Zamknij
ZOBACZ

Szypułki truskawek pełne wartości odżywczych? Naukowcy mówią o ich potencjale

09:50, 05.06.2025 Aktualizacja: 09:54, 05.06.2025
Skomentuj Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/ Zdjęcie ilustracyjne. Fot. pixabay.com/pl/

Nie każdy wie, że zielone części truskawek mają niezwykły potencjał. Najnowsze badania pokazują, że to prawdziwe bogactwo składników cennych dla zdrowia.

Choć zwykle trafiają do kosza, szypułki truskawek mogą okazać się wartościowym dodatkiem do codziennej diety. Badacze z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie poddali je dokładnej analizie. Wyniki są zaskakujące – w zielonych częściach tych owoców znajduje się szereg substancji korzystnych dla organizmu.

W składzie szypułek odkryto między innymi błonnik, witaminę C i E, a także cenne polifenole, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz barwniki roślinne, takie jak luteina i beta-karoten. Zdaniem ekspertów te związki wspomagają pracę jelit, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a także korzystnie wpływają na wzrok i kondycję mózgu.

– Luteina pomaga chronić oczy przed szkodliwym promieniowaniem, a beta-karoten, przekształcany w witaminę A, wspiera zdrowe widzenie – tłumaczy doktorant SGGW Radosław Bogusz.

Szypułki truskawek w kuchni. Jak je wykorzystać?

Coraz popularniejszy trend zero waste zachęca do wykorzystywania części roślin, które wcześniej były niedoceniane. Do takich właśnie należą szypułki truskawek. Można je dodać do koktajli lub smoothie, gdzie wzbogacą napój o dodatkowe witaminy i błonnik. Doskonale sprawdzą się także jako baza do pesto, a po wysuszeniu – jako składnik naparów czy herbat ziołowych.

– Widzę w nich także przyszłościowy potencjał w przemyśle spożywczym. Ich ekstrakty mogłyby trafić do nowych produktów funkcjonalnych – podkreśla Radosław Bogusz.

Truskawki – nie tylko smaczne, ale i zdrowe

Warto przypomnieć, że same truskawki to również doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminę C, kwasy fenolowe, flawonoidy i antocyjany, a także minerały, takie jak żelazo, potas, fosfor czy mangan. Owoce te wspierają odporność, pomagają regulować ciśnienie krwi i mogą mieć działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe.

Polska od lat utrzymuje się w ścisłej czołówce producentów truskawek w Europie. Według danych GUS, w ubiegłym roku nasze plantacje dostarczyły na rynek około 159 tysięcy ton tych owoców, ustępując w Unii Europejskiej jedynie Hiszpanii.

Obraz beauty_of_nature z Pixabay

(żródło: chilizet.pl)
Dalszy ciąg materiału pod wideo ↓

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%