Zamknij
ZOBACZ:

Sprawdź, jakie przetwory z dyni zrobić w tym roku!

[email protected] + 13:18, 18.07.2023 Aktualizacja: 13:18, 18.07.2023
Alliance Alliance

Dynia nie bez powodu nazywana jest królową jesieni. To pyszne, niskokaloryczne warzywo możesz wykorzystać na wiele sposobów! Kawałki dyni warto mrozić, by potem dodawać je do sosów i zup. Z pieczonego warzywa wyczarujesz z kolei smakowite dyniowe purée, idealne jako podstawa placków lub gofrów. A to dopiero początek możliwości!

Przetwory z dyni – na którą dynię się zdecydować?

Zanim zabierzesz się za przetwory z dyni, rozważ, którą odmianę najlepiej wykorzystać. Do wyboru masz dynię Hokkaido, zwyczajną, piżmową, makaronową... Na którą warto się zdecydować?

Na początek najbezpieczniej postawić na dynię zwyczajną. Smak dyni tej odmiany jest dość neutralny – wykorzystasz ją więc zarówno do słodkich, jak i wytrawnych przetworów.

W celu przyrządzenia musów i dżemów z dyni warto sięgnąć po dynię piżmową. Jest jedną ze słodszych i bardziej soczystych odmian!

Miąższ dyni Hokkaido jest już bardziej zwarty i suchy. Jednak ogromną zaletą tej odmiany jest fakt, że warzywa nie trzeba obierać (skóra jest dość miękka i jadalna)!

A dynia makaronowa? Ta odmiana lepiej niż na przetwory nadaje się do przygotowania dyni pieczonej, z której następnie powstaną np. placki.

Gdy wiesz już, po jaką odmianę dyni sięgniesz, przygotuj słoiki na przetwory i do dzieła!

Dynia marynowana, czyli pomysł na kawałki dyni, którym nie można się oprzeć

Marynowana dynia to pyszny dodatek do mięs – przyrządzona w occie dynia świetnie komponuje się m.in. ze smakiem pieczonego schabu lub kurczaka. Jej przygotowanie jest bardzo proste!

Jak powstaje dynia w occie? Przygotuj:

  • 3 kg obranej dyni (wystarczy jedna dynia zwyczajna);
  • 1 szklankę octu;
  • 1 szklankę cukru;
  • 4 szklanki wody;
  • ewentualnie przyprawy: goździki, anyż, cynamon lub ziele angielskie.

Obierz dynię i pokrój na mniejsze kawałki – pamiętaj przy tym o usunięciu gniazd nasiennych!

Pokrojoną dynię wkładaj dość ciasno do wyparzonych słoików (możesz do każdego dodać szczyptę cynamonu lub wzbogacić smak dyni innymi korzennymi przyprawami).

Teraz przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewą zalej dynię i od razu zakręć. Przełóż słoiki do góry dnem. Dynia marynowana nie wymaga pasteryzacji, jeśli słoiki się „zassały”. Jeśli nie, pasteryzuj przez ok. 30 minut.

Sałatka z kawałkami dyni piżmowej

Domowe przetwory z dyni to również pyszne sałatki. Wykorzystasz je jako dodatek do obiadu albo kanapek. Do ich przygotowania potrzebne będą wyparzone słoiki oraz warzywa:

  • 1 kg dyni piżmowej;
  • 0,5 kg marchewki;
  • 2 duże papryki;
  • 2 cebule.

Sałatka z dyni w słoiku nabiera smaku dzięki zalewie słodko-kwaśnej. Do jej przyrządzenia potrzebujesz:

  • 0,5 szkl. octu;
  • 0,5 szkl. oleju;
  • 4 łyżek cukru;
  • 1 łyżki soli;
  • 0,5 szkl. wody;
  • przypraw – chilli, pieprzu.

Marchew i dynię obierz. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę. Przełóż składniki sałatki do miski i dobrze wymieszaj. W garnku (najlepiej sprawdzają się garnki emaliowane) zagotuj zalewę i jeszcze gorącą wymieszaj z warzywami. Sałatka z dyni powinna teraz odstać ok. 4 godziny.

Po tym czasie sałatkę z dyni przełóż do słoików. Poddaj pasteryzacji przez ok. 25 minut.

Dżem z dyni z dodatkiem owoców

Dobrze znane i lubiane przez wielu przetwory z dyni to także pyszne dżemy! Aby ich smak był jak najbardziej wyrazisty, warto do dżemu z dyni dodać inne owoce. Mogą to być pomarańcze albo słodko-kwaśne jabłka.

Jak zrobić dżem z dyni? Potrzebne będą:

  • 1,5 kg dyni;
  • 1 szkl. cukru (może to być cukier waniliowy lub kryształ);
  • 4 jabłka, gruszki lub kilka pomarańczy;
  • sok z połowy cytryny.

Dynię obierz i wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wyciśnij sok, a jabłka zetrzyj na tarce. Dynię i owoce (lub sok z pomarańczy) przełóż do garnka i gotuj ok. 30 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Następnie zblenduj je na gładką masę.

Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i jednolitą masę gotuj jeszcze 15 minut. Gorący dżem przełóż do słoików i dobrze zakręć.

Nie przepadasz za smakiem gotowanej dyni? Nic nie szkodzi! Zamiast niej jesienią przygotuj inne wariacje na temat dyni: dynię marynowaną, dżem z dyni albo sałatkę. Na pewno po każdy z tych przetworów będziesz chętnie sięgał przez całą zimę!

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%