Zamknij
ZOBACZ:

Pomysł na Wielkanoc: tradycyjny boczek pieczony. Jak zamarynować boczek do pieczenia?

Redakcja Haloursynow.pl + 11:57, 14.03.2022 Aktualizacja: 11:59, 14.03.2022
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole, poza kolorowymi pisankami i potrawami ze święconki? Z całą pewnością różnego rodzaju mięs i wędlin, które w polskiej tradycji są nieodzownym elementem rodzinnych spotkań przy stole. Tradycyjny pieczony boczek to danie łatwe do samodzielnego przygotowania – jedyne, czego wymaga, to marynata z przypraw, odpowiedni czas marynowania i krótkie pieczenie w wysokiej temperaturze.

Prosty przepis na pieczony boczek wielkanocny

Pyszny pieczony boczek może z powodzeniem zastąpić wędlinę na wielkanocnym stole. Zwykle z okazji tego święta przygotowuje się go według tradycyjnej, a zarazem najprostszej receptury. Co ważne, przepis wymaga zamarynowania mięsa w przyprawach i przechowywania go w lodówce przez najlepiej całą dobę. Warto to uwzględnić podczas świątecznych przygotowań.

Z jakich przypraw stworzyć marynatę do boczku? Według tradycyjnego przepisu na około 1 kilogram mięsa wystarczy jedynie łyżka soli, 2 ząbki czosnku i łyżka majeranku. Wszystko należy dokładnie wymieszać w niewielkim naczyniu. Często do marynaty dodaje się także pół łyżki jałowca, czarny pieprz, albo odrobinę oleju. Marynatą należy dokładnie natrzeć wcześniej umyte i osuszone mięso z każdej strony, po czym przełożyć je do lodówki na 24 godziny.

Po wyjęciu zamarynowanego boczku z lodówki, mięso można zrolować jak baleron dla ładnego kształtu pieczeni i przewiązać sznurkiem. Boczek układa się w brytfannie lub żaroodpornym naczyniu, podlewa odrobiną wody dla większej soczystości i wkłada do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 40 minut. W trakcie pieczenia mięso należy obracać i podlewać wodą.

Jakość mięsa i dobór przypraw

Co ma największy wpływ na jakość i aromat pieczonego boczku? Po pierwsze, jakość wybranego mięsa. Świeże mięso od sprawdzonego dostawcy będzie smaczne nawet przygotowane w najprostszej marynacie. Skąd wziąć wysokiej jakości boczek na święta wielkanocne? Warty uwagi jest boczek od Hańderka, polskiego producenta, który pobiera go wyłącznie od wyselekcjonowanych osobników, zachowując idealną równowagę między ilością mięsa i tłuszczu.

Na aromat pieczonego boczku ma także wpływ dobór przypraw do marynaty. Przepis obejmujący wykorzystanie jedynie soli, czosnku i majeranku to oczywiście podstawa, którą można udoskonalać według własnych upodobań. Ciekawych nut smakowych dodaje na przykład odrobina granulowanego czosnku, słodka lub pikantna papryka, sproszkowane chilli oraz kolendra.

Wybrać gotowy boczek czy przygotować go samodzielnie?

Na wielkanocnych stołach zwykle pojawia się duża ilość mięsa i różnego rodzaju wędlin, w tym na przykład świąteczna biała kiełbasa, szynki do kanapek, albo schab obiadowy. Duży wybór mięs często oferuje sam półmisek wędlin, na którym mile widziane są także pasztety, salcesony, albo plastry wędzonego lub pieczonego boczku. Przy tak dużej ilości mięsa, trudno jest wszystko przygotować samodzielnie od produktów surowych. To dlatego w wielu domach pojawiają się gotowe produkty w towarzystwie poszczególnych dań domowych.

Szeroką ofertę mięs i wędlin odpowiednich na święta zobacz na handerek.com.pl. Wśród dostępnych produktów znajduje się nie tylko boczek, ale także bogaty wybór innych mięsnych przekąsek. Często wybierane na świąteczne stoły są między innymi szynki z serii „Upieczone” albo „Nad Ogniem Wędzone”. Dużą popularnością cieszą się także pyszne dymione szynki wieprzowe „Z Dymnej Chaty” albo tradycyjne polskie produkty mięsne „Klasyka Gatunku”.

(REKLAMA)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%