Pokrzywa niektórym z nas kojarzy się z uciążliwym chwastem. Tymczasem jest to bardzo wartościowa roślina, która znajduje zastosowanie w kuchni, lecznictwie i kosmetyce. Nasiona pokrzywy można kupić w wielu sklepach ogrodniczych. Co warto wiedzieć na temat uprawy tej rośliny?
Pokrzywa od wieków stosowana jest w medycynie naturalnej. Wywary z tej rośliny posiadają działanie moczopędne, pomagają oczyszczać organizm z toksyn, korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dzięki wysokiej zawartości żelaza roślina ta jest polecana w profilaktyce anemii. Działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, a także antyalergiczne sprawia, że roślina ta nadaje się zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Pokrzywa może poprawiać trawienie, a nawet łagodzić ból kręgosłupa.
Pokrzywa jest rośliną jadalną. Młode rośliny były dawniej cennym źródłem składników pokarmowych (zwłaszcza w okolicy przednówka, gdy wielu ludzi cierpiało głód). Duszone liście pokrzywy mogły być dodatkiem do dania głównego (podawano je podobnie jak szpinak), mogły stanowić farsz do pierogów czy dodatek do racuchów.
Pozyskiwany z pokrzywy chlorofil wykorzystywany jest jako barwik spożywczy. Liście tej rośliny dawniej były wykorzystywane do konserwowania żywności.
Wyciąg wodny z pokrzyw (nazywany także gnojówką z pokrzyw) znajduje szerokie zastosowanie w ogrodnictwie.
Pokrzywa jest jednoroczną rośliną z rodziny pokrzywowatych. W naturalnych warunkach pokrzywa występuje na terenie Afryki, Europy, Azji, Ameryki Północnej i Południowej, a także Nowej Zelandii. Najczęściej rośnie w wilgotnych lasach i zaroślach. Łodygi pokrzyw w sprzyjających warunkach mogą osiągać nawet do 3 metrów wysokości. Roślina jest pokryta włoskami parzącymi i włoskami nieparzącymi. Częścią podziemną rośliny są rozgałęzione, drewniejące rozłogi i włókniste korzenie. Ogonkowe, zielone liście pokrzywy podobnie jak łodyga są pokryte włoskami parzącymi. Roślina wytwarza niepozorne, zielone kwiaty. Owocami są jednonasienne orzeszki otoczone trwałymi listkami okwiatu. Pokrzywa może rozmnażać się za pomocą nasion lub kłączy.
Zanim posadzimy pokrzywę w przydomowym ogrodzie musimy pamiętać, że jest ona bardzo ekspansywna i może stanowić konkurencję dla innych roślin ogrodowych.
Odpowiednia dla pokrzywy będzie gleba zasobna w składniki pokarmowe, przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna (należy unikać gleb kwaśnych). Roślina ta wykazuje duże zapotrzebowanie na azot, dlatego zaleca się sadzenie jej w miejscach, gdzie w poprzednich sezonach rosły rośliny motylkowe. W upalne dni pokrzywę należy podlewać. Konieczne może być również jej nawożenie.
Roślina charakteryzuje się wysoką odpornością na mróz, dlatego nie ma potrzeby okrywania jej na zimę. Pokrzywa jest odporna na większość chorób roślin i ataki szkodników (nawet jeżeli zostanie zaatakowana – regeneruje się bardzo szybko). Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby jesienią przycinać zasychające pędy tuż przy ziemi.
Nasiona pokrzywy można nabyć w dobrze zaopatrzonych sklepach ogrodniczych. Najlepszym rozwiązaniem jest wybieranie nasion pochodzących z oferty renomowanych producentów. Przed użyciem nasion warto jest się upewnić, że ich opakowanie nie zostało uszkodzone, a także – że posiadają one aktualny termin przydatności. Nasion pokrzywy nie należy kupować na zapas, gdyż ich zdolność do kiełkowania jest ograniczona w czasie.