Dieta bez glutenu i bez laktozy wcale nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Wystarczy, że wykorzystasz różne składniki i zadbasz o odrobinę kreatywności, a sprawisz, że każde danie będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Skorzystaj z naszych przepisów i odkryj, jak pyszna może być dieta bez glutenu i laktozy.
Kasza jaglana z bananem i orzechami
Ten przepis jest bardzo uniwersalny – świetnie sprawdzi się na śniadanie lub drugie śniadanie, a do tego możesz bez problemów zapakować to danie do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej;
- 1 szklanka wody lub mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego);
- 1 banan pokrojony w plastry;
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów.
Sposób przygotowania:
- kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą;
- w garnku zagotuj wodę lub mleko roślinne, dodaj kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut – aż kasza wchłonie płyn;
- przełóż kaszę do miseczki;
- na wierzchu ułóż plastry banana i posiekane orzechy.
Szakszuka z papryką i pieczarkami
Szakszuka to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Dostarcza organizmowi sporej dawki warzyw. Szakszukę możesz przygotować samodzielnie w domu – ale innym rozwiązaniem będzie skorzystanie z usług firmy cateringowej. Wtedy dieta pudełkowa Warszawa, Poznań, Wrocław i w wielu innych miastach pozwoli Ci zaoszczędzić czas. Jeśli jednak zależy Ci na samodzielnym przyrządzeniu szakszuki, sprawdź nasz przepis.
Składniki:
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę;
- 200 g pieczarek pokrojonych w plastry;
- 1 posiekana cebula;
- 2 posiekane ząbki czosnku;
- 400 g pomidorów z puszki;
- 4 jajka;
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni;
- dodaj posiekaną cebulę i czosnek;
- dodaj pokrojoną paprykę i pieczarki, smaż do momentu, aż warzywa zmiękną;
- następnie przyszedł czas na pomidory, doprowadź szakszukę do wrzenia, a później zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 10-15 minut;
- wbij jajka i dopraw danie do smaku;
- przykryj patelnię pokrywką i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 5-7 minut;
- posyp danie natką pietruszki;
Szakszukę podawaj z kromkami pieczywa bezglutenowego.
Ryż z warzywami i krewetkami
To idealny przepis na obiad lub wykwintną kolację, który zachwyca smakiem i jest szybkie w przygotowaniu. Przekonaj się, jak przyrządzić ryż z warzywami i krewetkami.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego ryżu basmati;
- 200 g obranych krewetek;
- 1 cebula posiekana;
- 2 papryki pokrojone w kostkę;
- 1 cukinia pokrojona w kostkę;
- 2 posiekane ząbki czosnku;
- 2 łyżki oleju kokosowego;
- sok z 1 cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż ją przez kilka minut;
- dodaj pokrojone papryki i cukinię, smaż kolejne 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie;
- dodaj obrane krewetki i sok z cytryny, smaż przez ok. 3-4 minuty, aż krewetki staną się różowe;
Ryż ułóż na talerzu, a na wierzchu dodaj mieszankę warzywno-krewetkową.