Żeby poczuć śródziemnomorskie klimaty nie trzeba jechać do Włoch. Słoneczną Italię pełną smaków i aromatów mamy na Ursynowie. W przyjaznej małej knajpce schowanej na tyłach alei KEN.
Kuchnia włoska to nieprzebrane bogactwo. Skąpane w słońcu pomidory, aromatyczne przyprawy, wyśmienite sery, niepowtarzalne wędliny... Te smaki pamięta się jeszcze długo po powrocie z wakacji nad Morzem Śródziemnym. Każdy, kto gościł na południu Europy, z pewnością tęskni też za otwartością i szczerością tamtejszych kucharzy czy właścicieli małych knajpek.
A co jeśli przenieść ten klimat w nasze okolice? Tę próbę - odważnie i całkiem udanie - podjęli właściciele pizzerii Amici na Ursynowie. Nazwa nieprzypadkowa - po włosku Amici znaczy przyjaciele.
- Jesteśmy małą, przytulną knajpą osiedlową, w której zawsze można miło spędzić czas z rodziną, przyjaciółmi, dziećmi i znajomymi - podkreślają twórcy Amici.
Ta mała pizzeria ulokowała się w zacisznym miejscu przy głównej alei Ursynowa - alei Komisji Edukacji Narodowej 50. Znajdziemy ją na tyłach bloku pod tym adresem. Lokalizacja jest o tyle przyjazna, że łatwo tu dotrzeć i przenieść się w inny świat - w którym czas płynie jakby wolniej...
Podstawą menu tej przytulnej knajpki jest pizza. Właściciele są dumni z ciasta, które przygotowują z oryginalnych włoskich składników - przede wszystkim z dobrej jakości mąki. Chwalą się, że ich podstawa pizzy jest najsmaczniejsza i najbardziej krucha na Ursynowie.
W menu znajdziemy klasyki i niezwykłe połączenia smaków. Co warto podkreślić, również składniki, które znajdziemy na placku pochodzą z Włoch. Wrażenie robi niemal każda z 16 pozycji w menu pizzy. Najbardziej znane i lubiane - Capricciosa, Salame (w wersji łagodnej i ostrej), Pollo Dolce czy Prosciutto z rukolą - są niemal idealne. Cienkie, dobrze wypieczone ciasto podkreślone sosem ze słodkawych dojrzewających na słońcu pomidorów, z odpowiednią (nie za małą, nie zbyt dużą!) ilością składników tworzy harmonię smaków.
Uznanie budzą też nieznane szerzej w Polsce, ale bardzo smaczne i udane, kompozycje rodem z regionu Kalabrii. W Amici znajdziemy oryginalną pizzę 'Nduja z serem ricotta, mozzarellą i pikantną 'ndują czyli specjałem wędliniarskim z dodatkiem pepperoncino, włoskiej ostrej papryczki.
Prosto z prowincji Modena w regionie Emilia-Romania na Ursynów trafił oryginalny przepis na pizzę Siciliana, która wyróżnia się smakiem pesto, cebulek borettane, ricotty i fasoli szparagowej. A jeśli lubimy coś na ostro, to czeka na nas czerwona Diavolo z salami Spianata przyprawionym pikantnym chili. Rzecz jasna warto spróbować też podstawowej Margherity, po której można wyrobić sobie zdanie na temat każdej pizzerii. Trzeba przyznać, że ta z Amici jest doskonała!
W ursynowskiej Amici przy al. KEN 50 dostaniemy nie tylko dobrą pizzę, ale też świeżo przygotowywane pasty, zupy, sałatki oraz desery. Główne menu uzupełnia karta alkoholi, obejmująca piwo i wino dobrej jakości.
Warto wiedzieć, że klimat słonecznej Italii mamy tak blisko, dosłownie na wyciągnięcie ręki! Korzystajmy!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Czy na Ursynowie będzie bezpieczniej?
Nie, nie bedzie. Na razie epidemia drobnych kradziezy, czasami mordowanie staruszek, co raz wiecej grafitti. Z czasem bedzie tylko "lepiej".
aqq
20:40, 2025-09-07
Czy na Ursynowie będzie bezpieczniej?
Komu przeszkadzają migranci ten ruska onuca i pisior. Kilka kół to jest niska cena za to, że ruskie czołgi nie stoją pod Warszawą.
Wck
19:05, 2025-09-07
Parking pod nadzorem kamer. Rusza budowa parku
Niech protestują, ale blokada ronda to bardzo zły pomysł.
Mat
18:20, 2025-09-07
Kocie problemy Ursynowa
Bardzo dziękujemy Panu Bartkowi Jabłońskiemu, że poświęcił nam ze 4 godziny w niedzielę (!) i napisał tak ważny artykuł o - de facto - bezdomnych zwierzętach w Polsce, o ich sytuacji oraz o problemach wszystkich pomagających. Wolontariusze Powsikotów PS Dziękujemy też Fundacji Obrony Zwierząt Bojkot - Magdzie i Tomkowi Kłopockim, którzy mimo swojej tytanicznej pracy ratują nas często z beznadziejnych sytuacji. Specjalne podziękowania także dla Pani Dr Martyny Kargul z gab. wet. Akita!
Joanna Müller, Powsi
15:15, 2025-09-07