Pizza to jedno z ulubionych dań nie tylko mieszkańców Ursynowa. Ta popularna na całym świecie potrawa ma swoje korzenie we Włoszech, ale dziś kocha ją cały świat i w każdym jego zakątku powstają zupełnie inne pizze. Poznajcie te znane i nieznane!
Pizza to nieodłączny element każdej udanej imprezy czy spotkania rodzinnego. Wydawałoby się, że to nic oryginalnego. A jednak! Każdy region Włoch - ojczyzny pizzy - ma swój własny sposób jej przyrządzania. Każdy zakątek świata ma też swoje ulubione style pizzy. Wyruszamy w podróż dookoła świata, którą - oczywiście - skończymy na Ursynowie, w jednej z najpopularniejszych pizzerii w naszej dzielnicy!
Jak sama nazwa wskazuje wywodzi się z Sycylii, czyli gorącej włoskiej wyspy. Jest kwadratowa i przygotowywana na grubszym i bardziej puszystym cieście. Tak jak w każdym zakątku Italii obłożona jest skromnie, za to składnikami najwyższej jakości. Wyróżniają ją czarne oliwki. Łudząco podobna do sycylijskiej jest pizza z Sardynii, na której zamiast oliwek znajdziemy karczochy.
To duma narodowa Włochów, nic dziwnego wiec, że dominują w niej kolory włoskiej flagi: czerwony, zielony i biały. Pizzę przyrządza się z pomidorów San Marzano, rosnących na polach wulkanicznych oraz mozzarelli di bufala sampana z mleka krów wypasanych na bagnach Campanii i Lazio z dodatkiem liści bazylii. Całość skrapiana jest oliwą z oliwek.
Tak! Jest pizza z makaronem i kilkoma rodzajami serów! Ziti to makaron o kształcie prążkowanych rurek o długości około 5 cm. Spód do ciasta przygotowuje się tradycyjnie. Uformowany spód smaruje się sosem pomidorowym oraz nakłada się ugotowany makaron wymieszany z ricottą i mozzarellą. Całość posypuje się tartym parmezanem. Ponoć pyszne!
Jak sama nazwa wskazuje to pizza biała. Zamiast sosu pomidorowego dodajemy sos na bazie mleka. W Rzymie tą samą nazwą określa się zapieczony chleb z dodatkiem oliwy i soli. Według niektórych przepisach powinno dodawać się do niej liście rozmarynu.
To kolejna pizza uwielbiana przez Amerykanów. Ma chrupiące brzegi oraz miękkie ciasto w środku placka. Na nie nakładany jest sos pomidorowy oraz mozzarella. Ciasto smakuje wyjątkowo ze względu na dodatek wysokoglutenowej mąki. Niektórzy mieszkańcy Nowego Jorku dodają, że tajemnicą smaku jest... nowojorska woda. Uwierzycie, że są pizzerie, które specjalnie sprowadzają wodę z NY, by tradycji stało się zadość?
Wracamy do Włoch, a tam na talerzu coś bardziej przypominającego wielkiego polskiego pieroga! To pizza Calzone. Połowę placka smaruje się sosem pomidorowym, a następnie układa mozzarellę, szynkę, zioła i oliwki. Drugą połową placka przykrywa się składniki i zawija na brzegach.
Pizzę można przyrządzić na... chlebie, co udowadniają jak zawsze pomysłowi Francuzi. Bochenek przekrawa się wzdłuż na pół, smaruje sosem pomidorowym, układa ser i ulubione dodatki. Podobna jest wersja "niemiecka". Flammkuchen przygotowuje się na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem boczku i cebuli, a w niektórych przypadkach także sera.
W Stanach wymyślono połączenie bajgli z dodatkami, które tradycyjnie możemy znaleźć na pizzy. Całość tworzy niesamowitą kompozycję! Przekrojone bajgle smarujemy serkiem śmietankowym i sosem pomidorowym, a następnie obsypuje tartym serem. Na wierzchu można dodać oliwki, pepperoni czy szynkę. Spacerowiczów zajadających się taką "pizzą" można zobaczyć m.in. ma Manhattanie czy Brooklynie, czyli modnych dzielnicach Nowego Jorku.
Oryginalną pizzę upodobali sobie Rosjanie. Otóż można tam zjeść pizzę obłożoną składnikami używanymi do przyrządzania... sushi. W Kanadzie i na Hawajach robi się podobnie, z tą różnicą, że spód jest zrobiony z mąki ryżowej i smażony na oleju.
Polska szkoła pizzy też powstała i jest bardzo popularna. To najczęściej puszyste i grube ciasto z małą iloscią sosu. Rekompensujemy to sobie ketchupem. Częściej niż inne nacje lubimy na pizzy pieczarki, lubimy też egzotyczne dla Włochów połączenie szynki i ananasa. Nie cierpimy zaś typowo włoskiego polewania pizzy oliwą. W Polsce dużą popularnością cieszą się również pizze bogato obłożone - zwłaszcza mięsne.
Niezależnie od tego, jaką pizzę lubimy, z pewnością zasmakuje nam pizza w ursynowskiej pizzerii "Da Grasso", która od 17 lat cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców Ursynowa. Oprócz przepysznego smaku ciasta usynowianie cenią sobie dodawane do pizzy sosy pomidorowy oraz czosnkowy których skład jest sciśle strzeżoną tajemnica firmy i kto wie może kiedyś staną się światowym standardem wyróżniającym Polska pizzę wśród innych na świecie.
Zjeść możemy na miejscu lub zamówić prosto do swojego domu albo z odbiorem własnym.
Pizza Da Grasso Ursynów
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz