Zamknij

TestuJEMY: Letnie menu w renomowanej ursynowskiej pizzerii. Ale smaki!

11:09, 10.07.2022 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 08:04, 11.07.2022
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Lato to słońce, plaża, wypady w góry i moc przygód! To także ochota na nowe smaki. Renomowana ursynowska pizzeria przygotowała na wakacje menu, które zaspokoi nawet największe apetyty!

Włoskie dania to dobry wybór na każdą okazję przez cały rok. Ale gdy do gry wchodzi letnie menu, kuszące sezonowymi smakami, mało kto jest w stanie się im oprzeć.

Tak właśnie jest w przypadku najnowszej oferty małej włoskiej knajpki "Pizzeria 105 Warszawa Natolin" ze znanej w całym kraju sieci "105", która gotuje dla nas już od kilku lat na ursynowskim Natolinie. Restauracja słynie ze świeżych, oryginalnych składników, doskonałego ciasta i szybkiej dostawy. 

A jak wypada wprowadzone od lipca letnie menu? Przetestowaliśmy je dla Was i już możemy uchylić rąbka tajemnicy - jest zaskakująco smacznie!

Sałaty sezonowe

Zatem do dzieła! Najpierw przystawka. Skusiliśmy się na „Insalata con Prosciutto Croccante”, czyli sałatę, i faktycznie zgodnie z nazwą była niezwykle chrupiąca. To była nie tylko zasługa chipsów z szynki długo dojrzewającej, ale też dobrej i świeżej mieszanki sałat. Reszty dopełniły pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, plastry zielonego ogórka oraz kawałeczki aromatycznego sera pleśniowego. Sałata była podana z sosem vinaigrette, smacznym, choć na nasz gust nieco mało wyrazistym. Dodany do zamówienia pojemniczek z kawałkami cytryny do skropieniu sałaty to świetny pomysł. Punkt dla Stopiątki!

W menu sezonowym znajdziecie też sałatę „Insalata con Gamberi” z krewetkami na maśle, zielonym ogórkiem, pomidorkami, czerwoną cebulą i cytrynowym sosem vinaigrette. Brzmi pysznie i jeśli lubicie owoce morza, warto wejść w tę opcję.

Pasta, pasta, pasta! 

W menu sezonowym "Pizzerii 105 Warszawa Natolin" dostępnych jest aż pięć propozycji makaronowych. My wybraliśmy dwie z nich. Pierwszą było „Ravioli Con Asparagi e Maskarpone” czyli w pełni wegetariańskie pierożki ravioli ze szparagami i serkiem mascarpone. Danie bardzo ładnie się prezentowało, a pierożki zaserwowano z dodatkiem masła, pomidorków koktajlowych, rukoli i kolorowego pieprzu. Szkoda, że zdjęciem nie da się przekazać smaku i aromatu! Wyjątkowo eleganckie i niesamowicie delikatne w smaku danie - będzie smakować nie tylko dorosłym ale i dzieciom. No i te szparagi... Hmmm... Szef kuchni dostaje piątkę za ich idealne ugotowanie. 

Zamówiliśmy też „Penne con Asparagi” - czyli kolejną pozycję sezonową ze szparagami. Przy wyborze tego dania wybrać można rodzaj makaronu - do wyboru są ziemniaczane gnocchi, spaghetti, tagliatelle oraz penne. Otrzymaliśmy makaron z zielonymi szparagami i szynką długo dojrzewającą, podany w delikatnym sosie serowo-śmietanowym, którego smak podkręcały kawałeczki sera pleśniowego. Danie dość wyraźne w smaku, a dodatek szynki pozwoli cieszyć się ofertą sezonowych makaronów nie tylko wegetarianom. Pyszne! 

A co jeszcze znajdziemy w letnim menu ursynowskiej Stopiątki? Polecamy „Tagliatelle al Formaggio e Spinaci” (makaron ze świeżym szpinakiem, ziołami, serem grana padano, pomidorkami koktajlowymi z sosem serowo-śmietanowym), „Fusilloni al Nero” (dla lubiących owoce morza: makaron z atramentem mątwy z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i sosem na bazie masła, czosnku i białego wina) oraz propozycję dla wegan: „Gnocchi con Polpettine Vegane” (czyli gnocchi ziemniaczane z wegańskimi klopsikami, pomidorkami, rukolą i sosem pomidorowym z dodatkiem oliwy bazyliowej). 

Trzeba przyznać, że jakość makaronów, smak sosów, których jest w sam raz - ani za dużo, ani za mało - to ogromna zaleta "Pizzerii 105 Warszawa Natolin" z Ursynowa. Porównania z włoską pastą podawaną we Włoszech są naprawdę uzasadnione.

Pizza - czyli to na co czekaliśmy najbardziej

Pizza jest zdecydowanie i niezmiennie specjalnością 105-tki! Z poprzedniego testu pamiętamy wyborne, chrupkie ciasto, które utrzymuje się takie nawet w dostawie (wielkie brawa!). 

W menu sezonowym jest aż siedem pozycji, każda oferowana jest w dwóch rozmiarach. Składając zamówienie, pizzę możemy spersonalizować pod swoje gusta - z tego słynie ta sieć. W większości przypadków możemy wybrać rodzaj ciasta (cienkie włoskie, tradycyjne oraz puszyste), wybrać dodatkowy sos, dobrać składniki podstawowe (np. boczek, cebula, kabanos), ale też te bardziej wyszukane (m.in. anchois, grillowana cukinia i bakłażan, grana padano, dressing bazyliowy), dodatkowy ser, przyprawy, dodatkowe oliwy smakowe, a także zmienić sos na spód pizzy - bardzo ciekawe propozycje. Opcji jest tak dużo, że - jesteśmy o tym przekonani - każdy skomponuje pizzę dokładnie pod siebie!

Zamówiona przez nas letnia pizza „Asparagi” nie tylko smakowała wyjątkowo, ale i też pięknie wyglądała - szparagi były rozłożone wręcz artystycznie! Całości dopełniały kawałki dobrego boczku, prawdziwy ser mozzarella, oregano oraz biały sos carbonara. Pizza była bardzo dobra, szparagi niełykowate, dobrze ugotowane. To one robią prawdziwą robotę w tej pizzy! Żaden miłośnik pizzy nie będzie żałował zamówienia tego dania.

Pora na pizzę numer dwa. „Gamberi e Pomodorini” to pizza z imponującej wielkości pysznymi krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, oregano i serem mozarella. Idealnie z delikatnym smakiem krewetek komponował się sok i aromat z dodanych kawałków cytryn, który powodował, że kompozycja ta była niezwykle odświeżająca, idealna na upalny dzień. Smak tej pizzy i użytych składników pozwolił się nam przenieść w myślach gdzieś daleko, na wakacje! Było bardzo przyjemnie… Wow. Ten smak to była petarda!

Kompletnie inną pizzą w smaku okazała się „Spinaci Con Prosciutto” czyli ze świeżymi liścmi szpinaku i aromatyczną, długo dojrzewającą szynką, z serem mozarella, grana padano i oregano, podawana na cienkim cieście. Ser, podkręcający smak szpinaku plus chrupkie ciasto z bardzo dobrej jakości szynką to prawdziwy rarytas i pozycja wręcz obowiązkowa dla pizzamaniaków!

Warto dodać, że zamówione dania były gorące, dobrze zabezpieczone na czas dostawy. Ciasto przywiezione w kartonach pozostało chrupkie, jakby było wyjęte z pieca dosłownie przed chwilą.

W menu sezonowym poza zamówionymi przez nas pizzami, znajdziecie jeszcze cztery inne kompozycje - sprawdźcie je koniecznie na stronie internetowej lokalu i spróbujcie. Zamówienie można złożyć codziennie od 12 do 22.

Składając zamówienie bezpośrednio na stronie internetowej pizzerii dostajemy 20% rabat na całość - rabat naliczy się automatycznie w koszyku. Zapłacić można on-line lub przy odbiorze dań gotówką albo kartą - opcję płatności wybierać można przy podsumowaniu zamówienia. Koszt dostawy wyniósł w naszym przypadku 5,99 PLN, a potwierdzenie złożenia zamówienia ze wszystkimi szczegółami dostaliśmy na skrzynkę mailową. Na dania z dowozem wg deklaracji czeka się do godziny - u nas dostawca był niecałe 45 minut od momentu złożenia zamówienia internetowego.

__________________________

Materiał powstał we współpracy z Pizzeria Stopiątka in Italia, ul. Stryjeńskich 15A, Warszawa Natolin.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%