Ursynowska uczelnia już w 2019 roku uruchomiła eksperymentalną winnicę, w której sprawdzano przydatność 20 różnych odmian winorośli. Badano ich mrozoodporność, umiejętność przystosowania się do warunków klimatycznych w naszym kraju. Eksperyment się powiódł, już po trzech latach rośliny zaczęły obficie owocować. Teraz przyszedł czas na kolejny krok - uruchomienie winnicy produkcyjnej, z której plonów powstawać będzie wino.
W piątek, podczas pierwszego dnia Dni SGGW, rektor uczelni prof. Michał Zasada otworzył winnicę pokazową, którą może obejrzeć każdy z odwiedzających kampus na Ursynowie. Są to na razie trzy rzędy sadzonek, docelowo winoroślami obsadzony zostanie cały skwerek między budynkami w okolicy szklarni.
Można powiedzieć, że historia zatoczyła koło. Jak wspomniał rektor Zasada, w XVIII wieku, jeszcze zanim majątek Rozkosz kupił poeta i dzisiejszy patron Ursynowa Julian Ursyn Niemcewicz, przy pałacyku - dziś siedzibie rektoratu - uprawiano setki drzewek oranżeriowych. Były cytryny, brzoskwinie, morele, a ponadto kwiaty. Na terenie ogrodu znajdowała się też szkółka drzew owocowych oraz mała winnica, w której rosło 110 sztuk winorośli.
Dziś SGGW powraca do tej tradycji. Chce nie tylko sprawdzić warunki produkcji wina z winorośli uprawianych na miejscu, ale też prowadzić badania naukowe, prowadzić zajęcia dydaktyczne i promować winnice w Polsce.
- Uprawa winorośli nie jest trudna w naszych warunkach klimatycznych. Wystarczy tylko poświecić tej roślinie nieco uwagi, a odwdzięczy się wspaniałymi owocami - przekonuje dr hab. inż. Dawid Olewnicki ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
powyżej: winnica eksperymentalna SGGW w 2022 roku i jej obfite plony (źródło: SGGW)
Do uprawy zostały wytypowane jasne międzygatunkowe mieszańce winorośli odmian ‘Solaris” i ‘Muscaris’. Odmiana ‘Solaris’ jest jedną z najwcześniejszych odmian o owocach nadających się na wina deserowe w Polsce. Odmiana ‘Muscaris’ dojrzewa nieco później niż ‘Solaris’, a jej owoce charakteryzują się dodatkowo muszkatowym smakiem, z nutami owoców egzotycznych, takich jak mango, liczi i cytrusy.
Rektor SGGW prof. Michał Zasada posadził symboliczną sadzonkę i wyraził nadzieję, że eksperyment będzie udany.
- Mam nadzieję, że będzie to źródłem współzawodnictwa między rektorami polskich uczelni, bo wielu rektorów oferuje już swoje wina. Na razie "wzorcem metra" jest "Novum" z Uniwersytetu Jagiellońskiego, ale marzę o tym, żeby pojechać z butelką naszego wina do rektora Jacka Popiela i powiedzieć: "Porównajmy!". Mam nadzieję, że się to uda! - powiedział rektor.
Winnicą pokazową i produkcyjną opiekować się będzie dr hab. Dawid Olewnicki z Instytutu Nauk Ogrodniczych wraz ze swoimi studentami i doktorantami, a pracownicy Instytutu Nauk o Żywności zajmą się opracowaniem i wdrożeniem metod przetwórstwa, czyli produkcją wina.
Jak powiedział dr hab. Dawid Olewnicki pierwszych plonów z winnicy pokazowej SGGW możemy się spodziewać za trzy lata.
[ZT]20770[/ZT]
0 0
super, czekamy na pierwsze butelki ursynowskiego wina :-)
0 0
Château de Ursynow