Kominiarz - zawód, który każdy zna, a według przesądu przynosi szczęście. Ten artykuł odpowiada na pytanie: jaką istotną rolę w naszym życiu pełni specjalista tej profesji.
W czasie zimy użytkownicy muszą dbać o zachowanie odpowiedniej temperatury. Najczęściej posiadają centralne ogrzewanie bądź kominki. Niezależnie od metody grzania we wnętrzu komina może zbierać się sadza. Kominiarz zajmuje się kompleksowym uporządkowaniem komina z zalegających zanieczyszczeń. Wśród praktykujących ten zawód jest między innymi Jakub Małmyga.
Najczęstszym sposobem na palenie w piecu, kominku, etc. jest metoda "od dołu".
Do pieca wkłada się składniki w kolejności od dołu. Są to kolejno:
Gęsty, czarny dym zawiera w swoim składzie wiele niebezpiecznych gazów, które w kontakcie z drogami oddechowymi człowieka mogą spowodować ten sam skutek, jak w przypadku nałogowego palenia papierosów.
Jest to metoda, która powstała w trosce o środowisko. Pozwala na efektywniejsze wykorzystanie drewna bądź węgla.
Metoda "od góry" jest odwrotnością poprzedniego sposobu spalania. Na sam dół umieszcza się węgiel, później rozpałkę, a na samą górę - drewno.
Dzięki metodzie rozpalania "od góry", oszczędza się pieniądze i środowisko.
Najlepiej sprawdzą się:
Jeśli ktoś jest właścicielem nieruchomości lub zarządcą nieruchomości, jego obowiązkiem jest zlecenie okresowych kontroli stanu technicznego komina. O tym można dowiedzieć się, studiując art. 62. o Prawie budowlanym.
Nie należy czyścić przewodów samodzielnie. Kontroli dokonuje mistrz kominiarski. Musi on posiadać uprawnienia dotyczące przewodów dymowych, grawitacyjnych, wentylacyjnych i spalinowych.
Ponadto, może to być osoba posiadająca uprawnienia wymienione wyżej oraz kominów wolnostojących, przemysłowych oraz przewodów kominowych, w których ciąg kominów pozostaje wymuszony pracą urządzeń mechanicznych.
Po każdym przeglądzie kominiarz wystawia dokument, który potwierdzi wykonanie czynności. Dla kontroli wystawiany jest - protokół pokontrolny, natomiast po oczyszczeniu przewodów kominowych - potwierdzenie zakresu wykonywanych prac.
Przepisy dotyczące kontroli kominiarskiej zawarte są w Ustawie o Prawie Budowlanym oraz Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów.
Podczas sezonu grzewczego właściciele niektórych domów ogrzewają je za pomocą węgla bądź paliwa opałowego (np. oleju opałowy). Istnieją dwie metody rozpalania w piecu/kominku. Pierwsza, najpopularniejsza metoda nosi miano "od dołu". Na sam dół paleniska umieszcza się rozpałkę, potem drewno i na końcu węgiel (bądź inny surowiec grzewczy). Zanim żar dojdzie do surowca i go podgrzeje minie dużo czasu, podczas którego do atmosfery wraz z czarnym dymem uwolni się wiele niebezpiecznych, rakotwórczych substancji. Ponadto na wewnętrznej stronie komina może zbierać się sadza. 1/3 ciepła ucieka wraz z dymem, co stanowi większy wydatek pieniężny.
Kolejna metoda "od góry" jest w większym stopniu ekologiczna. Rozpalanie zaczyna się od ułożenia na dół surowca grzewczego (węgla, ekogroszku, etc.), na środek należy podać rozpałkę, a na samą górę - drewno. Żar spokojnie będzie szedł ku dołowi. Spali się również dym, który uzyska niemalże bezbarwny odcień. Do atmosfery, jak wykazały badania, uwalnia się dzięki tej metodzie od 50 do 70% procent mniej rakotwórczych substancji. Zatrzymuje się również ciepło.
Każdego roku właściciele bądź zarządcy nieruchomości na mocy przepisów prawa muszą co najmniej raz na rok zlecić wykonanie przeglądu kominowego. Jeśli właściciel / zarządca ogrzewa posiadłość za pomocą surowca stałego, należy 4 razy do roku skorzystać z usług kominiarskich. W przypadku ogrzewania paliwem ciekłym - 2 razy w roku.
Trzeba pamiętać, że niewykonanie regularnych kontroli może skutkować konsekwencjami finansowymi, jak na przykład niepłacenie odszkodowania w przypadku pożaru. Dodatkowo, każdy z zanieczyszczonych przewodów kominowych może doprowadzić do zatrucia się szkodliwymi substancjami, takimi jak - tlenkiem węgla, nazywanym również potocznie czadem.
Kompleksową obsługę kominiarską muszą wykonać specjaliści w swoim fachu. Firmy muszą posiadać szereg różnych specjalistycznych uprawnień, dzięki którym świetnie wykonają swoją pracę. Wśród nich jest również ta, którą prowadzi Jakub Małmyga. Przedsiębiorstwo działa na terenie Warszawy i okolic i oferuje bogaty zakres usług kominiarskich. Cieszy się dużym zaufaniem klientów. W pracy stawia na doświadczonych i wykwalifikowanych pracowników. Konkurencyjne ceny i wiedza poparta latami nauki i doświadczenia pozwala na to, aby każdy klient cieszył się z efektów pracy kominiarza.
Zakład Kominiarski Jakub Małmyga
ul. J. Dąbrowskiego 74/11
02-571 Warszawa
Kom.: +48 663 906 138
https://kominiarz.warszawa.pl/kontakt/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz