Żeby poczuć śródziemnomorskie klimaty nie trzeba jechać do Włoch. Słoneczną Italię pełną smaków i aromatów mamy na Ursynowie. W przyjaznej małej knajpce schowanej na tyłach alei KEN.
Kuchnia włoska to nieprzebrane bogactwo. Skąpane w słońcu pomidory, aromatyczne przyprawy, wyśmienite sery, niepowtarzalne wędliny... Te smaki pamięta się jeszcze długo po powrocie z wakacji nad Morzem Śródziemnym. Każdy, kto gościł na południu Europy, z pewnością tęskni też za otwartością i szczerością tamtejszych kucharzy czy właścicieli małych knajpek.
A co jeśli przenieść ten klimat w nasze okolice? Tę próbę - odważnie i całkiem udanie - podjęli właściciele pizzerii Amici na Ursynowie. Nazwa nieprzypadkowa - po włosku Amici znaczy przyjaciele.
- Jesteśmy małą, przytulną knajpą osiedlową, w której zawsze można miło spędzić czas z rodziną, przyjaciółmi, dziećmi i znajomymi - podkreślają twórcy Amici.
Ta mała pizzeria ulokowała się w zacisznym miejscu przy głównej alei Ursynowa - alei Komisji Edukacji Narodowej 50. Znajdziemy ją na tyłach bloku pod tym adresem. Lokalizacja jest o tyle przyjazna, że łatwo tu dotrzeć i przenieść się w inny świat - w którym czas płynie jakby wolniej...
Podstawą menu tej przytulnej knajpki jest pizza. Właściciele są dumni z ciasta, które przygotowują z oryginalnych włoskich składników - przede wszystkim z dobrej jakości mąki. Chwalą się, że ich podstawa pizzy jest najsmaczniejsza i najbardziej krucha na Ursynowie.
W menu znajdziemy klasyki i niezwykłe połączenia smaków. Co warto podkreślić, również składniki, które znajdziemy na placku pochodzą z Włoch. Wrażenie robi niemal każda z 16 pozycji w menu pizzy. Najbardziej znane i lubiane - Capricciosa, Salame (w wersji łagodnej i ostrej), Pollo Dolce czy Prosciutto z rukolą - są niemal idealne. Cienkie, dobrze wypieczone ciasto podkreślone sosem ze słodkawych dojrzewających na słońcu pomidorów, z odpowiednią (nie za małą, nie zbyt dużą!) ilością składników tworzy harmonię smaków.
Uznanie budzą też nieznane szerzej w Polsce, ale bardzo smaczne i udane, kompozycje rodem z regionu Kalabrii. W Amici znajdziemy oryginalną pizzę 'Nduja z serem ricotta, mozzarellą i pikantną 'ndują czyli specjałem wędliniarskim z dodatkiem pepperoncino, włoskiej ostrej papryczki.
Prosto z prowincji Modena w regionie Emilia-Romania na Ursynów trafił oryginalny przepis na pizzę Siciliana, która wyróżnia się smakiem pesto, cebulek borettane, ricotty i fasoli szparagowej. A jeśli lubimy coś na ostro, to czeka na nas czerwona Diavolo z salami Spianata przyprawionym pikantnym chili. Rzecz jasna warto spróbować też podstawowej Margherity, po której można wyrobić sobie zdanie na temat każdej pizzerii. Trzeba przyznać, że ta z Amici jest doskonała!
W ursynowskiej Amici przy al. KEN 50 dostaniemy nie tylko dobrą pizzę, ale też świeżo przygotowywane pasty, zupy, sałatki oraz desery. Główne menu uzupełnia karta alkoholi, obejmująca piwo i wino dobrej jakości.
Warto wiedzieć, że klimat słonecznej Italii mamy tak blisko, dosłownie na wyciągnięcie ręki! Korzystajmy!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz