Zamknij
ZOBACZ:

Chleb wypiekany od podstaw. Odwiedzamy znaną i lubianą piekarnię z Ursynowa!

[email protected] + 08:24, 09.05.2023 Aktualizacja: 20:39, 09.05.2023
Skomentuj SK SK

- Ależ pięknie pachnie świeżo wypiekanym chlebem! - sąsiedzi ze Stokłosów i osiedla Jary już wiedzą i czują, że to z małej rzemieślniczej piekarni, która codziennie rano udowadnia, że chleb może być wypiekany na miejscu od podstaw i może być zdrowy!

Dobry chleb to podstawa zdrowego stylu życia. Duże przemysłowe piekarnie kuszą cenami i dużym wyborem pieczywa, ale często nie mamy świadomości, że takie wypieki wcale nie są świeże i zdrowe. Zawierają mnóstwo niepotrzebnych składników, takich jak choćby cukier, barwniki i polepszacze, które w dobie oszczędzania na kosztach energii, są dosypywane do pieczywa, by szybciej się upiekło i wyglądało na zdrowy, ciemny chleb.

W poprzek tym trendom - z miłości do chleba i z pasji do piekarniczego rzemiosła - idzie mała ursynowska piekarenka "Dobry chleb na zakwasie".

Tylko cztery składniki. Codziennie!

Andrzej, właściciel firmy, rozpoczyna pracę codziennie o godz. 22. Zaczyna od łączenia czterech składników na ciasto - bo dobry, naturalny chleb to tylko mąka, zakwas, woda i odrobina soli... Ciasto jest codziennie wyrabiane i czeka spokojnie aż do rana, gdy w ruch idzie piec. To właśnie przed świtem po Ursynowie Północnym roznosi się piękny zapach.

Na półkach rano znajdziemy m.in. chleb wiejski, pyszny Specjał Piekarza ze starej odmiany pszenicy, chleb orkiszowy, owsiany, jaglany, żytni, kefirowy, razowiec. Są też bułki, prawdziwa tarta bułka czy grzanki. 

Właściciele piekarni zdają sobie sprawę, że dobre pieczywo to nie tylko kwestia smaku, ale także jakości składników. Dlatego korzystają wyłącznie z czystych ekologicznych mąk od sprawdzonych małych młynów, które również gwarantują jakość mąk certyfikatami BIO i badaniami jakości. Takie mąki są wolne od szkodliwych chemikaliów i pozwalają na uzyskanie zdrowego i naturalnego chleba.

Głośno było w ostatnim czasie o importowanym z Ukrainy zbożu przemysłowym. Czy mąka z tego zboża mogła trafić na polskie stoły w postaci chleba?

Obawiam się, że może tak się zdarzyć. Nie chcę oczywiście nikogo oskarżać, ale przemysłowe ziarno może trafić do molochów spożywczych, piekarniczych, producentów mrożonej i wysoko przetworzonej żywności, które są w stanie je odebrać i przerobić.

Dużo rozmawiam z klientami, którzy dopiero nas poznają, bo tęsknią za dobrym pieczywem i mówią, że przestali jeść pieczywo, bo się źle po nim czuli, więc coś jest na rzeczy. Zaś nasi stali klienci, którzy żywią się naszym pieczywem już od ponad roku, już są pewni jakości i coraz większe grono utwierdza się w przekonaniu, że nasz dobry chleb na zakwasie jest naprawdę dobry, a jego czysty skład jest zdrowy, a nawet prozdrowotny.

Jedzmy świadomie, wczytujmy się w etykiety, dopytujmy o składy w sklepach, w których kupujemy

- mówi Agnieszka, współwłaścicielka ursynowskiej piekarni rzemieślniczej.

"Dobry chleb na zakwasie" to mąka tylko z małych młynów, gdzie młynarz zna osobiście rolnika, który dostarczył zboże. To gwarancja, że łańcuch dostaw jest krótki, sprawdzony i nie ma możliwości, by dostało się do niego zboże z niewiadomego pochodzenia. Ręczą za to ci mali dostawcy swoim nazwiskiem, reputacją i najczęściej certyfikatami.

- Moje 30-letnie doświadczenie w pieczeniu, to przecież także doświadczenie w pracy z mąkami, które sprawia, że jestem w stanie rozpoznać dobrą mąkę, no i wieloletnia znajomość i współpraca z zaufanymi dostawcami - podkreśla Andrzej, właściciel piekarni.

"Bóle brzucha się skończyły"

Walory zdrowotne chleba z piekarni przy Dzwonniczej 3 zna już cała okolica.

Przychodzi do nas stała klientka, która mówi, że lekarz był zdumiony, że ma tak dobre wyniki badań, jedząc pieczywo, które miała rzucić ze względów zdrowotnych. Wielu klientów mówi nam, że bóle brzucha się skończyły, dzieci w rodzinie przestały mieć wysypki i alergie. To efekt czystego składu i dobrych mąk bogatych w białko, witaminy i minerały, a także błonnik. Zakwas, naturalna fermentacja i długie leżakowanie ciasta korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. A każde zboże ma inne właściwości i dla naszego organizmu, np.: pszenica oczyszcza i wzmacnia wątrobę, owies wzmacnia i rozgrzewa organizm, żyto wspomaga układ krwionośny, a jęczmień jest najstarszym zbożem i reguluje poziom glukozy

- mówią właściciele.

- Piekarz musi mieć i wiedzę, i wyczucie, bo ciasto chlebowe jest kapryśne - mówi Andrzej, który może się pochwalić autorskimi dopracowanymi recepturami na wszystkie wypieki tworzone w piekarni, które zachwyciły już niejednego smakosza.

Właściciele "Dobrego chleba na zakwasie" pochodzą z rodzin, w których chleb był bardzo szanowany. Rodzinną tradycję i miłość do pieczywa przenieśli do swojej piekarni. Każdy bochenek wypiekany jest z sercem i pasją, co widać i czuć w każdym kawałku. Świeże wypieki każdego dnia szybko znikają, więc jeśli już wiemy, który chleb najbardziej na smakuje, możemy go zamówić w piekarni i odebrać o ustalonej godzinie. Wystarczy zadzwonić lub wysłać sms pod numer: 536 836 699. Piekarnia kroi zakupione pieczywo w krajalnicy - to doskonała opcja dla tych, którzy lubią równe idealne kromki!

Nie tylko chleb i bułki

Piekarenka piecze też na miejscu pyszne drożdżówki z owocami i ciasteczka. Niedawno wystawiła stolik przed wejściem, gdzie można zjeść coś słodkiego lub słonego i delektować się dobrą włoską kawą serwowaną w "Dobrym chlebie na zakwasie".

Warto wspierać lokalny biznes i unikalną w skali całej Warszawy piekarnię prawdziwie rzemieślniczą, z której Ursynów może być dumny!

Piekarenka "Dobry chleb na zakwasie" czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 6-18 lub do ostatniego okruszka (najczęściej zamyka się ok. 15), a w soboty od 6 do ok. 12-13. Mieści się przy ul. Dzwonniczej 3 (nowy budynek z białą elewacją), wejście od strony kościoła.

(ARTYKUŁ PROMOCYJNY)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(6)

Lukasz436Lukasz436

7 1

Potwierdzam i bułki są pyszne!

16:54, 09.05.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

AdamAdam

7 2

Wyjątkowe wyroby. A drożdżówki jak u babci :-)

21:13, 09.05.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Janina z PuszczykaJanina z Puszczyka

6 2

Pyszzzzzny chleb, polecam z całego serca!

21:38, 09.05.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

moimoi

5 6

Niedawno kupiłem pierwszy raz - nie rozumiem zachwytów - przeciętnie i drogo.

12:00, 10.05.2023
Odpowiedzi:2
Odpowiedz

AlinaAlina

7 3

Gusta są różne. O gustach się podobno nie dyskutuje. Smak to jedno. Dobry skład to kolejna ważna rzecz. Wróć do sklepu sieciowego z owadem w logo lub płazem w logo. Będziesz miał taniej. A że byle co? Trudno - taki wybór.

12:14, 10.05.2023

moimoi

2 3

rozumiem, że to reklama i że to kosztuje. Jednak jest wiele niesieciowych alternatyw, gdzie za cenę dostaje się też smak. W tym sklepie, dla mnie przynajmniej, smak właśnie sieciowy, przynajmniej we wszystkich 3 produktach, które kupiłem. Nikomu oczywiście nie zabraniam zakupów tam. A moim zdziwieniem nikt nie musi się przejmować.

12:20, 10.05.2023

WbjsWbjs

2 2

No cóż , smak to sprawa indywidualną .
Ceny za to kosmiczne : chlebek z mąki żytnio - pszennej , waga około pół kilograma ( no może trochę więcej ) kosztuje 17 zł . Smacznego !

22:21, 13.05.2023
Odpowiedzi:2
Odpowiedz

AniaAnia

2 0

Do Wbjs: każdy niech ma wybór. Dobrego chleba nie da się dziś zrobić za 3-4 złote. Żyjemy jeszcze - póki co - w miarę w wolnym kraju, każdy ma wolny wybór gdzie i co kupuje, jak się odżywia. Maszeruj zatem dzielnie po ten za 3,99 w dyskoncie. A ja się będę cieszyć z krótszej kolejki.

11:40, 14.05.2023

MichalsieskichalMichalsieskichal

3 0

A myślisz że ile ma kosztować dobry, rzemieślniczy chleb bez ulepszaczy? masz wybór, możesz jeść to coś chlebopodobne z biedry. Albo jeść mniej a lepiej

07:31, 22.05.2023

IJIJ

0 1

Pieczywo bardzo dobre ale ta cena! Bułeczka typu kajzerka 2,9 to nie na kieszeń przeciętnego Kowalskiego. Może możliwy jest wypiek chociażby jednego rodza🙄ju pieczywa w cenie przystępnej dla emeryta.

02:43, 13.10.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%