Zamknij

Jak przygotować doskonałą deskę włoskich serów i wędlin? Praktyczne porady

14:30, 12.07.2024 ARTYKUŁ REKLAMOWY Aktualizacja: 17:06, 12.07.2024

Idealnie skomponowana deska serów i wędlin jest doskonałym wyborem na każdą okazję – od małych spotkań po duże imprezy. Dzięki naszym wskazówkom z łatwością przygotujesz urozmaiconą oraz efektowną deskę serów i wędlin, wzbogaconą o ciekawe i smaczne dodatki. Każdy znajdzie coś dla siebie, a Twoje spotkanie towarzyskie stanie się wyjątkowe.

Przygotowanie deski serów i wędlin wydaje się proste, ale aby stworzyć naprawdę wyjątkowy i smaczny specjał, warto przemyśleć kilka kluczowych kwestii. Idealnie skomponowana deska jest doskonałym wyborem, gdy chcemy ugościć naszych bliskich różnymi przekąskami, które zadowolą każde podniebienie. Deska serów i wędlin sprawdzi się na każdą okazję. Może być podana jako samodzielne danie, antipasti lub jako część wydarzenia. Możesz ją serwować w formie bufetu przez całą imprezę, na początku wspólnego posiłku, ale też jako zwieńczenie kolacji, alternatywę dla deseru. Taki sposób podania może przekształcić spotkanie w panel degustacyjny, angażując wszystkie zmysły gości.

Oto kilka ogólnych rad, które pomogą w zrobieniu ciekawej deski serów i wędlin. Głównie zadbaj o harmonię smaków, aby każdy z gości znalazł coś dla siebie. Pamiętaj, aby dostosować liczbę i ilość przekąsek do momentu ich podania. Jeśli deska pojawi się na końcu posiłku, zrób ją zdecydowanie mniejszą niż na początku.

Zacznijmy od podstawowych elementów, deski serów i deski wędlin z dodatkami. Każdy z tych komponentów możesz podać osobno, jednak połączenie ich w jednym zestawie sprawi, że degustacja stanie się swoistym kulinarnym doświadczeniem. Aby Twoja deska była kompletna, dodaj kilka smacznych akcentów, oliwę extra vergine, oliwki, karczochy, suszone pomidory, pieczywo, słone przekąski oraz dżemy i miód. Wszystkie produkty kupisz w Bottega del Gusto przy ul. J. Iwanowa-Szajnowicza 7.

Zapraszamy do lektury! W tekście opowiemy, jak przygotować urozmaiconą deskę serów i wędlin, która zachwyci Twoich gości!

Jakie sery wybrać na włoską deskę serów

Przygotowanie idealnej deski serów może wydawać się banalne, ale kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór składników. Wybierz od 3 do 5 różnych serów, które będą różnić się rodzajem mleka, konsystencją, smakiem. Oto kilka rekomendacji, które sprawdzą się na włoskim talerzu serów:

  • Asiago Stagionato DOP – krowi; półtwardy; śmietankowy z mocnym aromatem mleka
  • Bleu d’Aoste – krowi; miękki; pleśniowy; wyrazisty i mocny smak
  • Gorgonzola Piccante – krowi; miękki; pleśniowy; dość ostry, pikantny
  • Gorgonzola z truflami – krowi; miękki; pleśniowy; pikantny, intensywny zapach, mocne nuty truflowe
  • Grana Padano – krowi; twardy; świeży, słodki i delikatny zapach
  • Pecorino Romano – owczy; twardy; słony i lekko pikantny
  • Provolone Dolce – krowi; półtwardy; delikatny, śmietankowy, lekko słodki
  • Scamorza Affumicata – krowi; półmiękki; intensywny, wędzony smak
  • Stagionato Antura – kozi; twardy; pikantny

Możesz też zrobić deskę, wykorzystując jeden rodzaj sera, ale z różnymi dodatkami, np. owczy Pecorino z nasionami kopru włoskiego, orzechami, oliwkami, rukolą czy papryką od firmy Sifor.

Idealnym dodatkiem do serów będą słodkie i pikantne akcenty. Organiczny miód od Mielbio sprawdzi się z dojrzałymi serami, tworząc harmonijny kontrast między słodkim a pikantnym. Dżemy, takie jak gruszkowy z kawałkami gruszek Williams, Zuegg; figowy z czarnej sycylijskiej figi, Pisti; czy konfitura z mandarynek z Sycylii świetnie uzupełnią taką deskę pyszności. Ciekawym wyborem będzie Salsa Senapata Limone e Zenzero od Fratellini Boschetti. Imbrowo-cytrynowym smak pasuje do krowich i owczych serów.

Dodatkowym elementem półmiska z serami może stać się Nonno Nanni Stracchino, delikatny ser do smarowania. Idealnie komponuje się z krakersami solonymi lub o smaku pomidorowym, Pavesi, jak też z Crostini od Pan Ducale o smaku słodkiej papryki, oliwy extra vergine.

Kilka dodatkowych wskazówek pomoże w pełni cieszyć się smakiem przygotowanej deski serów. Zacznij od delikatniejszych i słodkich serów, stopniowo przechodząc do bardziej pikantnych lub wędzonych. Sery podawaj w temperaturze pokojowej. Latem wyjmij je z lodówki pół godziny przed podaniem, a zimą nawet godzinę wcześniej. Do twardych serów używaj noża o gładkim ostrzu, a do miękkich – z ostrzem z rowkami.

Jak przygotować idealną deskę włoskich wędlin

Włosi słyną z różnorodności i wysokiej jakości wędlin. Podobnie jak przy serach, wybierz od 3 do 5 różnych wędlin. W naszych włoskich delikatesach Bottega del Gusto znajdziesz do swojej deski takie propozycje jak:

  • Bresaola – polędwica wołowa; łagodna; dojrzewa 8-12 tygodni
  • Petto di Tacchino – pierś z indyka; gotowana i delikatna
  • Porchetta – pieczeń wieprzowa w ziołach; pieczona i aromatyczna
  • Prosciutto Crudo – udziec wieprzowy; z lekko słona; dojrzewa min. 12 miesięcy
  • Salame Milano – chude mięso wieprzowe; słodkie i delikatne; dojrzewa min. 60 dni
  • Spianata Piccante – wieprzowe pikantne salami; słodkie, z wyrazistą nutą papryki; dojrzewa min. 60 dni

Aby deska była kompletna, zadbaj o odpowiednie dodatki. Lekko przypieczona focaccia (Focaccelle con Olio extravergine di oliva, Mulino Bianco) świetnie skomponuje się z kiełbaskami Appassita Abruzzese. Do Prosciutto Crudo np. di Parma czy San Daniele idealnie pasują paluchy maślane, Patti. Włoskie grzanki z pomidorem (Sapori & Piaceri) to doskonałe uzupełnienie pieczywa.

Śródziemnomorski akcent wprowadzą oliwki bez pestek Bel Mix di Olive Italiane bądź czarne oliwki Leccino z pestką po abruzyjsku, czyli z czosnkiem i cebulą, Ficacci. Małe marynowane cebulki, Polli oraz suszone pomidory w oleju słonecznikowym, aromatyzowane czosnkiem, kaparami, papryczką chili od Le Conserve della Nonna będą dobrymi dodatkami z kategorii przetworów warzywnych. Tu także znajdą się delikatne i aromatyczne włoskie karczochy w plastrach, które dopełnią kompozycję smakową.

Jak zrobić włoską deskę serów i wędlin?

Najlepiej wybrać 4 rodzaje włoskich serów i tyle samo włoskich wędlin. Już taka liczba zapewni ciekawy dodatek do spotkania towarzyskiego.

Najprostszym sposobem na stworzenie deski serów i wędlin będzie połączenie wyżej wymienionych propozycji oraz ich dodatków. Aby jednak uniknąć monotonii i dodać nieco nowości, warto wprowadzić kilka zmian. Oliwę z oliwek extra vergine od Pasqualone nalej do małych miseczek lub na małe talerzyki. Idealnie podkreśli smak serów i wędlin, dodając im wyjątkowego aromatu. Klasycznymi dodatkami są oliwki, ale ich smaki i aromaty mogą różnić się od stereotypowych. Proponujemy Olive al Forno all’Arancia, oliwki pieczone z pomarańczą oraz Tipica Calabrese, oliwki z czosnkiem i papryczką chili. Warto też podać kapary Capperi Lacrimella all’aceto di vino (Iposea). Karczochy w oleju to jeden z najbardziej znanych włoskich przetworów. Polecamy je w wysokiej jakości oliwie extra vergine, Pasqualone – Carciofi Sott’olio są smaczne i chrupiące.

Stworzenie doskonałej włoskiej deski serów i wędlin to prawdziwa sztuka harmonii smaków i tekstur. Kluczem do sukcesu jest dbałość o rozmaitość zarówno w wyborze serów, jak i wędlin, jak również w dodatkach towarzyszących. Zachęcamy do skorzystania z naszej oferty i zamówienia deski serów i wędlin osobiście w Bottega del Gusto przy ul. J. Iwanowa-Szajnowicza 7 lub skorzystania z platformy pyszne.pl, np. dla dwóch osób, w wersji klasycznej: Porchetta, Prosciutto crudo, Salami łagodne, Salami pikantne oraz Asiago, Gorgonzola, Grana Padano, Pecorino Romano.

Talerz włoskich specjałów oprócz wędlin i serów zawiera dodatki: karczochy, suszone pomidory, oliwki, cebulki marynowane, miód.

Pozdrawiamy!

Zespół Bottega del Gusto

Włoskie delikatesy Bottega del Gusto
ul. J. Iwanowa-Szajnowicza 7, Warszawa-Kabaty
pon.-sob. 8:00-22:00
tel.: 600 155 636
https://bottegadelgusto.pl

Zaobserwuj nas i bądź na bieżąco z naszymi propozycjami!
https://www.instagram.com/bottegadelgusto
delikatesy/
https://www.facebook.com/bottegadelgustodelizie

Wszystkie zdjęcia są symboliczne.
Źródło:  materiały prasowe Bottega del Gusto

[ZT]29014[/ZT]

[ZT]29292[/ZT]

(ARTYKUŁ REKLAMOWY)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%