Zanim zabierzesz się za przetwory z dyni, rozważ, którą odmianę najlepiej wykorzystać. Do wyboru masz dynię Hokkaido, zwyczajną, piżmową, makaronową... Na którą warto się zdecydować?
Na początek najbezpieczniej postawić na dynię zwyczajną. Smak dyni tej odmiany jest dość neutralny – wykorzystasz ją więc zarówno do słodkich, jak i wytrawnych przetworów.
W celu przyrządzenia musów i dżemów z dyni warto sięgnąć po dynię piżmową. Jest jedną ze słodszych i bardziej soczystych odmian!
Miąższ dyni Hokkaido jest już bardziej zwarty i suchy. Jednak ogromną zaletą tej odmiany jest fakt, że warzywa nie trzeba obierać (skóra jest dość miękka i jadalna)!
A dynia makaronowa? Ta odmiana lepiej niż na przetwory nadaje się do przygotowania dyni pieczonej, z której następnie powstaną np. placki.
Gdy wiesz już, po jaką odmianę dyni sięgniesz, przygotuj słoiki na przetwory i do dzieła!
Marynowana dynia to pyszny dodatek do mięs – przyrządzona w occie dynia świetnie komponuje się m.in. ze smakiem pieczonego schabu lub kurczaka. Jej przygotowanie jest bardzo proste!
Jak powstaje dynia w occie? Przygotuj:
Obierz dynię i pokrój na mniejsze kawałki – pamiętaj przy tym o usunięciu gniazd nasiennych!
Pokrojoną dynię wkładaj dość ciasno do wyparzonych słoików (możesz do każdego dodać szczyptę cynamonu lub wzbogacić smak dyni innymi korzennymi przyprawami).
Teraz przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z octem i cukrem. Gorącą zalewą zalej dynię i od razu zakręć. Przełóż słoiki do góry dnem. Dynia marynowana nie wymaga pasteryzacji, jeśli słoiki się „zassały”. Jeśli nie, pasteryzuj przez ok. 30 minut.
Domowe przetwory z dyni to również pyszne sałatki. Wykorzystasz je jako dodatek do obiadu albo kanapek. Do ich przygotowania potrzebne będą wyparzone słoiki oraz warzywa:
Sałatka z dyni w słoiku nabiera smaku dzięki zalewie słodko-kwaśnej. Do jej przyrządzenia potrzebujesz:
Marchew i dynię obierz. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pozostałe warzywa pokrój w drobną kostkę. Przełóż składniki sałatki do miski i dobrze wymieszaj. W garnku (najlepiej sprawdzają się garnki emaliowane) zagotuj zalewę i jeszcze gorącą wymieszaj z warzywami. Sałatka z dyni powinna teraz odstać ok. 4 godziny.
Po tym czasie sałatkę z dyni przełóż do słoików. Poddaj pasteryzacji przez ok. 25 minut.
Dobrze znane i lubiane przez wielu przetwory z dyni to także pyszne dżemy! Aby ich smak był jak najbardziej wyrazisty, warto do dżemu z dyni dodać inne owoce. Mogą to być pomarańcze albo słodko-kwaśne jabłka.
Jak zrobić dżem z dyni? Potrzebne będą:
Dynię obierz i wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wyciśnij sok, a jabłka zetrzyj na tarce. Dynię i owoce (lub sok z pomarańczy) przełóż do garnka i gotuj ok. 30 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Następnie zblenduj je na gładką masę.
Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj i jednolitą masę gotuj jeszcze 15 minut. Gorący dżem przełóż do słoików i dobrze zakręć.
Nie przepadasz za smakiem gotowanej dyni? Nic nie szkodzi! Zamiast niej jesienią przygotuj inne wariacje na temat dyni: dynię marynowaną, dżem z dyni albo sałatkę. Na pewno po każdy z tych przetworów będziesz chętnie sięgał przez całą zimę!
Park POW: Plac zabaw z Misiem otwarty, fontanna działa!
Na rurze od misia jest wymieniony producent (napis jest wielki), zgadnijcie z jakiego kraju przyjechał miś ?
adek
02:55, 2025-05-16
Łopata kontra psie dołki. Nietypowa akcja ursynowianina
To kolejny przykład na to jakim sadyzmem jest trzymanie psów w blokach. A później takie psychiczne bydle, zmaltretowane zamknięciem w małym mieszkaniu, jeszcze potrafi zaatakować i pogryźć dziecko.
dr2
23:17, 2025-05-15
Siedmiolatka z pytaniem do burmistrza! Co odpowiedział?
Ah jak ta władza kocha swój lud .. szkoda że tylko przed wyborami , a i tak pomysły obywateli ma głęboko... w dudzie
Zieeeew
23:04, 2025-05-15
Łopata kontra psie dołki. Nietypowa akcja ursynowianina
genialne rozwiązanie: z kopiącym psem na spacery ze składaną saperką w plecaku!
Puchar
21:28, 2025-05-15