- Oboje kochamy chleb. Jeść i piec! - mówią zgodnie. Ich maleńka piekarenka wzięła się z miłości do pieczywa i ogromnego doświadczenia Andrzeja.
Swoją pasją dzielą się codziennie przy ul. Dzwonniczej 3, gdzie prowadzą piekarnię rzemieślniczą "Dobry chleb na zakwasie". Z nową energią znów kuszą klientów świeżym, naturalnym wyrabianym chlebem. Zapach pieczonego chleba rozchodzi się wczesnym rankiem nad całymi Jarami i Stokłosami!
- Są takie dni, że do godz. 13-14 nic już nie ma i wtedy się zamykamy - mówi Agnieszka. Skąd wziął się ten fenomen? Próbujemy to zbadać, składając wizytę sympatycznym gospodarzom. Rozmowa jest ciągle przerywana wizytami klientów, co dużo mówi o popularności tego miejsca!
A wszystko zaczęło się w połowie lat 80., gdy Andrzej pracował w jednej z GS-owskich piekarni, gdzie były jeszcze stare piece węglowe. Na początku lat 90. wyjechał do Włoch, gdzie przez dwie dekady zdobywał unikalne doświadczenie w prestiżowej piekarni rzemieślniczej "Casa del Pane", w sercu Mediolanu. Bo trzeba wiedzieć, że naturalny, tradycyjny chleb nie jest łatwo upiec.
Na dobry efekt wpływ ma mnóstwo czynników, nawet pogoda - temperatura na zewnątrz, wewnątrz czy wilgotność. Ciasto trzeba czuć, ja już nawet słyszę, kiedy powinno przestać się wyrabiać
- śmieje się Andrzej. Ten właśnie fach w ręku powoduje, że codziennie z piekarenki obok kościoła przy KEN wydobywają się zapachy, niczym ze starej, wiejskiej piekarni.
- To jest pieczywo rzemieślnicze, ciasta są codziennie w nocy wyrabiane, nie na zamiennikach czy jakichś proszkach. Nic do nas nie przyjeżdża ciężarówką. U nas wszystko robione jest tak, jak kiedyś robiono chleb. Ciasto rośnie sobie powoli, w ciepłych warunkach. Klienci nam mówią, że czuć nas hen, hen! To przyciąga zgłodniałych! - śmieje się Agnieszka.
I w tym momencie przerywa nam stała klientka "Dobrego chleba na zakwasie".
Pieczywo jest przede wszystkim pyszne! Czuć, że jest inna receptura. Ja kupuję to bezglutenowe, różnica w porównaniu do innych piekarni nawet tych rzemieślniczych jest kolosalna! Jak w porządnej, tradycyjnej piekarni. Bardzo polecam, a poza tym właściciele są mili i można wejść z pieskiem
- zachwala ursynowianka.
Inna po chwili dodaje. - Uratowali mi życie! Nie mogę jeść glutenu, ale to pieczywo mi nie szkodzi, jest genialne. Naprawdę polecam wszystkim!
Jak mówi Agnieszka, wielu klientów mówi właśnie, że pieczywo z Dzwonniczej 3 jest zdrowe i nie szkodzi, jak inne z marketu czy nawet znanych piekarni. Może dlatego, że "Dobry chleb na zakwasie" trzyma się tradycyjnych receptur i składu, że szuka mąk czystych, bio, i tylko w małych młynach.
Ciasto chlebowe musi być ciepłe przed włożeniem do pieca. Dziś jest moda, że piekarnie - nawet te rzemieślnicze - robią ciasto jednego dnia, a następnego pieką to zimne ciasto, które potem nie jest dobrze wypieczone i nie ma walorów zdrowotnych
- ocenia Andrzej. W "Dobrym chlebie na zakwasie" są tylko cztery składniki chleba: mąka, woda, odpowiednia ilość zakwasu oraz odrobina soli.
Co kupimy u naszych zafiksowanych na punkcie pieczenia sąsiadów? Do wyboru jest około 30 rodzajów pieczywa, nie każde dostępne codziennie. Chleby czy bułki żytnie, pszeniczne, owsiane, orkiszowe oraz - ewenement w Warszawie - pieczywo z mąki jęczmiennej. Charakteryzuje się ono niskim indeksem glikemicznym i niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Coś dobrego przy Dzwonniczej znajdą też miłośnicy słodkości. Chałka z tej piekarni po prostu rządzi! Są świetne drożdżówki, pieczone pączki czy doceniane przez klientów ciasteczka. Jest robiona miejscu bułka tarta w odmianach pszennej, żytniej, bezglutenowej oraz grzanki. Są też inspiracje włoskie - calzone, świeże ciasto na pizzę oraz bardzo zachwalana focaccia.
- U nas nie jest bułą, tylko wilgotna, delikatna i mięciutka, taka jak robiona we Włoszech. To moja receptura, której nie ujawnię nikomu! - mówi Andrzej.
Całe dobro starannie wypieczone w nocy czeka od wczesnego poranka na ursynowian i często się zdarza, że wyprzedaje się bardzo szybko.
- Jesteśmy rzemieślnikami, jedne ręce wyrabiają ten chleb, więc nie da się tego zmienić... - przekonuje Agnieszka. Ale i na to jest rada. Można zamawiać swoje ulubione pieczywo na konkretny dzień czy godzinę. Wystarczy zadzwonić lub wysłać sms pod numer: 536 836 699.
Piekarenka "Dobry chleb na zakwasie" czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 6-18 lub do ostatniego okruszka, a w soboty od 6 do ok. 12-13. Mieści się przy ul. Dzwonniczej 3 (nowy budynek z białą elewacją), wejście od strony kościoła.
(ARTYKUŁ PROMOCYJNY)
Nowy plac zabaw na Ursynowie już otwarty
I teraz wzorem tych wszystkich nowych inwestycji plac powinien być dostępny tylko dla członków spółdzielni Na Skraju.
Cień mgły.
06:42, 2025-08-06
Co dalej z wiaduktem na Pileckiego?
Jak ja kocham urzednikow ktorzy wiedza lepiej co bedzie lepsze dla ludzi .Skasowac wiadukt wydzielic pasy do skrętu taak bedzie napewno taniej ale czy lepiej napewno nie .I jeszcze ci urzednicy co mieszkają ...napewno nie na ursynowie ale przeprowadzili analizy..
Wiedzący
00:27, 2025-08-06
Kolejna ulica na Ursynowie do remontu
Dziwne... Jeżdżę tędy niemal codziennie i nie zauważyłem rażących mankamentów drogi, które kwalifikowałyby ją do remontu. Już prędzej Migdałową należałoby wyremontować, bo wyglada jak poligon czołgowy.
Paulo
20:31, 2025-08-05
Pędzący pojazd o wyglądzie roweru. Posypały się mandaty
I znowu lokowanie produktu.
Paulo
20:27, 2025-08-05