To nie jest reklama, bo autorska piekarnia na Kabatach, klientów ma zazwyczaj więcej niż bochenków chleba na sprzedaż. Jej właścicielka piecze dla mieszkańców Ursynowa od roku, właśnie została piekarniczym Masterchefem i ma apetyt na więcej!
Jeszcze kilka lat temu nic nie wskazywało na to, że Matylda Kustra z wykształcenia tłumaczka z litewskiego, będzie ręcznie wyrabiała setki bochenków chleba dziennie. Nie przypuszczała też, że jej autorski wypiek zdobędzie uznanie jury oraz publiczności na krakowskich targach Bakepol, dając tym samym tytuł najlepszego amatorskiego piekarza w Polsce.
Matylda piekła od zawsze. Sześć lat temu wybrała się z mężem na wycieczkę do Francji, tam zachwyciły ją boulangerie – piekarnie, zazwyczaj niewielkie biznesy rodzinne, w których pieczywo produkowane jest na bieżąco.
- U nas, mimo że rzemieślniczych piekarni jest coraz więcej, nadal panuje kult odpiekanego pieczywa, które jest gorące, dostępne całą dobę. Sama pamiętam jak jeździliśmy z mężem na stację benzynową w niedzielę wieczorem, jak okazywało się, że nie ma chleba – opowiada Matylda. – Wróciłam z Francji z pomysłem, żeby coś podobnego otworzyć na Ursynowie. Ale, żeby nie był to sklep z chlebem, ale piekarnia, w której wszystko robione jest na miejscu, świeżutkie, pachnące – dodaje.
Po powrocie do Polski Matylda zaczęła ćwiczyć pieczenie, a ponieważ jest współtwórczynią Kooperatywy Południowej – inicjatywy zrzeszającej amatorów ekologicznej żywności – miała pokaźne grono testerów.
- Przyjaciele jedli i mówi mi: Mati, otwórz piekarnię! Moment przełomowy nastąpił wtedy, kiedy znajomi zamówili u mnie 60 bagietek! W domowym piekarniku można na raz upiec cztery… - opowiada.
Otwarcie „Bread Morning” odbyło się w ubiegłe wakacje. Rzemieślnicza piekarnia od razu podbiła serca mieszkańców, bo codziennie przychodzi tu po świeże pieczywo ok. 120-150 osób. Zainteresowanie jest tak duże, że wypieków czasem nie starcza do końca dnia.
- Robimy co możemy, żeby pieczywo było dostępne od rana do wieczora – deklaruje właścicielka.
Piekarnia otwiera się o godz. 10:00 – w sam raz na późne lub drugie śniadanie – i jest czynna do 19:00 lub do ostatniego chleba. Od rana dostępne są chleby orkiszowe i pszenno-żytnie, zarówno gładkie, jak i z dodatkami takimi jak m.in. orzechy z rodzynkami, figa z orzechem laskowym, czy wytrawne z oliwkami czy suszonymi pomidorami.
Później na ladę wjeżdżają bułki, a za nimi chleby foremkowe żytnie, m.in. z płaskurką żytnie (dawną odmianą niemodyfikowanej pszenicy), czyste, z ziarnami, czarnuszką itp. Ostatnie z pieca wyjeżdżają słodkości: drożdżówki, bułki maślane…
Piątek to prawdziwy dzień rozpusty w „Bread Morning” – pojawiają się wtedy dodatkowe wypieki takie jak włoskie focaccia czy placuszki libańskie manakeeshe. W weekendy piekarnia jest nieczynna, więc mieszkańcy robią też zapasy na weekend. – Często zdarza się, że do 16:00 wszystko schodzi, a zazwyczaj pieczemy o 50% więcej niż na co dzień – mówi Matylda.
Za ostatnim osiągnięciem Matyldy stoi jej autorski chleb pszenno-żytni z papryczką jalapeno i wędzonym serem. Był od początku sprzedawany w piekarni i zagwarantował jej zwycięstwo w konkursie dla amatorów organizowanym podczas targów Bakepol w Krakowie.
We wrześniu współwłaścicielka piekarni przeszła wstępne eliminacje i znalazł się w finałowej trójce. Oprócz popisowego chleba przygotowała również chleb w 100% orkiszowy oraz bułki i drożdżówki.
- Ten z jalapeno to hit sprzedaży, ma niepowtarzalny smak, podbił też serca publiczności na targach, bo po degustacji zdobył najwięcej głosów – opowiada posiadaczka tytułu pierwszej „Master Baker 2019 Bakepol”.
Mimo sukcesu nie zamierza osiadać na laurach. Śmieje się, że konkurs tak jej się spodobał, że w pół godziny po ogłoszeniu wyników była gotowa do następnego. Teraz skupia się na tym, żeby rozszerzyć produkcję na tyle, aby pieczywo starczyło dla wszystkich chętnych - od rana do wieczora.
StasioJasio05:28, 28.10.2019
Jak juz napisaliscie fajny artykul to zabraklo najwazniejszego adresu !! tak ciezko bylo dodac?:) Aleja Komisji Edukacji Narodowej 11/lok. G 05:28, 28.10.2019
Zgrzyt 12:44, 29.10.2019
1 0
O dzięki !!!! 12:44, 29.10.2019
Kabaty zielone07:53, 31.10.2019
0 0
Dołączam do podziękowań. 07:53, 31.10.2019
Czytelnik22216:07, 31.10.2019
0 0
Chętni znajda przecież.
A poza tym to chyba nie jest jednak artykuł reklamowy. 16:07, 31.10.2019