Pizzeria włoska na Ursynowie, do której chce się wracać? Odpowiedź może być tylko jedna - 105. Tu zjemy dobrze na... 105 procent!
Włoskie smaki zawładnęły całą Warszawą. Knajpek i pizzerii serwujących dania inspirowane południem kontynentu jest bez liku. Niewiele z nich może się jednak pochwalić oryginalnymi składnikami, które robią prawdziwą różnicę. Do takich restauracji należy ursynowska Pizzeria 105 przy ul. Stryjeńskich 15a, przy skrzyżowaniu z ul. Muślinową (tej z Lidlem).
Nazwa lokalu co prawda nawiązuje do polskiej Syreny 105 - kultowej "Stopiątki", którą można nawet odnaleźć na ścianach w lokalu na Natolinie - ale już smaki i atmosfera są absolutnie włoskie - przepis na pizzę został przywieziony prosto z Włoch w kultowej już dziś Syrenie 105!
- To miejsce, gdzie zapach bazylii, oregano oraz dojrzewających na słońcu pomidorów łączy się z aromatem świeżo wypieczonego ciasta i mozzarelli, tworząc niepowtarzalną magię - zapewniają właściciele natolińskiej knajpki.
Co znajdziemy w typowo włoskim menu? Oczywiście pizzę! I to w ponad 30 odmianach oraz pizze sezonowe. Ponoć jakość pizzerii poznaje się po Marghericie - klasyce gatunku. Ta prosta, uboga wręcz, pizza z sosem, mozzarellą i oregano w "105" smakuje obłędnie! Nic dziwnego, że jest wśród bestsellerów ursynowskiej pizzerii.
Znudzeni klasykami z innych lokali? Jest coś dla szukających nowych smaków prosto z Italii!
Warto spróbować m.in. Gamberi e Pomodorini, czyli pizzę z klasyczną mozzarellą, krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą oraz sokiem z cytryny i oregano. Kusząco wygląda Sardegna - z szybką długo dojrzewającą, karczochami i oregano. Duży wybór mają miłośnicy pizzy wege, zapewniamy, że zasmakują w niej również wielbiciele mięsa. Co powiecie na Verdure grigliate z grillowaną cukinią, grillowanym bakłażanem, serem i zielonym pesto? Warto wyróżnić też fenomenalną Polpettine e mascarpone z wegańskimi klopsikami i mascarpone.
I jeszcze słowo o cieście, które smakuje... bosko! Może dlatego, że pizze są idealnie wypieczone, z wyrośniętymi i chrupiącymi brzegami i jak zapewniają właściciele dostosowane do preferencji gości o różnych gustach. Pizzę w 105 zaserwują nam w trzech rozmiarach - 32, 42 cm oraz na większy głód i większą imprezę - aż 60 centymetrów.
A co gdy mamy ochotę na coś innego? Pizzeria 105 Natolin nie ogranicza się tylko do najsłynniejszego dania włoskiej kuchni. To kolejny jej wyróżnik. Są przekąski rodem z Italii - udana Bruschetta w różnych odmianach oraz focaccie, które skradną serca tęskniącego za południowym słońcem ursynowianina. Godne spróbowania są makarony, gnocchi czy ravioli - czyli klasyka gatunku. Ale jaka!
Wszystkie te smaki są na wyciągnięcie ręki - w miłej knajpce przy Stryjeńskich oraz w szybkiej dostawie na terenie całego Ursynowa. Nie pozostaje więc nic innego, jak sięgnąć po telefon i zamówić jedzenie w 105 albo przez stronę 105.pl/pizzeria-warszawa-natolin/ gdzie zazwyczaj czeka rabat dla miłośników włoskiej kuchni.
Ursynowska szkoła walczy z upałem. Nowość w oknach
13 lat przewodniczącym? Przez zasiedzenie niczym Prezes.
Mojojojo
19:35, 2025-08-16
Park Cichociemnych po dwóch latach. Jak go oceniamy?
Pustkowie, latem patelnia. Nazywanie tego parkiem to trochę na wyrost. Wiosną fajnie kwitną drzewa. Uporządkowano dziki teren, zalano trochę betonem, ale to wciąż wygląda jak niedokończony projekt.
Boom
16:24, 2025-08-16
Na Herbsta 4 nie ma duchów - są zwykłe ludzkie dramaty
To już nie hotel dla budowniczych ursynowa?.
Dzielnicowy Parys
04:57, 2025-08-16
Skrócony czas pracy w Polsce. Startuje program
a kto będzie pracował na darmozjadów
emeryt
21:38, 2025-08-15
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz