Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, co jest ważne i na co zwrócić uwagę kupując oliwę. A właśnie jakość oliwy z oliwek ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Właściwości jakościowe oliwy są niezwykle istotne, ponieważ jedynie oliwa z oliwek najwyższej jakości jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, witamin i polifenoli, które mają korzystny wpływ na zdrowie, m.in. obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają ściany komórek oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby serca i nowotwory. Dziś przyjrzymy się kwasowości oliwy. Kwasowość oliwy z oliwek jest podstawowym czynnikiem decydującym o jej jakości.
Kwasowość to najogólniej mówiąc ilość wolnych kwasów tłuszczowych w oliwie. Im niższa kwasowość, tym lepsza oliwa z oliwek, przy założeniu, że sok został wytłoczony ze zdrowych, świeżych oliwek. Konsumenci mają niekiedy wątpliwości co do kwasowości oliwy z oliwek extra vergine, ponieważ utożsamiają ją często z intensywnością smaku oliwy, z przyjemnym lub mniej przyjemnym smakiem. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że kwasowość mylona jest z jednym z podstawowych smaków: słodkim, słonym, kwaśnym lub gorzkim, gdy w rzeczywistości nie mają one ze sobą nic wspólnego. Kwasy tłuszczowe nie mają smaku, nie mogą zostać wykryte za pomocą podniebienia.
Kwasowość oliwy to miara ilości wolnych kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek a nie jej smak. Można ją określić wyłącznie w laboratorium, przy użyciu specjalnego testu.
Pomiar kwasowości w oliwie z oliwek w warunkach laboratoryjnych przeprowadza się przy pomocy specjalistycznego testu. Przyjęto, że wskaźnik kwasowości oliwy oblicza się jako procentową zawartość kwasu oleinowego w 100 g produktu.
W zależności od wysokości wskaźnika wyróżnia się:
Kwasowość soku wytłoczonego z oliwek wzrasta, gdy jest on wystawiony na działanie utleniającego i agresywnego środowiska, wystarczy, że oliwka poleży długo po zerwaniu. Jeśli skórka jest uszkodzona, do wnętrza oliwki dostaje się tlen, który zaczyna rozkładać trójglicerydy, co powoduje wzrost kwasowości. Skórka może pękać z wielu powodów: na skutek działania szkodników, gradu, upadku na ziemię, zgniecenia w transporcie, podczas magazynowania, itp. Im dłużej trwa proces mielenia, tym bardziej mielona pasta jest podatna na utlenienie. Także temperatura procesu tłoczenia ma znaczenie. W wyższych temperaturach reakcje utleniania są szybsze, więc kwasowość wzrasta.
Oliwa pozyskana ze zdrowych świeżo zerwanych z drzewa, sprawnie przetransportowanych i wytłoczonych w niskiej temperaturze oliwek, będzie miała niską kwasowość.
Optymalna kwasowość oliwy z oliwek to niska kwasowość. Im niższa kwasowość tym lepsza oliwa z oliwek. Jeśli szukamy oliwy z oliwek do picia na czczo to wybierajmy oliwę o bardzo niskiej kwasowości, bo taka będzie zawierała najwięcej polifenoli.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami, aby oliwa z oliwek mogła zostać zaklasyfikowana jako extra virgin, nie może mieć kwasowości wyższej niż 0,8% zawartości kwasu oleinowego w 100 gramów produktu. Oczywiście im niższy wskaźnik kwasowości, poniżej granicy 0,8% tym wyższa jakość oliwy z oliwek.
Należy pokreślić, że wartość kwasowości nie jest stała i pogarsza się wraz z upływem czasu, niemiej jednak im jest niższa zaraz po wytłoczeniu oliwy tym lepsza. To wartość mierzona w trakcie lub zaraz po tłoczeniu a jej wysokość mówi nam dużo o jakości oliwy. Na podstawie kwasowości dokonuje się kwalifikacji oliwy z oliwek. Określa się, czy dana oliwa jest extra virgin czy tylko virgin. Na przykład w sklepie vivaoliwa.pl dane o kwasowości i inne analizy jakościowe są umieszczone w opisie danej oliwy. Jeżeli sklep nie potrafi podać informacji na temat kwasowości sprzedawanej oliwy lub nie jest w stanie pokazać Wam wyników z przeprowadzonych analiz zastanówcie się dobrze, czy taką oliwę warto kupić.
Podsumowując, kwasowość oliwy z oliwek to istotny wskaźnik jej jakości. Wybierając oliwę extra virgin o niskiej kwasowości, inwestujemy w zdrowie i jakość naszych potraw. Nie dajmy się przytłoczyć bogactwu wyboru – kierujmy się jakością i świadomymi decyzjami, a nasze kulinarne doświadczenia nabiorą nowego wymiaru!
Dziki na Kabatach to już poważny problem
Od Poleczki po Karczunkowską dziki pustoszą wszelkie uprawy tych nielicznych co jeszcze coś uprawiają. Zryte jest każde pole i tereny zielone, sady etc. Cóż.
Tymek
14:12, 2025-06-07
Robotnik spadł z wysokości. Trafił do szpitala
DOBRY CZŁOWIEK SZYBKO I SKUTECZNIE BY POWSTRZYMAŁ PRZESTĘPCÓW NP NOŻAMI,POBICIEM,PISTOLETEM NP PSY,PSIARZY,PODPALACZY,PIRATÓW DROGOWYCH,GWAŁCICIELI,PSYCHIATRÓW SZKODLIWYCH ALE NIE POWSTRZYMAŁ BO PRZEZTĘPCZA,NIELOGICZNA POLICJA ITD ZAKAZUJE!!!!
BUMBA ZNUW
11:10, 2025-06-07
Robotnik spadł z wysokości. Trafił do szpitala
ZOSTAWCIE ROWER W POLSCE GDZIEŚ TO CHŁOPCY I DOROŚLI NATYCHMIAST GO PRZEWRÓCĄ,USZKODZĄ,UKRADNĄ.
BOMBA ZNUF
11:04, 2025-06-07
Robotnik spadł z wysokości. Trafił do szpitala
KOMENTARZ NIEDOKOŃCZONY SAM SIĘ OPUBLIKOWAŁ ZNÓW!!!
TÒ SOM BŁONDY ZNUF
10:51, 2025-06-07