Zamknij

Dodaj komentarz

Co warto wiedzieć na temat transportu żywności?

07:48, 30.10.2024 Aktualizacja: 10:24, 27.10.2025

Transport żywności rządzi się swoimi prawami – faktem jest, że są one jednymi z najbardziej wymagających w całym sektorze branży TSL. Wynika to z przepisów oraz regulacji, które jasno określają konkretne warunki, jakie firma powinna spełnić zarówno podczas składowania żywności, jak i dostaw. Organizacja transportu żywności wymaga dokładnego planu, a także stałej kontroli procesów logistycznych zachodzących w przedsiębiorstwie. Posiadając w magazynie produkty spożywcze i chcąc przeprowadzić ich fachowy transport, należy przede wszystkim przygotować pojazd, jakim może być naczepa izotermiczna, chłodnia bądź lodownia. Istotne jest także wdrożenie odpowiedniego systemu analizy zagrożeń oraz krytycznych punktów kontroli, powszechnie znanego jako HACCP. Już dziś dowiedz się więcej na temat całego procesu transportowania żywności; poznaj najważniejsze zasady oraz wymagania dotyczące zarówno konkretnych etapów logistycznych, jak i poszczególnych elementów biorących w nich udział.

Określanie i radzenie sobie z potencjalnymi zagrożeniami dotyczącymi transportu żywności

Jedną z pierwszych zasad HACCP jest określenie zagrożeń, jakim należy zapobiegać podczas transportu czy składowania żywności. Wyznaczeni ku temu pracownicy tworzą listę i dokonują starannego szacowania znaczenia każdego z zagrożeń – następnie wychodząc z propozycją środków zapobiegawczych. Kolejnym krokiem jest określenie przez pracowników krytycznych punktów kontroli, za które uznaje się wszystkie etapy w procesach transportu i składowania, jakie są wyzwaniem z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności. Do najczęstszych należy zwłaszcza przeładunek czy transport za pomocą specjalnych węży przemysłowych. Elementy wykorzystywane w tym procesie powinny spełniać określone normy i wymagania; węże powinny przede wszystkim być dopuszczone do kontaktu z żywnością, posiadać niezbędne certyfikaty, a także wykazywać wytrzymałość wobec potencjalnych uszkodzeń. Więcej o specyfice węży do transportu żywności można dowiedzieć się na stronie firmy MiDaTech, zajmującej się sprzedażą właśnie tego rodzaju elementów –  www.midatech.pl. Następnie pracownicy muszą ustalić mierzalną granicę warunków, w jakich żywność może być składowana lub transportowana, po czym ustanowić prawidłowy system monitorowania danych wskaźników krytycznych. W przypadku zauważenia odchyleń, zadaniem specjalistów jest określenie i wdrożenie działań naprawczych oraz korygujących. Sam system HACCP powinien być regularnie poddawany kontroli. Cały proces należy odpowiednio udokumentować, aby uniknąć jakichkolwiek nieścisłości bądź niewiadomych.

Kto ponosi odpowiedzialność za właściwy transport żywności?

Za transport żywności zawsze odpowiada przewoźnik dokonujący przewozu. W kwestii producenta leży natomiast dostarczenie klientom wysokiej klasy żywności, która charakteryzuje się dobrą jakością. Z tego powodu ocena ryzyka obejmuje nie tylko warunki transportu, lecz także jej załadunku i rozładunku. Surowe przepisy dotyczące branży mają za zadanie zapobiec potencjalnym niedopilnowaniom, jakie mogą okazać się wyjątkowo tragiczne w skutkach. Transport żywności obejmuje szereg różnego rodzaju etapów, z czego każdy powinien być odpowiednio zaplanowany i bezpiecznie realizowany. Nie ma tutaj miejsca na pomyłki, stąd wysokiej klasy elementy i specjalistyczna kontrola na każdym kroku.

(Artykuł Promocyjny)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

Przetrwało 200 tys. lat, nie przetrwa deweloperów?

Może uda się wykonać system zasilania jeziorka w wodę opadową w tym z dachów okolicznych budynków. Szkoda jednak, że w pobliżu powstały duże budynki które zrujnowały lokalne środowisko. Teraz może uda się ograniczyć dalszą dewastację tego terenu.

RoBa

17:19, 2025-11-18

Mieszkańcy i burmistrz przeciwko nowym blokom

Lenarczyka optowanie za pozostawieniem blaszaka nic nie kosztuje, robi sobie poparcie jako polityk i radny, natomiast spółdzielnia traci możliwość uzyskania kwoty nadwyżki z ewentualnej inwestycji, nawet ograniczonej do 4 pięter, na remonty starych bloków. Ciekawe czy mieszkańcy łatwo zaakceptują np. 100% podwyżki na fundusz remontowy? I ciekawe czy dobrze będzie dalej mieszkać obok blaszaka (nawet po remoncie - chyba nieopłacalnym). Tak jest gdy do interesu mieszkańców i Spółdzielni swoje trzy grosze wsadzają politycy!

wi-ki

16:26, 2025-11-18

Mieszkańcy i burmistrz przeciwko nowym blokom

Komuniści zbudowali naszą dzielnicę a kapitaliści ją niszczą. Był zamysł, żeby między blokami nie było samochodów tylko drzewa i przestrzeń do rekreacji i wypoczynku? To po co zabudowywać wszytstko co się da? Wcisną takiego betonowego molocha z parkingiem podziemnym a potem rano o 7:00 zacznie się wylewać na ulicę to całe ustrojstwo. To samo będzie po 16:00.Dla mnie Ursynów był fajny, a mieszkam tu już 45 lat, dopóki nie zaczęto wciskać bloków gdzie popadło zabierając mieszkańcom miejsca parkingowe i skwerki do odpoczynku. Łapy won od zieleni. Według mnie ten koszmarny pawilon można zburzyć ale w jego miejsce pistawić coś nowoczesnego z lokalami usługowymi i sklepami dla mieszkańców.

Jacek

11:03, 2025-11-18

Tu będą nowe drzewa! Rusza sadzenie na Ursynowie

Tylko na Wąwozowej, na zachód od wyjścia z metra, idąc wzdłuż NASK, jest wyschniętych kilkanaście kikutów i tyleż miejsc, w których kiedyś były drzewa. Ale włodarzom trudno to dostrzec...

zaq

11:00, 2025-11-18

0%