Liczy się dobry smak - powtarzają zarówno profesjonalni kucharze, jak i nasze babcie - specjalistki od gotowania. Aby ten smak był, musi być dobry produkt. Ursynowianie doceniają dobrą, naturalną i ekologiczną żywność. Sklepów z takimi specjałami jest coraz więcej. Ale czy wszystkie sprzedają dobre smaki?
Moda na ekologiczną i zdrową żywność dotarła do nas już kilka lat temu. Ursynów poddał się jej całkowicie. Prawie każdy z nas zwraca uwagę na to co kupuje. Ci, którzy mogą sobie pozwolić na coś więcej niż najtańszy produkt szukają dobrej jakości, nawet za wyższą cenę.
Obślizgła wędlina "wychodzi" z lodówki
Szczególnie wrażliwi staliśmy się na punkcie mięsa i wędlin. Ile razy każdy z nas przejechał się na nieświeżej wędlinie kupionej w dużym markecie czy na plastrach szynki, które dosłownie wypływają z lodówki? Te dwa przykłady to przypadki, w których producent próbował zaoszczędzić.
- W dużych zakładach mięsnych chodzi o wydajność - tłumaczy Kazimierz Wielocha, producent wędlin z mazowieckiej wsi Zawady. Pan Kazimierz wytwarza wędliny na małą skalę, interes przejął po rodzicach, którzy z kolei sami odziedziczyli go po swoich rodzicach. Jak nikt zna tajniki dobrej jakości w branży mięsnej. A ta - jego zdaniem - w ostatnich kilkunastu latach zeszła na psy.
- W przemyśle z kilograma mięsa musi powstać kilka kilogramów kiełbasy czy polędwicy. Mięso jest ostrzykiwane chemicznymi dodatkami, cały proces technologiczny zamyka się w 2 dniach - mówi producent.
W maleńkich zakładach, gdzie z kilograma mięsa powstaje maksymalnie 70 dekagramów gotowego wyrobu obowiązują inne zasady. Surowiec dostarczany jest od najwyżej dwóch dostawców - są to świnie karmione tradycyjnie przez ok. pół roku. W dużej chlewni, w której tuczenie świni trwa zaledwie 3 miesiące, używa się suchej karmy i wody. To wpływa na jakość gotowej polędwicy czy kiełbasy.
- Mięso od nas jest co prawda nieco bardziej tłuste, ale za to bardzo miękkie. W kawałku polędwicy z dużego przedsiębiorstwa czuć, że mięśnie mają dziwną konsystencję, to mięso jest "zaparzone" - mówi Wielocha, który dostarcza swoje produkty tylko do dwóch sklepów w Warszawie, w tym jednego na Ursynowie. Producent chwali się, że jego kiełbasa nie rozlewa się a po prostu wysycha. Można ją zjeść nawet po kilku tygodniach przechowywania, bo to czyste mięso z przyprawami.
Jak powstaje szynka z dobrym smakiem?
Gwarancją smaku i satysfakcji wielbicieli wędlin jest sposób wytwarzania. W rodzinnej wytwórni z Zawad mięso kilka dni kruszeje w odpowiednio przygotowanej marynacie.
- To są wyłącznie naturalne przyprawy plus sól peklująca. Potem kawałki mięsa trafiają do obróbki termicznej - dymu i ognia. I tyle, oto cała tajemnica - śmieje się pan Kazimierz. Receptura, niby prosta, ale trudna do powtórzenia i pilnie strzeżona, została wypracowana przez dziadków i rodziców właściciela zakładu metodą prób i błędów.
Lokalny wytwórca jest w stanie wyprodukować tygodniowo zaledwie ok. 200-300 kilogramów różnego rodzaju wędlin. W porównaniu do wielkich zakładów przemysłowych to kropla. Ale różnicę doskonale czują wdzięczni klienci, którzy doceniają rzemieślniczą tradycję i smak. W tej chwili wytwórnia z Zawad produkuje dwa rodzaje szynki, balerony, schab wędzony, boczek oraz przysmaki dla koneserów - kaszanki i salceson.
- Współpracujemy z panem Kazimierzem od wielu lat. To sprawdzony producent. Nasi klienci nie mogą się doczekać każdej jego dostawy - mówi właściciel sklepu "Dobre Smaki" przy Pasażu Ursynowskim 7. Sklep ten ma w swojej ofercie wyroby z Zawad jako jedyny na Ursynowie.
A co najbardziej smakuje warszawiakom, a więc i ursynowianom? - Najważniejsze, żeby wędliny były chude, nawet boczek, balerony czy kiełbasa. Taka moda - śmieje się Kazimierz Wielocha. Ale dodaje: - Tłuszcz jest nośnikiem smaku a kiełbasa nie może też być całkiem wiórowata, więc odrobinę tłuszczyku musi być, świadczy to o naturalności produktu.
Grażyna18:34, 25.12.2019
Ja polecam sklep odGOSPODARZA.pl. Mają fajną ofertę i bardzo dobre produkty. Dostarczają na terenie Warszawy, wszystko świeże i smaczne. Nie tylko wędliny, sery ale również przetwory. Szybki kontakt, miła obsługa. Zdecydowanie polecam z czystym sumieniem!!!
Wracają Ursynowskie Potańcówki. Kiedy pierwsza?
Ja na żadna imprezę organizowana przez urząd nigdy nie pójdę już. Mordercy z nożami ludzi zabijają a potem sobie idą. Bo na wszystko są pieniądze tylko nie na bezpieczeństwo ludzi. Uśmiechnijcie się brygada. Ej!
Czy imprezy bedą zab
05:41, 2025-06-23
Wielka gala na Ursynowie. Usłyszymy piosenki Kory
PRZEBYWA
Poprawka
00:02, 2025-06-23
Wielka gala na Ursynowie. Usłyszymy piosenki Kory
GDY KTOŚ PRZYBYWA Z PSEM,Z BABCIĄ ITD TO UPODOBNI SIĘ DO PSA,DO BABCI!!!!!WASZE MATKI,BABCIE,CIOCIE NAJBARDZIEJ ZNISZCZĄ WAM ŻYCIE.OD ZŁOŚLIWYCH LUDZI PSA DOSTANIECIE W PREZENCIE BO PIES=BILION KŁOPOTÓW DLA WAS.
BOMBA
00:01, 2025-06-23
Wielka gala na Ursynowie. Usłyszymy piosenki Kory
ZDROWO SIĘ ODŻYWIAM,TRENUJĘ,MYJĘ,MODLĘ BY BYĆ WYDOLNY=ZDROWY.STARSI ZŁOŚLIWI BRZYDCY CHORZY ZARAŻAJĄCY LUDZIE NIENAWIDZĄ GDY KTOŚ BARDZO ZDROWY A KŁAMIĄ ŻE NIE!
OBRONY KONIECZ NOŻEM
23:56, 2025-06-22