Transport żywności rządzi się swoimi prawami – faktem jest, że są one jednymi z najbardziej wymagających w całym sektorze branży TSL. Wynika to z przepisów oraz regulacji, które jasno określają konkretne warunki, jakie firma powinna spełnić zarówno podczas składowania żywności, jak i dostaw. Organizacja transportu żywności wymaga dokładnego planu, a także stałej kontroli procesów logistycznych zachodzących w przedsiębiorstwie. Posiadając w magazynie produkty spożywcze i chcąc przeprowadzić ich fachowy transport, należy przede wszystkim przygotować pojazd, jakim może być naczepa izotermiczna, chłodnia bądź lodownia. Istotne jest także wdrożenie odpowiedniego systemu analizy zagrożeń oraz krytycznych punktów kontroli, powszechnie znanego jako HACCP. Już dziś dowiedz się więcej na temat całego procesu transportowania żywności; poznaj najważniejsze zasady oraz wymagania dotyczące zarówno konkretnych etapów logistycznych, jak i poszczególnych elementów biorących w nich udział.
Jedną z pierwszych zasad HACCP jest określenie zagrożeń, jakim należy zapobiegać podczas transportu czy składowania żywności. Wyznaczeni ku temu pracownicy tworzą listę i dokonują starannego szacowania znaczenia każdego z zagrożeń – następnie wychodząc z propozycją środków zapobiegawczych. Kolejnym krokiem jest określenie przez pracowników krytycznych punktów kontroli, za które uznaje się wszystkie etapy w procesach transportu i składowania, jakie są wyzwaniem z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności. Do najczęstszych należy zwłaszcza przeładunek czy transport za pomocą specjalnych węży przemysłowych. Elementy wykorzystywane w tym procesie powinny spełniać określone normy i wymagania; węże powinny przede wszystkim być dopuszczone do kontaktu z żywnością, posiadać niezbędne certyfikaty, a także wykazywać wytrzymałość wobec potencjalnych uszkodzeń. Więcej o specyfice węży do transportu żywności można dowiedzieć się na stronie firmy MiDaTech, zajmującej się sprzedażą właśnie tego rodzaju elementów – www.midatech.pl. Następnie pracownicy muszą ustalić mierzalną granicę warunków, w jakich żywność może być składowana lub transportowana, po czym ustanowić prawidłowy system monitorowania danych wskaźników krytycznych. W przypadku zauważenia odchyleń, zadaniem specjalistów jest określenie i wdrożenie działań naprawczych oraz korygujących. Sam system HACCP powinien być regularnie poddawany kontroli. Cały proces należy odpowiednio udokumentować, aby uniknąć jakichkolwiek nieścisłości bądź niewiadomych.
Za transport żywności zawsze odpowiada przewoźnik dokonujący przewozu. W kwestii producenta leży natomiast dostarczenie klientom wysokiej klasy żywności, która charakteryzuje się dobrą jakością. Z tego powodu ocena ryzyka obejmuje nie tylko warunki transportu, lecz także jej załadunku i rozładunku. Surowe przepisy dotyczące branży mają za zadanie zapobiec potencjalnym niedopilnowaniom, jakie mogą okazać się wyjątkowo tragiczne w skutkach. Transport żywności obejmuje szereg różnego rodzaju etapów, z czego każdy powinien być odpowiednio zaplanowany i bezpiecznie realizowany. Nie ma tutaj miejsca na pomyłki, stąd wysokiej klasy elementy i specjalistyczna kontrola na każdym kroku.