Jeśli jesteś zainteresowany tematyką kontroli bezpieczeństwa w branżach związanych z gastronomią oraz sektorem spożywczym, wejdź na: https://star.edu.pl/szkolenia-haccp HACCP to wysokiej klasy system mający na celu zadbanie o bezpieczeństwo żywności, która trafia na rynek. Wszystkie przedsiębiorstwa zajmujące się jej produkcją są zobowiązane do przestrzegania określonych przepisów. Sprawdź nasze rady i dowiedz się, na czym polega analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli.
HACCP jest skrótem od analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. W przypadku poszczególnych liter oraz slow bazuje się na rozwinięciach, w których H to zagrożenia występujące w przyrodzie oraz stanowiące potencjalne zagrożenia zdrowia klienta. Natomiast A to analiza wszelkich potencjalnych zagrożeń oraz wykonywanie analiz ryzyka. CCP to krytyczne punkty kontroli będące punktami, które należy nieustannie kontrolować, w celu uniknięcia lub ograniczenia.
HACCP to plan zawierający zbiór zasad oraz norm akceptowalnych przez europejskie przepisy obejmujące działania higieniczne w sektorze spożywczym i gastronomicznym.
Ustalenie działań korygujących jest jednym z kluczowych etapów pracy nad poprawą jakości świadczonych usług.
System haccp wyróżnia trzy podstawowe rodzaje zagrożeń. Mogą być to zagrożenia fizyczne, takie jak wszelkiego typu zanieczyszczenia, które dostały się do żywności. Zazwyczaj jest to szkło, piasek lub tworzywo sztuczne.
Bardzo poważnym sektorem jest także zbiór zagrożeń mikrobiologicznych. W tym przypadku są to problemy mogące znacząco zaszkodzić konsumentom. Zazwyczaj za zagrożenie mikrobiologiczne uznaje się obecność wirusów oraz bakterii.
Natomiast trzecim, lecz nie mniej poważnym typem zagrożeń wyróżnianych w systemie HACCP są środki chemiczne. Mogą być to wszelkiego typu detergenty lub środki ochrony roślin stanowiące potencjalne zagrożenie dla życia lub zdrowia konsumenta.
Kwestia obejmująca bezpieczeństwo żywności haccp to szereg analiz oraz działań naprawczych w sektorze spożywczym oraz gastronomiczny. Kluczowe zasady tego systemu zostały spisane w Kodeksie Żywnościowym Światowej Organizacji Zdrowia.
Monitorowanie krytycznych punktów kontroli oraz działania w zakresie bezpieczeństwa żywności są ściśle określone prawnie na wielu szczeblach. Działania tego typu są ustalone zarówno przez WHO, jak i prawa unijne oraz na szczeblu krajowym i lokalnym. W tej kwestii należy skonsultować się z miejscowym oddziałem sanepidu.
Identyfikacja krytycznych punktów kontroli oraz samo zrozumienie roli, jaką pełnią krytyczne punkty kontroli jest świetnym pierwszym krokiem w celu poprawy jakości wykonywanych produktów. Zasady planu HACCP to 7 konkretnych kroków.
Przede wszystkim jest to przygotowanie listy potencjalnych zagrożeń oraz ich rzeczywista identyfikacja. Następnie należy upewnić się, jakie są środki, które mogą kontrolować potencjalne zagrożenie. Na tym etapie należy także określić krytyczne punkty kontroli.
W następnej kolejności dla każdego krytycznego punktu kontroli należy określić limity krytyczne oraz określić sposób ich monitowania.
Mając już tę wiedzę, można przejść do zdefiniowania działań naprawczych, oddzielnych dla każdego krytycznego punktu kontroli.
Ostatnie działania w tym obszarze obejmują weryfikowanie efektów wdrożenia nowych procedur oraz nieustanna rejestracja projektu.
Różnorodne szkolenia obejmujące wiedzę za zakresu działań mających na celu zapewnianie bezpieczeństwa żywności są ogromnie potrzebne pracownikom, działających na co dzień w branży spożywczej lub gastronomicznej.
Należy mieć jednak na uwadze, że ustalenie procedur weryfikacji systemu oraz wszelkich procedur zakładowych nie jest elementem systemu HACCP. Jest to jedynie system nadzorujący oraz mający na celu jak najszybszą likwidację źródła zagrożenia. Jest to działanie doraźne. W następnej kolejności każdy zakład musi samodzielnie wypracować skuteczne metody.
Przeprowadzenie analizy zagrożeń oraz przeciwdziałanie ich powstawaniu leży w interesie wszystkich firm działających w branży gastronomicznej i spożywczej.