Zamknij
ZOBACZ:

Zupa jako sposób na walkę z przeziębieniem i grypą - czy działa?

[email protected] + 09:29, 03.08.2023 Aktualizacja: 09:29, 03.08.2023
mat. prasowe mat. prasowe

Domowa pyszna i rozgrzewająca zupa to najlepszy sposób na poprawę humoru. Ale czy wiesz, że jeśli wzbogacisz ją o dodatek imbiru czy cebuli lub ugotujesz wyłącznie na samych warzywach, to tak przyrządzone danie może pomóc Ci w walce z przeziębieniem i grypą? Dowiedz się, jakich składników użyć, by ją przygotować i co zrobić, jeśli nie masz czasu lub sił na gotowanie.

Z pewnością nie raz słyszałaś/słyszałeś od swojej mamy czy babci, że najskuteczniejszy domowy sposób na walkę z przeziębieniem czy grypą to rosół. Najlepiej taki ugotowany z kury  z mnóstwem warzyw i koniecznie opaloną cebulką. To prawda, ale czy wiesz, że nie tylko mięsna zupa może pomóc Ci wrócić do zdrowia? Istnieją też zupy warzywne, które działają podobnie jak osławiony rosół. Zdrowa zupa może być nie tylko Twoim sprzymierzeńcem w walce z chorobą. To danie potrafi też zadziałać profilaktycznie. Podpowiemy Ci, z czego ugotować taką rozgrzewającą zupę pomagającą wygrać z chorobą.  Od nas dowiesz się także, z jakich składników przyrządzić zupę na odporność, która będzie Cię chroniła przed infekcjami i wzmocni Twój organizm.

Jaka zupa na wzmocnienie organizmu?

Zdrowa, pożywna i przyjemnie rozgrzewająca zupa potrafi zrobić wiele dobrego dla organizmu. Może przynieść ulgę po ciężkim dniu lub uspokoić nerwy. Ale również potrafi wzmocnić układ odpornościowy. Jak to możliwe? Wszystko zależy od jej składu oraz sposobu przygotowania.

Dobra zupa na odporność to taka, w której składzie znajdą się warzywa o wysokiej zawartości składników mineralnych mobilizujących układ immunologiczny do aktywności. Mamy tu na myśli takie warzywa jak na przykład:

  • czerwone buraki – źródło witaminy C oraz flawonoidów wspomagających siły obronne organizmu; można z nich przygotować pyszny barszcz z dodatkiem marchwi bogatej w przeciwutleniacze, które chronią barierę obronną organizmu;
  • cebulę – o silnych właściwościach bakteriobójczych;
  • pietruszkę – znajduje się w niej dużo witaminy C.

Najlepsze na odporność są też warzywa kiszone. Wśród nich prym wiodą ogórki kiszone – źródło bakterii kwasu mlekowego, czyli naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na mikroflorę jelitową, a tym samym wspierają naszą odporność. Można z nich przygotować zupę ogórkową, a jej skład wzbogacić o:

  • kaszę jaglaną – wzmacniającą organizm;
  • czosnek i cebulę – działające antywirusowo i przeciwbakteryjnie;
  • liście laurowe - wspomagające oczyszczanie organizmu, który dzięki temu będzie miał więcej sił, by odeprzeć atak wirusów czy bakterii.

Aby wzmocnić działanie zdrowej zupy na odporność, warto też wyeliminować z diety cukier. Dobrym rozwiązaniem będzie również regularne uprawianie aktywności fizycznej.

Może Cię zainteresować artykuł na temat diety przy zapaleniu żołądka: https://www.zdrowazupa.pl/blog/dieta-przy-zapaleniu-zoladka

Zupy na przeziębienie i zupy przy grypie

Wśród zup na grypę czy przeziębienie wymienia się zawsze rosół. Czy jest on rzeczywiście skuteczny przy infekcjach? Tak. Działa rozgrzewająco, czyli napotnie. Łagodzi katar oraz poprawia samopoczucie. Można go śmiało serwować chorym dzieciom. Musimy jednak zadbać, by był ugotowany na wywarze warzywnym, a w jego składzie znalazło się także ekologiczne mięso drobiowe – czyli bez GMO i antybiotyków.

Dorośli mogą natomiast sięgnąć po zupy mocy w wersji mięsnej lub wegańskiej, które pomogą im szybko wrócić do pełni sił. Zupy mocy to pyszne połączenie roślinnych i mięsnych (bądź samych roślinnych) składników. Jak pomagają one  w czasie, gdy chorujemy? Zupy mocy:

  • skracają czas choroby;
  • przyspieszają odzyskanie sił;
  • wzmacniają system odpornościowy;
  • dzięki dodatkowi imbiru – działają przeciwzapalnie i łagodzą ból mięśni oraz stawów;
  • dzięki dodatkowi czosnku – działają antywirusowo i przeciwbakteryjnie.

Te dania zawdzięczają swoją wysoką skuteczność nie tylko składowi. Zupy te powstają w wyniku  długiego i powolnego gotowania, co pozwala wydobyć pełnię właściwości użytych w nich produktów.

Które zupy są najzdrowsze?

Walcząc z infekcją lub chcąc się jej ustrzec, należy stawiać na zupy z ekologicznych warzyw, ale i zdrowego mięsa z kurczaka bez GMO. Posiadają one więcej składników odżywczych. Są przez to skuteczniejsze.

Jeśli nie mamy czasu lub gdy choroba pozbawia nas sił, zawsze możemy posiłkować się gotowym rozwiązaniem. Jest nim catering dietetyczny Zdrowa Zupa. Podstawę jego menu stanowią – jak sama nazwa wskazuje – rozmaite zupy. Wśród nich znajdują się także:

  • zupy na odporność – jak na przykład rozgrzewająca harira w wersji wege z cynamonem i kuminem; pyszna ogórkowa z kaszą jaglaną czy wzmacniająca organizm i system odpornościowy zupa mocy mięsna lub w wersji wege (obie z dodatkiem imbiru i czosnku);
  • zupy na infekcje – jak chociażby pełna witamin jarzynowa z mlekiem kokosowym czy rozgrzewająca i pełna smaku meksykańska gulaszowa fit.

Jesteś zainteresowany/zainteresowana bliższym poznaniem całej oferty? Wejdź na stronę zdrowazupa.pl. Czekają tam na Ciebie: ciekawe menu oraz wiele atrakcyjnych gratisów i przystępne ceny.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%