Zamknij

Dieta bez glutenu i bez laktozy – przykładowe przepisy

art. sponsorowany + 10:19, 21.05.2024 Aktualizacja: 10:19, 21.05.2024

Dieta bez glutenu i bez laktozy wcale nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Wystarczy, że wykorzystasz różne składniki i zadbasz o odrobinę kreatywności, a sprawisz, że każde danie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Skorzystaj z naszych przepisów i odkryj, jak pyszna może być dieta bez glutenu i laktozy.

Kasza jaglana z bananem i orzechami

Ten przepis jest bardzo uniwersalny – świetnie sprawdzi się na śniadanie lub drugie śniadanie, a do tego możesz bez problemów zapakować to danie do pudełka i zabrać ze sobą  do pracy.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej;
  • 1 szklanka wody lub mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego);
  • 1 banan pokrojony w plastry;
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.

Sposób przygotowania:

  • kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą;
  • w garnku zagotuj wodę lub mleko roślinne, dodaj kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut – aż kasza wchłonie płyn;
  • przełóż kaszę do miseczki;
  • na wierzchu ułóż plastry banana i posiekane orzechy.

Szakszuka z papryką i pieczarkami

Szakszuka to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Dostarcza organizmowi sporej dawki warzyw. Szakszukę możesz przygotować samodzielnie w domu – ale innym rozwiązaniem będzie skorzystanie z usług firmy cateringowej. Wtedy dieta pudełkowa Warszawa, Poznań, Wrocław i w wielu innych miastach pozwoli Ci zaoszczędzić czas. Jeśli jednak zależy Ci na samodzielnym przyrządzeniu szakszuki, sprawdź nasz przepis.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę;
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plastry;
  • 1 posiekana cebula;
  • 2 posiekane ząbki czosnku;
  • 400 g pomidorów z puszki;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni;
  • dodaj posiekaną cebulę i czosnek;
  • dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki, smaż do momentu, aż warzywa zmiękną;
  • następnie przyszedł czas na pomidory, doprowadź szakszukę do wrzenia, a później zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10-15 minut;
  • wbij jajka i dopraw danie do smaku;
  • przykryj patelnię pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 5-7 minut;
  • posyp danie natką pietruszki;
Szakszukę podawaj z kromkami pieczywa bezglutenowego.

Ryż z warzywami i krewetkami

To idealny przepis na obiad lub wykwintną kolację, który zachwyca smakiem i jest szybkie w przygotowaniu. Przekonaj się, jak przyrządzić ryż z warzywami i krewetkami.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati;
  • 200 g obranych krewetek;
  • 1 cebula posiekana;
  • 2 papryki pokrojone w kostkę;
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę;
  • 2 posiekane ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oleju kokosowego;
  • sok z 1 cytryny;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  • na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż ją przez kilka minut;
  • dodaj pokrojone papryki i cukinię, smaż kolejne 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie;
  • dodaj obrane krewetki i sok z cytryny, smaż przez ok. 3-4 minuty, aż krewetki staną się różowe;

Ryż ułóż na talerzu, a na wierzchu dodaj mieszankę warzywno-krewetkową.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%