Sa niezastąpione w upalny dzień, świetnie smakują też w deszczową aurę, są wybawieniem dla wszystkich, którzy mają gorszy dzień. Lody! Wolicie te tradycyjne - śmietankowe, owocowe, waniliowe, kakaowe? A może kuszą Was nowe, oryginalne smaki? Na Ursynowie powstało w ostatnim czasie mnóstwo lodziarni. Które z nich są najlepsze? Oto nasze TOP 4, które przetestowaliśmy na własnym... podniebieniu!
"ICE'n'ROLL"
Lodziarnia Ice’n’Roll to efekt pasji, uwielbienia dla lodów i chęci tworzenia “czegoś naprawdę dobrego” dla siebie i innych...
Nasze lody produkujemy sami w oparciu o najbardziej uznaną, włoską sztukę lodziarstwa oraz polskie produkty, dorzucając do tego solidną dawkę rock'n'rolla i wspomnianej pasji. Bezpośrednio importujemy najwyższej klasy dodatki ze słonecznej Sycylii, których producentem jest jedna z najbardziej uznanych firm tej kategorii we Włoszech - jesteśmy jedyną lodziarnią w Polsce, która pracuje na ich komponentach. Są to lody autorskie, komponowane wg. własnych receptur dopracowanych przy współpracy z włoskimi technologami. Nasze sorbety charakteryzują się wyjątkową kremistością i dużą (ok 80%) zawartością owoców, mleczne natomiast są wyjątkowo lekkie dzięki wyważonej proporcji śmietany i cukru.
Przykładamy szczególną wagę do jakości każdego składnika, który wykorzystujemy- bardzo istotna jest dla nas tzw. czysta etykieta, czyli produkt bez szkodliwych dodatków chemii syntetycznej. Pilnujemy, aby wszystkie smaki były w 100% powtarzalne w każdym aspekcie - proporcji komponentów, konsystencji i oczywiście walorów smakowych, czyli takie jakich sami chcielibyśmy kosztować.
O jakości naszych lodów mogą świadczyć oceny oraz opinie na naszej stronie facebookowej (https://www.facebook.com/icenrollpl/) oraz fakt, że w 2016 roku, po zaledwie 6 tygodniach działalności zajęliśmy 4-te miejsce w rankingu najlepszych lodziarni w Warszawie, prowadzonym przez portal Naszemiasto.pl. Mamy też kilkoro odbiorców zewnętrznych, którzy prowadzą własne lodziarnie w oparciu o nasz produkt.
"JESZ LODY"
Jesz Lody to miejsce, w którym lody powstają rzemieślniczo, na miejscu. Najwyższej jakości składniki, duże ilości owoców, świeżość i dwa razy mniej tłuszczu niż w innych lodach - to wyróżniki kabackiej firmy. W Jesz Lody można kupić także lody bez cukru, polecane diabetykom. Wszystkie lody są bezglutenowe, a dla wymagających są też rożki bez glutenu.
W punkcie na Kabatach tego lata króluje smak bitej śmietanki w kilku odmianach. Znajdziemy tu również pyszne lody o smaku: kokos, amaretto z wiśniami, sorbet grejfrut, sacher, wanilia z pomarańczami, raffy, kawa bez cukru czy orzeźwiająca zielona herbata!
Jesz Lody to również atrakcyjna oferta lodów na wynos: zakup dwóch pojemników o pojemności 500 ml, to trzecie pudełko gratis!
"ILCONO"
Lodziarnia IL CONO to miejsce, które powstało z pasji oraz zamiłowania do świadomego odżywiania się. Naszym celem było stworzenie konceptu, który różni się od innych jakością oraz wyjątkowością smaku. Swoją recpturę tworzymy sami od podstaw, a nie bazujemy na zalewających rynek gotowych półproduktach. Nasza baza, czyli lody śmietankowe powstają na autorskiej, w pełni naturalnej mieszance mleka, śmietanki, cukrów. Wszystkie dodatki takie jak np. pistację z Bronte, orzech włoski Sorrento, czy orzech laskowy z Piemontu importujemy bezpośrednio od producentów z Włoch.
Wszystkie sorbety, zgodnie z tradycją robimy z wody, owoców oraz cukrów.
Skoro o cukrach mowa... chcieliśmy pozostać wierni kilkusetletniej włoskiej tradycji, ale staraliśmy się odejść od przekonania ze lody muszą być bardzo słodkie i zawierać dużo suchej masy w postaci cukru. Dzięki przeprowadzeniu wielu prób udało nam się stworzyć mieszankę o obniżonej zawartości cukru, co przekłada się na niepowtarzalny "lekki" smak oraz zmniejszenie przyswajania cukru.
W swojej ofercie posiadamy 8 smaków zmieniających się codziennie (1 porcja - 4 zł, 2 porcje - 7 zł, 3 porcje - 10 zł, oraz dla naszych największych fanów 4 porcje za 13 zł). Lody można też zabrać do domu w izotermicznych opakowaniach (0,5 kg - 30 zł lub 1 kg - 50 zł). Na bazie naszych lodów od niedawna przygotowujemy Shake'i (10 zł) - Wam pozostawiamy wybór smaku. Oferujemy także pyszną włoską kawę (5-10 zł), Certyfikowane Bio Herbaty oraz Bio napoje cytrusowe sprowadzane prosto z włoskiego Rimini (10 zł).
Aktualnie przygotowujemy nowy, wyjątkowy produkt, który rozszerzy naszą zimową ofertę już od września. Więcej szczegółów pojawi się wkrótce na naszym Facebooku: facebook.com/lodyilcono
"U LODZIARZY"
To największa lodziarnia na Ursynowie, która od niedawna ma także swój drugi punkt na Stokłosach. Produkuje na miejscu prawdziwe lody na bazie mleka i wyłącznie naturalnych składnikach. Codziennie oferuje nowe smaki - w sumie ma ich w ofercie ponad 180! Z myślą o tradycjonalistach, w menu są 3 stałe smaki: truskawkowy, czekoladowy i śmietankowy. Dla poszukiwaczy ciekawych smaków lokal wprowadza codziennie nowy „smak dnia” i sorbet. Do tej pory można było trafić na: cytrynę z ogórkiem i bazylią, imbir z toffi czy owoce tropikalne.
Wszystko przygotowywane jest ręcznie – od krojenia produktów, po mieszanie, aż do nałożenia na cukrowy wafelek. Lody sprzedawane są na packi - porcje są gigantyczne, co potwierdzają zadowoleni klienci. "U Lodziarzy" to nie tylko lodziarnia, ale także miejsce z pyszną kawą.
(materiał promocyjny)
Wycinka nad Jeziorem Imielińskim. Nowa inwestycja?
Ludzie ogarnijcie się. Piszecie o ochronie Jeziorka, a nie widzicie że Dzielnica nie interesuje się tym terenem. Brak dróg, lewoskrętu na Pileckiego, kanalizacji i wody. Żłobek i domy w okolicy korzystają z szamb i własnych ujęć wody. A wy martwicie się, że ogrodzenie niszczy Jeziorko. Dzielnica od 30 lat nie uporządkowała tego terenu, a Jeziorko zamieniło się w bagno. Arche nastawiło w okolicy budynków i miał gdzieś co się dzieje z okolicą, a teraz mieszkańcy narzekają, że psów nie będą mieli gdzie wyprowadzić, bo ktoś się ogrodził. Hipokryzja.
Aaa
07:57, 2025-06-16
Wielki kleszcz na Olkówku! Dziecięce Dni Ursynowa
Dlaczego Ursynów kradnie symbol URSUSA? Czyżby NIEMCEWICZ był be?
Tubylec
06:31, 2025-06-16
33-latek raniony nożem w brzuch podczas Dni Ursynowa
Zastanawiające jest to że grupa jakiś agresywnych mizoandryczek i mizoandryków otacza i nęka tą parę a później gdy chłopak broni się przed agresorami to nagle robi się z niego napastnika.... dziwne
Dorota N.
03:00, 2025-06-16
33-latek raniony nożem w brzuch podczas Dni Ursynowa
Ursynów powoli robi się Ochota
FanUrsynów
01:12, 2025-06-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz