Zamknij

Chlebak – 5 powodów, by przechowywać w nim pieczywo

12:05, 23.05.2019 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 13:12, 23.05.2019
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Kuchnia jest nieodzownym elementem każdego domu. Coraz częściej, oprócz przygotowywania posiłków, służy również do ich spożywania, bywa nawet jest miejscem do niezobowiązujących spotkań z przyjaciółmi. Powinna być estetyczna, funkcjonalna, no i oczywiście czysta. Niezwykle ważne jest, aby żywność była przechowywana w odpowiednich pojemnikach. W szczególności dotyczy to pieczywa – dlaczego?

Po pierwsze – pieczywo zachowuje dłużej świeżość

Foliowe lub papierowe opakowania, w jakich kupujemy pieczywo, nie nadają się do jego dłuższego przechowywania. Każdy chleb, a szczególnie świeży, szybko paruje. Zamknięty w folii „dusi się”, czyli staje się gliniasty i łatwo pokrywa się pleśnią. Jeśli natomiast przechowuje się go w torebce papierowej, szybko wysycha i robi się twardy. W chlebakach, które wykonuje się z odpowiednich surowców, panuje specyficzna temperatura i wilgotność, dzięki czemu pieczywo na długo zachowuje swoją świeżość.

Po drugie – walory smakowe

Pojemniki na pieczywo produkuje się z materiałów, które nie wchodzą w reakcje z żywnością, nie pochłaniają żadnych zapachów z zewnątrz oraz są łatwe do utrzymania czystości. Dlatego chleb, bułki, bagietki, drożdżówki i inne wyroby piekarnicze przechowywane w chlebaku długo pozostają pachnące, chrupkie i smaczne.

Po trzecie – ochrona

Przechowywanie pieczywa w odpowiednich pojemnikach chroni je nie tylko przed kurzem. Bardzo często przez otwarte okno wpadają do kuchni różne owady, które od razu siadają na pieczywie i mogą je zanieczyścić. W szczególności dotyczy to much oraz os, które chętnie siadają na drożdżówkach i zjadają je na naszych oczach. Również małe muszki - Drosophile - szybko namnażają się na słodkim, wilgotnym cieście. Widok owadów na pieczywie może każdemu skutecznie odebrać apetyt.

Po czwarte – funkcjonalność

Przygotowywanie posiłków w dobrze zorganizowanej kuchni, w której wszystkie akcesoria i produkty spożywcze znajdują się w stałych, łatwo dostępnych miejscach, jest szybkie i łatwe. Przechowywanie pieczywa w chlebaku znacznie ułatwia zachowanie porządku i ładu w kuchni.

Po piąte – estetyka w kuchni

Chlebaki, oprócz swojej praktycznej roli, mogą pełnić również funkcję dekoracyjną. Pojemniki na pieczywo dostępne są na rynku w wielu wzorach, kształtach i kolorach. Odpowiednio dobrany chlebak może znacznie podnieść estetykę w każdej kuchni. Na stronie „maleomi.pl", oprócz różnych chlebaków, można znaleźć również wiele ciekawych pojemników na lunch. Więcej informacji o tych ostatnich znaleźć można w artykule: „Śniadania bez nudy w pudełkach na lunch: wskazówki i proste przepisy od Maleomi". Smacznego!

(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

BB

0 0

Mrozić. Zawsze świeże. Żaden chlebak 12:19, 23.05.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%