Zamknij

Gdzie na Ursynowie dobry i zdrowy chleb na święta?

12:47, 19.03.2024 [email protected] Aktualizacja: 21:26, 20.03.2024
SK SK

Agnieszka i Andrzej pieką chleb, z którego Ursynów może być dumny! Na święta piekarenka z ulicy Dzwonniczej poleca swoje tradycyjne pieczywo oraz kilka nowości – w tym niespodziankę!

- Oboje kochamy chleb. Jeść i piec! - mówią zgodnie Agnieszka i Andrzej. Ich maleńka piekarenka wzięła się z miłości do pieczywa i ogromnego doświadczenia Andrzeja.

Swoją pasją dzielą się codziennie przy ul. Dzwonniczej 3, gdzie prowadzą piekarnię rzemieślniczą "Dobry chleb na zakwasie". Kuszą klientów świeżym, zdrowym, naturalnie wyrabianym chlebem. Zapach pieczonego chleba rozchodzi się wczesnym rankiem nad całymi Jarami i Stokłosami!

Są takie dni, że do godz. 13-14 nic już nie ma i wtedy zamykamy, aż do następnego poranka

- mówi Agnieszka.

Skąd wziął się ten fenomen? Z doświadczenia piekarza, który piekarskie szlify zdobywał we Włoszech. A może też z tego, że codziennie z piekarenki obok kościoła przy al. KEN wydobywają się zapachy, niczym ze starej, wiejskiej piekarni?

Pieczywo, z którego Ursynów może być dumny!

- To jest pieczywo rzemieślnicze, ciasta są codziennie w nocy wyrabiane, nie na zamiennikach czy jakichś proszkach. U nas wszystko robione jest na miejscu i tak, jak kiedyś robiono chleb. Ciasto rośnie sobie powoli, w ciepłych warunkach. Klienci nam mówią, że czuć nas hen, hen! To przyciąga zgłodniałych! - mówi Agnieszka.

Walory zdrowotne chleba z piekarni przy Dzwonniczej 3 zna już cała okolica.

Przychodzi do nas stała klientka, która mówi, że lekarz był zdumiony, że ma tak dobre wyniki badań, jedząc pieczywo, które miała rzucić ze względów zdrowotnych.

Wielu klientów mówi nam, że bóle brzucha się skończyły, dzieci w rodzinie przestały mieć wysypki i alergie. To efekt czystego składu i dobrych mąk bogatych w białko, witaminy i minerały, a także błonnik. Zakwas, naturalna fermentacja i długie leżakowanie ciasta korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit.

A każde zboże ma inne właściwości i dla naszego organizmu, np.: pszenica oczyszcza i wzmacnia wątrobę, owies wzmacnia i rozgrzewa organizm, żyto wspomaga układ krwionośny, a jęczmień jest najstarszym zbożem i reguluje poziom glukozy

mówią właściciele.

Uratowali mi życie! Nie mogę jeść glutenu, ale to pieczywo mi nie szkodzi, jest genialne. Naprawdę polecam wszystkim! 

- potwierdza klientka, którą spotykamy w piekarni.

Zdrowe i tradycyjne. Z długo rosnącego ciasta i dobrej polskiej mąki

"Dobry chleb na zakwasie" trzyma się tradycyjnych receptur i składu. Piecze z mąk czystych, bio, i tylko z małych polskich młynów. Żadnych mąk ze Wschodu, o których zanieczyszczeniu tak dużo się ostatnio mówi.

W "Dobrym chlebie na zakwasie" są tylko cztery składniki chleba: mąka, woda, odpowiednia ilość zakwasu oraz odrobina soli.

Co kupimy u naszych sąsiadów – speców od dobrego chleba? Do wyboru jest około 30 rodzajów pieczywa, nie każde dostępne codziennie. Chleby czy bułki żytnie, pszeniczne, owsiane, orkiszowe oraz - ewenement w Warszawie - pieczywo z mąki jęczmiennej. Charakteryzuje się ono niskim indeksem glikemicznym i niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Ten „zielony” chlebek będzie idealny na zbliżające się święta wielkanocne!

- Wykorzystujemy dary natury i mamy także urozmaiconą ofertę chlebów i ciast z mąk naturalnie bezglutenowych, w glutenowej piekarni – mówi Agnieszka.

Coś dobrego na święta i nie tylko!

Na święta Piekarnia przy Dzwonniczej 3 szykuje też niespodziankę dla klientów – pyszny oryginalny chleb! To… chleb Ezechiela, inaczej chleb esseński. Wzmianki o nim są już w Biblii.

Jego właściwości prozdrowotne są znane od wieków, a wynikają i z proporcji składników i sposobu przygotowywania ziarna. Chleb ten polecany jest szczególnie cukrzykom i osobom odchudzającym się. Ma mało glutenu, za to dużo błonnika i białka. Na długo zapewnia uczucie sytości. 

Jest bogaty w cynk, wapń, magnez, żelazo, witaminę B6 i kwas foliowy. Może być pomocny w obniżeniu poziom cholesterolu, ciśnienia i cukru, a także zmniejsza ryzyko chorób serca.

- mówi Agnieszka.

Będzie też coś pysznego na słodko! Klasycznie – ciasto pomarańczowe ze świeżą skórką pomarańczy oraz czekoladowe z wiśniami i marcepanem – oraz uwielbiane przez wszystkich świetne drożdżówki czy doceniane przez klientów ciasteczka.

Piekarenka "Dobry chleb na zakwasie" czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 6-18 lub do ostatniego okruszka, a w soboty od 6 do ok. 12-13. Mieści się przy ul. Dzwonniczej 3 (nowy budynek z białą elewacją), wejście od strony kościoła. 

Można zamawiać swoje ulubione pieczywo na konkretny dzień czy godzinę. Wystarczy zadzwonić lub wysłać sms pod numer: 536 836 699

(PROMOCJA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%