OŚWIADCZENIA: Radna Niemyjska "zapomniała" o swoich spółkach...

17:08, 25.02.2015 Sławek Kińczyk Aktualizacja: 20:54, 02.03.2015
Skomentuj SK SK

Radna Katarzyna Niemyjska z "Naszego Ursynowa" już po raz drugi koryguje swoje oświadczenie majątkowe. Tym razem po naszej interwencji. Radna "zapomniała" m.in. o tym, że ma spółkę w której posiada bagatela... 97,5% udziałów!

Z oświadczenia majątkowego, które radna "NU" złożyła 7 stycznia wynika, że jedyne spółki, w których ma udziały to: "Świat Dziecka" (w której jest prezesem zarządu i ma 100% udziałów) oraz udział w bliżej nieokreślonej spółce jawnej (50%).

Gdy zweryfikowaliśmy oświadczenie Katarzyny Niemyjskiej w Krajowym Rejestrze Sądowym, okazało się, że w dokumencie złożonym pod groźbą odpowiedzialności karnej, brakuje co najmniej kilku wpisów. Wg KRS (stan na 18 lutego 2015) Katarzyna Niemyjska posiada również udziały w "Złota Jesień" sp. z o.o. oraz jest prokurentem w spółce "Trefl" zarządzanej przez męża.

Braki - wg KRS - były także w rubrykach dotyczących działalności gospodarczej. Niemyjska w oświadczeniu wpisała jedną nienazwaną spółkę jawną. A wg rejestru sądowego ma je dwie - "Dombud" S.J. i "Domy i Domki" S.J.

Ta druga to jedna ze spółek powiązana z Państwem Niemyjskimi, które w poprzedniej kadencji otrzymały duże zlecenia z urzędu dzielnicy - pisaliśmy o tym w obszernym artykule 3 miesiące temu. Zgodnie z rejestrem umów dzielnicy firma "Domy i Domki" zarobiła na usługach dla urzędu - 429.500 zł (8 zleceń) a kolejna firma "Dom na weekend" (która należy m.in. do wspomnianych spółek "Świat Dziecka" i "Złota Jesień") - 110.700 zł (5 zleceń). W sumie różne spółki związane z Państwem Niemyjskimi dostały od 2012 roku zlecenia na kwotę ok. miliona złotych.

Zapomniała czy ukryła?

18 lutego wysłaliśmy do Katarzyny Niemyjskiej zapytanie o braki w oświadczeniach. To co jest w KRS czasami nie pokrywa się z rzeczywistością - wystarczy, że po sprzedaży udziałów zarząd spółki nie zgłosi zmian do rejestru, (ma na to 7 dni) i już powstaje rozbieżność.

23 lutego wobec braku odpowiedzi, wysłaliśmy maila jeszcze raz. Wg radnej nasza pierwsza korespondencja nie dotarła do niej... Lakonicznej odpowiedzi doczekaliśmy się we wtorek, 24 lutego:

- Uprzejmie informuję że moje oświadczenie jest zgodne ze stanem faktycznym a jakiekolwiek nieścisłości związane z wpisami w KRS nie leżą w moich kompetencjach i należą do obowiązków zarządu spółek - pisze Katarzyna Niemyjska.

W odpowiedzi na nasze kolejne zapytanie o dokładne potwierdzenie czy posiada udziały w poszczególnych spółkach i czy jest prokurentem w spółce zarządzanej przez męża, radna odpowiedziała nam dzisiaj nieco bardziej szczegółowo.

Otóż posiada udziały w "Złotej Jesieni", nie jest prokurentem w spółce "Trefl" i jest wspólnikiem spółek jawnych: "Domy i Domki" oraz "Dombud". Informacje o tym znalazły się w kolejnej korekcie oświadczenia, którą radna złożyła w urzędzie... 18 lutego - czyli w dniu kiedy zadaliśmy jej po raz pierwszy pytania dokładnie o te same spółki! Czy radna mówi prawdę, że nie dostała od nas maila? Czy to przypadek czy próba uniknięcia posądzeń o świadome zatajenie prawdy w oświadczeniu? Tego nie wiemy.

Przypomnijmy, radny składa oświadczenia majątkowe podpisując się pod formułką informującą, że jest świadom iż podanie nieprawdy lub zatajenie prawdy grozi karą więzienia do lat 3, na podst. art. 233 par. 1 kodeksu karnego.

ZOBACZ: OŚWIADCZENIE MAJĄTKOWE RADNEJ ZŁOŻONE 7 STYCZNIA (plik PDF)

ZOBACZ: KOREKTA DOT. SPÓŁEK Z 18 LUTEGO

PONIŻEJ W GALERII SCREENY Z KORESPONDENCJI Z RADNĄ

[ZT]8201[/ZT]

(Sławek Kińczyk)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(17)

Wawapixel :)Wawapixel :)

15 9

No proszę tyle zarobiła, ale jeszcze robi aferę, że nie dostała jak co roku do organizacji Kiermaszu wielkanocnego. Pazerność bez granic. Swoją drogą niezła siatka firm oplatających urząd. 19:42, 25.02.2015

reo

szokszok

10 2

Szokujące jest że p.Niemyjska nie pamięta i nie panuje nad własnym majątkiem a uzurpuje sobie prawo do zarządzania dzielnicą. Brawo panie Sławku' że podajrcie takie żenujace fakty. 19:51, 25.02.2015

kredenskredens

13 1

Czy fałszywe oświadczenie majątkowe nie kwalifikuje się przypadkiem na utratę mandatu? 20:03, 25.02.2015

RabinRabin

12 3

Niemyjscy tona w brudach, jak dzielnica w ich plakatach. Szemrany uklad. 20:03, 25.02.2015

mieszkaniecmieszkaniec

10 2

dziwi mnie, że niektórzy cały czas kombinują, ta Pani skończy jak Nowak z zegarkiem 20:05, 25.02.2015

Odpowiedz

Kot w butachKot w butach

12 6

Prawie jak Jurczynska. Wiele firm. 20:27, 25.02.2015

Janek KowalskiJanek Kowalski

13 11

Moim zdaniem jest to czepianie się. Jeżeli ona to poprawiła, to nie zataja żadnych informacji. Gorsza jest postawa Matejki, który arogancko unika podania informacji, gdzie pracuje, z jakiego źródła są dochody. To jest szczyt beszczelności dla mnie. 21:37, 25.02.2015

Krzysztof TopolskiKrzysztof Topolski

12 3

Jak taka zapracowana biznesłumen znajdzie czas na prace w Radzie. Ciekawe, czy skoro zapomniała o tym że ma tyle spółek , to pamięta jak ma głosować. Pewnie dlatego Goretta obok niej zawsze siedzi i przypomina jak głosować... 21:38, 25.02.2015

Anka ImielinAnka Imielin

8 7

Oczywiscie niezla wtopa i w zasadzie radna nie wykazala sie starannoscia. To jest naganne. Do takich spraw powinno sie podchodzic powaznie. To nie jest piaskownica. Czytajac jednak zalaczone przez redakcje dokumenty wydaje sie, ze naprawila ona swoj blad. Domniemuje, ze zrobila to zgodnie z procedurami a wiec jest czysta. Mimo bledow brawa za szybka reakcje. Zgadzam sie z Jankiem Kowalskim, ze zagadkowa jest postawa radnego Matejki (dzisiejszy artykul w halo), ktory nie chce podac zatrudnienia. To jest temat do analizy. Powinien w tym przypadku wziac przyklad z radnej Niemyjskiej 21:45, 25.02.2015

mieszkaniec mieszkaniec

14 7

to już wiemy skąd Guział doił kasę na swoje kampanie. Korupcja zżera Nasz Ursynów i ich wspólników z PiS 22:39, 25.02.2015

dzikdzik

3 3

Niemyje zabki i tyle 00:03, 26.02.2015

ElaEla

7 5

to już jak tak grzebiecie w tych oświadczeniach i niezdrowo się podniecacie, to wywleczcie jeszcze jaki pani Niemyjska ma kredyt w CHF.
Ciekawe, że nikogo nie dziwią państwowe dobrze płatne posadki radnych PO. Zresztą to może było motywacją "młodych aktywistów" i Przewodniczącej by związać się z jedyną słuszną partią. 10:47, 26.02.2015

Odpowiedzi:1

Krzysztof Topolski Krzysztof Topolski

8 0

Elu,powiedziałbym, ale się boję kredytodaców z wołomińskiego SKOKu.. 13:23, 26.02.2015

mieszkaniecmieszkaniec

12 5

powinno się nią i guziałem zająć CBA i prokuratura! jestem w szoku, że Nasz Ursynów i PiS zamiast zajmować się dzielnicą zajmowali się tylko wyprowadzaniem kasy! GRANDA! 12:07, 26.02.2015

RadkoRadko

9 4

Chciałbym, żeby redaktor Kińczyk zlustrował wszystkich radnych bez wyjątków, a nie tylko Niemyjską :) 15:53, 26.02.2015

Odpowiedzi:2

KinczykKinczyk

8 3

Są zlustrowani wszyscy. Inni niczego nie ukryli. Był jeden przypadek niezgodności z KRS, ale w aktach okazało się, że osoba ta jest czysta i dopełniła formalności. Pani Niemyjska jest jedyną ursynowską radną, która zapomniała wpisać swoje spółki. 17:07, 26.02.2015

yuyyuy

2 2

Super robota radni sprawdzeni teraz czas na nowego burmistrza chyba, że redaktor Kinczyk się boi?
A radna Teresa Jurczyńska-Owczarek też jest czysta bo coś mi się nie chce wierzyć? 22:37, 27.02.2015