Zamknij

Nietypowy, bo czerwony! Czy cydr z SGGW podbije rynek?

10:32, 18.02.2024 Aktualizacja: 10:38, 18.02.2024
Skomentuj SGGW SGGW

Młodzi naukowcy z SGGW wyprodukowali cydr, którego kolor mocno odbiega od typowej barwy tego typu trunków. Badacze mają nadzieję, że napój zyska popularność wśród konsumentów i będzie produktem promującym uczelnię.

Projekt rozpoczął się od oceny potencjału nietypowych jabłek czerwonomiąższowych, pochodzących z nowego klonu hodowlanego jabłoni JB, wyhodowanego w Sadzie Doświadczalnym w Wilanowie przez prof. Andrzeja Przybyłę. Jest to etap niezwykle ważny, ponieważ, jak tłumaczą przedstawiciele SGGW, podstawowym elementem w produkcji dobrej jakości cydru jest właściwy dobór odmiany jabłoni, uwzględniający poziom kwasów, cukrów i polifenoli. Szczególnie pożądane są odmiany charakteryzujące się wysoką zawartością garbników i kwasów, które nadają finalnemu produktowi odpowiednią barwę i goryczkę.

Ponieważ ocena klonu wypadła pozytywnie, przygotowano pierwszy nastaw. Aby dostosować proces fermentacji i leżakowania do specyfiki owoców pochodzących z tej odmiany, zaangażowani w projekt studenci musieli przeprowadzić szereg eksperymentów.

Ostatecznie przygotowany cydr, o bardzo nietypowym kolorze, został wysłany na leżakowanie. Jest to niezbędny krok w procesie tworzenia tego typu trunków.

- informuje Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego.

[FOTORELACJA]5513[/FOTORELACJA]

Czerwony cydr. Czy zdobędzie uznanie koneserów?

- Nietypowy szkarłatno-karminowy kolor owoców klonu JB wzbudza dodatkowe zainteresowanie wśród koneserów cydru - podkreślają twórcy projektu.

Mają oni nadzieję, że ich wyrób zyska uznanie wśród miłośników cydru. Przypominają jednak, że celem projektu jest nie tylko stworzenie komercyjnego napoju, ale także promowanie rodzimej uczelni oraz unikalnej odmiany jabłoni rosnącej w Sadzie Doświadczalnym.

Realizacja tego projektu umożliwiła nam wyprodukowanie cydru, który będzie ciekawym produktem promującym naszą uczelnię. Jednocześnie, inicjatywa ta wpisuje się w rozwój dwóch kluczowych dyscyplin: technologii żywności i żywienia oraz rolnictwa i ogrodnictwa.

- mówią młodzi naukowcy.

Opiekunami merytorycznymi projektu są dr hab. Edyta Lipińska z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności Instytutu Nauk o Żywności oraz dr hab. Dawid Olewnicki z Katedry Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa Instytutu Nauk Ogrodniczych. Ten ostatni zasłynął ze stworzenia na Ursynowie uczelnianej winnicy SGGW, w której stara się pozyskać cenne w produkcji wina owoce.

[ZT]24032[/ZT]

Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

mieszkamnaspokojnejmieszkamnaspokojnej

0 1

a co to za roznica jakiego to koloru. po cisowiance przynajmniej kac nie grozi nie to co po alkoholu ...

19:40, 20.02.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%