Tradycyjna kuchnia japońska uchodzi obecnie za jedną z najzdrowszych na świecie. Co roku Kraj Kwitnącej Wiśni przyciąga miłośników dobrego jedzenia, którzy poszukują zupełnie nowych smaków. Kwintesencją kuchni japońskiej jest nie tylko samo jedzenie, lecz cały rytuał obejmujący także przygotowanie posiłku. I chociaż wiele osób opowiadając o kuchni Japonii ma na myśli przede wszystkim sushi, kraj ten ma do zaoferowania o wiele więcej. Już dziś wybierz się w podróż kulinarną po Japonii, odkrywając kolejne potrawy z bogatego menu – począwszy od dań głównych, przez wyroby cukiernicze, aż po drobne przekąski uwielbiane przez dzieci, młodzież i dorosłych.
Ogromny wpływ na kuchnię japońską wywarły Chiny – wszystko to za sprawą bliskiego sąsiedztwa obu krajów. Równie ważną rolę w kształtowaniu się japońskich smaków mieli portugalscy misjonarze, którzy dotarli do Kraju Kwitnącej Wiśni w XVI wieku. Większość japońskich potraw charakteryzuje się prostotą oraz doskonałym doborem naturalnych smaków. Produkty spożywcze zazwyczaj pozyskiwane są prosto od lokalnych dostawców, dzięki czemu wyróżnia je świeżość, a także minimalny poziom przetworzenia. Główną rolę odgrywają tu ryby, owoce morza, warzywa oraz wodorosty, a także – w ostatnich latach – mięso wieprzowe. Smak potraw nie jest zakłócony nadmierną ilością przypraw czy przesadnym mieszaniem ze sobą różnych składników, a dania podawane są z sosami, marynatami czy wasabi serwowanymi w osobnych miseczkach, dzięki czemu każdy może udoskonalić posiłek wedle własnych preferencji. Warto przy tym wiedzieć, że wiele japońskich specjałów bazuje szczególnie na makaronie: udon, soba czy somen jadane są zarówno na ciepło, jak i na zimno, będąc w stanie podbić podniebienia nawet najbardziej wymagających osób. To właśnie makarony bardzo często stanowią składnik dań jednogarnkowych czy zup, obok których nie da się przejść obojętnie. Odwiedzając Kraj Kwitnącej Wiśni, w menu każdego podróżnika nie może zabraknąć:
To jednak nie wszystko, co ma do zaoferowania Japonia pod kątem kulinarnym...
Japonia, jak wiele innych krajów, posiada swoje flagowe słodycze i desery, które ostatnimi czasy pokochali ludzie na całym świecie. Najpopularniejsze pozostają mochi – zazwyczaj słodkie kluseczki wykonane z kleistego ryżu bądź mąki ryżowej, nadziewane różnymi typami past, począwszy od tych wykonanych z czerwonej fasoli, przez truskawkowe, czekoladowe, a nawet pistacjowe! Oprócz nich, równie wysoko w rankingu popularności są japońskie dorayaki – puszyste naleśniki, które przyrządza się ze składników takich jak mąka, woda, jajka, cukier, a także miód oraz soda. Gotowe naleśniki łączy się za pomocą pasty z fasolki adzuki, tym samym tworząc znakomity deser do kawy czy herbaty. A jeżeli do Japonii zbyt daleko, zawsze można poszukać słodkości z Kraju Kwitnącej Wiśni w sklepach internetowych, które oferują oryginale japońskie słodycze, bądź odwiedzić Ogród Japoński Siruwia, określany jako Mała Japonia. Dodatkowo, na stronie https://www.malajaponia.pl/ zainteresowani mogą zakupić oryginalne japońskie słodycze, napoje czy herbatę, tym samym chociaż na chwilę przenosząc swoje kubki smakowe prosto do niezwykłej krainy pełnej malowniczych widoków, walecznych samurajów czy pięknych gejsz. Warto poszerzać swoje horyzonty, poznając kulturę danego kraju od podszewki – także poprzez niezwykłą kuchnię.