Zamknij
ZOBACZ:

Wrócili i mają najlepsze pieczywo na Ursynowie!

06:24, 13.03.2023 Aktualizacja: 15:28, 13.03.2023
SK SK

Pojawili się na Ursynowie zaledwie rok temu i szybko zdobyli rzeszę wiernych klientów. Zniknęli na jakiś czas, ale wrócili w nowym miejscu i z nową energią! Agnieszka i Andrzej pieką chleb, z którego Ursynów może być dumny!

- Oboje kochamy chleb. Jeść i piec! - mówią zgodnie. Ich maleńka piekarenka wzięła się z miłości do pieczywa i ogromnego doświadczenia Andrzeja.

Swoją pasją dzielą się codziennie przy ul. Dzwonniczej 3, gdzie prowadzą piekarnię rzemieślniczą "Dobry chleb na zakwasie". Z nową energią znów kuszą klientów świeżym, naturalnym wyrabianym chlebem. Zapach pieczonego chleba rozchodzi się wczesnym rankiem nad całymi Jarami i Stokłosami!

- Są takie dni, że do godz. 13-14 nic już nie ma i wtedy się zamykamy - mówi Agnieszka. Skąd wziął się ten fenomen? Próbujemy to zbadać, składając wizytę sympatycznym gospodarzom. Rozmowa jest ciągle przerywana wizytami klientów, co dużo mówi o popularności tego miejsca!

A wszystko zaczęło się w połowie lat 80., gdy Andrzej pracował w jednej z GS-owskich piekarni, gdzie były jeszcze stare piece węglowe. Na początku lat 90. wyjechał do Włoch, gdzie przez dwie dekady zdobywał unikalne doświadczenie w prestiżowej piekarni rzemieślniczej "Casa del Pane", w sercu Mediolanu. Bo trzeba wiedzieć, że naturalny, tradycyjny chleb nie jest łatwo upiec.

Na dobry efekt wpływ ma mnóstwo czynników, nawet pogoda - temperatura na zewnątrz, wewnątrz czy wilgotność. Ciasto trzeba czuć, ja już nawet słyszę, kiedy powinno przestać się wyrabiać

- śmieje się Andrzej. Ten właśnie fach w ręku powoduje, że codziennie z piekarenki obok kościoła przy KEN wydobywają się zapachy, niczym ze starej, wiejskiej piekarni.

Pieczywo, z którego Ursynów może być dumny!

- To jest pieczywo rzemieślnicze, ciasta są codziennie w nocy wyrabiane, nie na zamiennikach czy jakichś proszkach. Nic do nas nie przyjeżdża ciężarówką. U nas wszystko robione jest tak, jak kiedyś robiono chleb. Ciasto rośnie sobie powoli, w ciepłych warunkach. Klienci nam mówią, że czuć nas hen, hen! To przyciąga zgłodniałych! - śmieje się Agnieszka.

I w tym momencie przerywa nam stała klientka "Dobrego chleba na zakwasie".

Pieczywo jest przede wszystkim pyszne! Czuć, że jest inna receptura. Ja kupuję to bezglutenowe, różnica w porównaniu do innych piekarni nawet tych rzemieślniczych jest kolosalna! Jak w porządnej, tradycyjnej piekarni. Bardzo polecam, a poza tym właściciele są mili i można wejść z pieskiem

- zachwala ursynowianka.

Inna po chwili dodaje. - Uratowali mi życie! Nie mogę jeść glutenu, ale to pieczywo mi nie szkodzi, jest genialne. Naprawdę polecam wszystkim! 

Zdrowe i tradycyjne. Z długo rosnącego ciasta i dobrej mąki

Jak mówi Agnieszka, wielu klientów mówi właśnie, że pieczywo z Dzwonniczej 3 jest zdrowe i nie szkodzi, jak inne z marketu czy nawet znanych piekarni.  Może dlatego, że "Dobry chleb na zakwasie" trzyma się tradycyjnych receptur i składu, że szuka mąk czystych, bio, i tylko w małych młynach. 

Ciasto chlebowe musi być ciepłe przed włożeniem do pieca. Dziś jest moda, że piekarnie - nawet te rzemieślnicze - robią ciasto jednego dnia, a następnego pieką to zimne ciasto, które potem nie jest dobrze wypieczone i nie ma walorów zdrowotnych

- ocenia Andrzej. W "Dobrym chlebie na zakwasie" są tylko cztery składniki chleba: mąka, woda, odpowiednia ilość zakwasu oraz odrobina soli.

Co kupimy u naszych zafiksowanych na punkcie pieczenia sąsiadów? Do wyboru jest około 30 rodzajów pieczywa, nie każde dostępne codziennie. Chleby czy bułki żytnie, pszeniczne, owsiane, orkiszowe oraz - ewenement w Warszawie - pieczywo z mąki jęczmiennej. Charakteryzuje się ono niskim indeksem glikemicznym i niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Coś dobrego przy Dzwonniczej znajdą też miłośnicy słodkości. Chałka z tej piekarni po prostu rządzi! Są świetne drożdżówki, pieczone pączki czy doceniane przez klientów ciasteczka. Jest robiona miejscu bułka tarta w odmianach pszennej, żytniej, bezglutenowej oraz grzanki. Są też inspiracje włoskie - calzone, świeże ciasto na pizzę oraz bardzo zachwalana focaccia.

- U nas nie jest bułą, tylko wilgotna, delikatna i mięciutka, taka jak robiona we Włoszech. To moja receptura, której nie ujawnię nikomu! - mówi Andrzej.

"Jedne ręce wyrabiają ten chleb"

Całe dobro starannie wypieczone w nocy czeka od wczesnego poranka na ursynowian i często się zdarza, że wyprzedaje się bardzo szybko.

- Jesteśmy rzemieślnikami, jedne ręce wyrabiają ten chleb, więc nie da się tego zmienić... - przekonuje Agnieszka. Ale i na to jest rada.  Można zamawiać swoje ulubione pieczywo na konkretny dzień czy godzinę. Wystarczy zadzwonić lub wysłać sms pod numer: 536 836 699

Piekarenka "Dobry chleb na zakwasie" czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 6-18 lub do ostatniego okruszka, a w soboty od 6 do ok. 12-13. Mieści się przy ul. Dzwonniczej 3 (nowy budynek z białą elewacją), wejście od strony kościoła.

(ARTYKUŁ PROMOCYJNY)

Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%