Zamknij

Niezwykłe przepisy na grilla od znanych kucharzy. Grilluj jak Jamie Oliver!

18:26, 11.08.2021 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 09:44, 16.08.2021
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Grill to świetna okazja, żeby spotkać się z bliskimi i wspólnie zjeść coś pysznego. W końcu nic nie łączy tak jak wspólny posiłek. Korzystając z ciepłej pogody, zorganizuj letnie grillowanie!

Przygotowaliśmy zestawienie - najlepsze przepisy na grilla. Zostały opracowane przez znanych kucharzy, więc nie musisz obawiać się, że nie wyjdą. Zebrane przez nas przepisy są łatwe w wykonaniu, a z pewnością wzbudzą zachwyt biesiadników. Sprawdź, czego nie może zabraknąć na grillowym stole!

Przed wrzuceniem czegoś na ruszt, zadbaj o odpowiednią atmosferę

Nawet znani kucharze mówią, odpowiednia atmosfera w ogrodzie podczas grilla jest bardzo ważna. Wyjątkowa sceneria sprawia, że potrawy smakują nawet lepiej niż w pomieszczeniu. Jak o nią zadbać? Jest to bardzo proste! Wystarczy kilka dodatków i Twój ogród od razu będzie miał magiczny wygląd.

Przede wszystkim postaw na sznury lampek oraz lampy solarne. Będą oświetlać otoczenie podczas wieczornego grilla, a także cudownie się prezentować. Hamak też jest zawsze dobrym wyborem, z pewnością zrobi na grillu furorę! Ponadto może służyć do siedzenia jeśli braknie Ci krzeseł.

Urządzając imprezę na zewnątrz nie możesz pominąć różnego rodzaju odstraszaczy owadów. Szczególnie polecamy te w formie kadzideł, gdyż nie trzeba ich bezpośrednio podawać na skórę. Wystarczy je odpalić i ustawić wokół stołu.

Oczywiście, oprócz mebli nie może zabraknąć pysznego mięsa oraz warzyw, które usmażymy na grillu! Nowa gazetka Biedronki pełna jest świeżych mięs - idealnych na każdego grilla. Dodatkowo, jeśli przyjdą do nas wegetariańscy znajomi, zdecydowanie warto spróbować marynowanego tofu lub kiełbasek sojowych, które są teraz na przecenie.

Jagnięce szaszłyki Jamie Olivera

Szaszłyki są klasyczną potrawą na grilla. Jednak wystarczy zmienić sposób marynowania mięsa, aby uzyskały całkowicie nowy smak!

  1. W moździerzu rozbij świeży rozmaryn, liście laurowe, kilka ząbków czosnku, sól gruboziarnistą.
  2. W osobnej misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny i pieprz, dodaj do nich ziołową mieszankę.
  3. Około pół kilo jagnięciny pokrój na średniej wielkości kostki i wymieszaj w marynacie.
  4. Do mięsa dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz paprykę pokrojoną na kawałki. Zostaw wszystko na noc, aby całoś nabrała aromatu.
  5. Nabij warzywa i mięso na wykałaczki chwilę przed pieczeniem na grillu. Szaszłyki będą gotowe po około pół godziny pieczenia.

Szparagi w cytrynowej cukinii Jadłonomii

Jeśli Ty lub ktoś z Twoich goście jest wege, przygotuj grillowane warzywa w nowej odsłonie. Goście będą zachwyceni daniem specjalnie dla nich!

  1. Cukinię obierz obieraczką na długie, cienkie paski. Część z pestkami wyrzuć.
  2. Do miski wlej sok ze świeżej cytryny, wrzuć też startą skórkę cytrynową. Dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj i wrzuć cukiniowe paski.
  3. Szparagi obierz i owiń cukinią marynowaną w soku z cytryny.
  4. Piecz szparagi na aluminiowej tacce przez około 10-15 min na grillu lub przez około 5 min w piekarniku w temp 170*C.

Krucha karkówka - Remigiusz Rączka

Bez karkówki nie może być grilla! A odpowiednio długo marynowane mięso będzie rozpływało się w ustach i zachwyci wszystkich gości.

  1. Wymieszaj pół szklanki oleju, kilka drobno pokrojonych ząbków czosnku, po dwie łyżki keczupu i musztardy oraz przyprawy - kolendrę, pieprz, sól, cynamon, wędzoną paprykę w proszku oraz szczyptę chili.
  2. Kilogram karkówki pokrój na 1-centymetrowe plastry i rozbij.
  3. Włóż mięso do marynaty i zostaw w lodówce na noc.
  4. Piecz karkówkę na grillu przez około 20 min na jednej stronie.

Nigella Lawson - szaszłyki z łososia

A może by tak spróbować jarskiej wersji szaszłyków? Łosoś świetnie smakuje w każdym wydaniu, dlatego nie wahaj się przed wypróbowaniem tego przepisu!

  1. Suszone płatki chili, cebulę dymkę oraz świeżą kolendrę rozdrobnij w blenderze.
  2. Dodaj sok z limonki, kilka łyżek sosu rybnego oraz pół puszki mleka kokosowego. Ponownie zblenduj wszystko.
  3. Niecałe kilo łososia umyj, osusz, usuń skórę oraz ości. Pokrój w dużą kostkę. Łososia włóż do marynaty na kilka godzin.
  4. Nabij na wykałaczki na przemian z dowolnymi warzywami (np żółta papryka i bakłażan).
  5. Piecz na grillu przez około 15 min z obu stron.

Czas na grilla

Przygotowanie potraw odpowiednich na grilla jest niezwykle proste. A jeśli pogoda nie będzie was rozpieszczać wszystkie proponowane przez nas potrawy na grilla możesz przygotować w piekarniku albo na patelni grillowej. Nie masz więc już wymówki - kiedy organizujesz grilla?

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%