zakaźnych warszawskiej PSSE.
Swoje dochodzenie prowadzi piaseczyński Sanepid.
Upoważnieni pracownicy przeprowadzili 11 marca kontrolę sanitarną w trybie interwencyjnym w firmie cateringowej dostarczającej posiłki do przedszkola. W dniu kontroli nie stwierdzono produkcji posiłków w obiekcie. Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie
- mówi szefowa PSSE w Piasecznie dr n. o zdr. Beata Mazińska
Przedszkole, decyzją sanepidu, zostało tymczasowo zamknięte. - Współpracujemy z Sanepidem. Zgodnie z procedurami po zakończeniu czynności wyjaśniających wykonamy gruntowną dezynfekcję całej placówki - mówi dyrektor.
Przedszkole zlokalizowane na Zielonym Ursynowie (celowo nie podajemy jego nazwy) to niewielka placówka. Uczęszcza do niego 25 dzieci. - To pierwszy i mam nadzieję jedyny przypadek salmonelli w naszym przedszkolu - mówi jego dyrektor.
Do zakażenia Salmonellą najczęściej dochodzi na drodze spożycia pokarmu lub wody skażonych tymi drobnoustrojami - bardzo często są to jajka i pokarmy je zawierające lub niedogotowane mięso drobiowe. Możliwe jest także zakażenie np. owoców morza, sosów, niektórych przypraw, ciast ze śmietaną, nabiału lub zanieczyszczonych warzyw.
Najczęściej zakażenia przybierają postać ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Objawy pojawiają się najczęściej od 6 do 48 godzin od zakażenia, czyli spożycia zakażonego pokarmu. Podstawowe dolegliwości to: nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka (do 39°C), biegunka – najczęściej wodnista i bez śladów krwi, niekiedy mogą występować śladowe ilości krwi i domieszki śluzu.
U dzieci poniżej 4. roku życia choroba może powodować powikłania, dlatego ważne jest szybkie zgłoszenie się do szpitala.
[ALERT]1710246287581[/ALERT]
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
4 0
które to przedszkole? chociaż nazwę ulicy proszę podajcie
5 0
Proszę podać nazwę firmy cateringowej. Za chwilę może być nie 5 osób a 500
1 0
Prośba o zajęcie się działalnością OPS Ursynów. Za publiczne pieniądze.