We wszystkie niezbędne, opisane poniżej akcesoria do przygotowania smacznej, pobudzającej oraz odchudzającej yerba mate, można zaopatrzyć się w sklepie internetowym YerbaMarket.com, do którego odwiedzenia oczywiście serdecznie zapraszamy! :)
Najważniejsza oczywiście jest yerba mate czyli susz ostrokrzewu paragwajskiego, którego wszystkie, najlepsze na świecie rodzaje, gatunki i marki znajdują się w ofercie naszego sklepu: https://www.yerbamarket.com/pol_m_Yerba-mate-100.html
Teraz bombilla! Jest to rurka filtrująca, którą wkładamy do naparu yerba mate i przez nią pijmy. Dzięki bombilli nie trzeba przecedzać suszu przez zęby, ani inne zaparzacze czy sitka. Oczywiście niektórzy praktykują parzenie yerby w czajniczku czy french pressie, jednak my prezentujemy najbardziej tradycyjny sposób picia. Zatem rurkę filtrującą susz, czyli bombillę znajdziesz tutaj: https://www.yerbamarket.com/pol_m_Bombille-101.html
Na początek wystarczy klasyczna, z pierścieniem chłodzącym i ze stali nierdzewnej. Rozmiar siteczka warto dobrać pod rodzaj yerby, jaką będziemy pić, ale uniwersalne i dobrze filtrujące są takie z okrągłym lub łyżeczkowatym zakończeniem. Szczególnie dla początkujących, przydatne jest posiadanie uniwersalnej bombilli, do każdego rodzaju suszu. Można też wybrać bombillę z bambusa, która wygląda naprawdę pięknie, lecz trzeba pamiętać, że należy bardziej dbać o jej świeżość oraz suchość.
Tradycyjnie yerba mate popija się z tykwy lub Palo Santo. Jeśli pragniesz "siorbać" w najbardziej klasyczny sposób, spraw sobie niewielką tykwę i sprawdź, jak niezwykle i głęboko smakuje pita z niej yerba mate. Jednakże wiele osób do tykwy “dojrzewa” po czasie picia yerby w ceramicznym naczynku. Wśród tych też można wybrać idealne naczynie pod swój gust – są to często małe dzieła sztuki! Poza tym ceramikę bardzo łatwo się myje. W naszym sklepie oferujemy zestawy dla początkujących, w których jest właśnie ceramiczne matero, klasyczna bombilla oraz yerba. Lecz gdy czujesz, że chcesz od razu zacząć, jak na "siorbacza" z krwi i kości przystało – wybierz tykwę! :)
Po wszystkie rodzaje naczynek do yerba mate zapraszamy tutaj: https://www.yerbamarket.com/pol_m_Tykwy-Matera-Palo-Santo-102.html
Jeśli chodzi o wybór yerba mate na początek, to polecamy tradycyjne, paragwajskie mate, o intensywnie yerbowym smaku jak np.: marka El Pajaro. W taki sposób można poznać esencję tego, czym jest yerba. Jeśli zaś nie lubisz goryczy i intensywnych aromatów, poszukaj świeżych, brazylijskich odmian suszu np.: Yerba Mate Green – będzie idealne, aby poznać ostrokrzew od delikatniejszej strony.
Do tych podstawowych akcesoriów yerbowych możesz także wybrać sobie pomoce: termometr do mierzenia temperatury wody (powinna mieć ok. 80 stopni C), podkładkę korkową pod tykwę/matero (by nie moczyć biurka lub stolika), nabierkę drewnianą (by łatwo sobie dawkować susz), a także wycior/czyścik do bombilli (w ten sposób będzie ci łatwiej czyścić ją w środku). Jesteśmy pewni, że już po pierwszych siorbach naparu z ostrokrzewu, zrozumiesz, jak wspaniałe efekty generuje on w organizmie! Czym prędzej zaopatrz się w swój pierwszy zestaw do parzenia yerba mate i ciesz się jej mocą! :)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz