Zamknij

Ursynowianka piekarniczym Masterchefem!

09:01, 27.10.2019 Marta Siesicka-Osiak Aktualizacja: 16:35, 27.10.2019
Skomentuj Bakepol Bakepol

To nie jest reklama, bo autorska piekarnia na Kabatach, klientów ma zazwyczaj więcej niż bochenków chleba na sprzedaż. Jej właścicielka piecze dla mieszkańców Ursynowa od roku, właśnie została piekarniczym Masterchefem i ma apetyt na więcej!

Jeszcze kilka lat temu nic nie wskazywało na to, że Matylda Kustra z wykształcenia tłumaczka z litewskiego, będzie ręcznie wyrabiała setki bochenków chleba dziennie. Nie przypuszczała też, że jej autorski wypiek zdobędzie uznanie jury oraz publiczności na krakowskich targach Bakepol, dając tym samym tytuł najlepszego amatorskiego piekarza w Polsce.

Z Francji na Ursynów

Matylda piekła od zawsze. Sześć lat temu wybrała się z mężem na wycieczkę do Francji, tam zachwyciły ją boulangerie – piekarnie, zazwyczaj niewielkie biznesy rodzinne, w których pieczywo produkowane jest na bieżąco.

- U nas, mimo że rzemieślniczych piekarni jest coraz więcej, nadal panuje kult odpiekanego pieczywa, które jest gorące, dostępne całą dobę. Sama pamiętam jak jeździliśmy z mężem na stację benzynową w niedzielę wieczorem, jak okazywało się, że nie ma chleba – opowiada Matylda. – Wróciłam z Francji z pomysłem, żeby coś podobnego otworzyć na Ursynowie. Ale, żeby nie był to sklep z chlebem, ale piekarnia, w której wszystko robione jest na miejscu, świeżutkie, pachnące – dodaje.

Po powrocie do Polski Matylda zaczęła ćwiczyć pieczenie, a ponieważ jest współtwórczynią Kooperatywy Południowej – inicjatywy zrzeszającej amatorów ekologicznej żywności – miała pokaźne grono testerów.

- Przyjaciele jedli i mówi mi: Mati, otwórz piekarnię! Moment przełomowy nastąpił wtedy, kiedy znajomi zamówili u mnie 60 bagietek! W domowym piekarniku można na raz upiec cztery… - opowiada.

Kolejka po chleb

Otwarcie „Bread Morning” odbyło się w ubiegłe wakacje. Rzemieślnicza piekarnia od razu podbiła serca mieszkańców, bo codziennie przychodzi tu po świeże pieczywo ok. 120-150 osób. Zainteresowanie jest tak duże, że wypieków czasem nie starcza do końca dnia.

- Robimy co możemy, żeby pieczywo było dostępne od rana do wieczora – deklaruje właścicielka.

Piekarnia otwiera się o godz. 10:00 – w sam raz na późne lub drugie śniadanie – i jest czynna do 19:00 lub do ostatniego chleba. Od rana dostępne są chleby orkiszowe i pszenno-żytnie, zarówno gładkie, jak i z dodatkami takimi jak m.in. orzechy z rodzynkami, figa z orzechem laskowym, czy wytrawne z oliwkami czy suszonymi pomidorami. 

Później na ladę wjeżdżają bułki, a za nimi chleby foremkowe żytnie, m.in. z płaskurką żytnie (dawną odmianą niemodyfikowanej pszenicy), czyste, z ziarnami, czarnuszką itp. Ostatnie z pieca wyjeżdżają słodkości: drożdżówki, bułki maślane…

Piątek to prawdziwy dzień rozpusty w „Bread Morning” – pojawiają się wtedy dodatkowe wypieki takie jak włoskie focaccia czy placuszki libańskie manakeeshe. W weekendy piekarnia jest nieczynna, więc mieszkańcy robią też zapasy na weekend. – Często zdarza się, że do 16:00 wszystko schodzi, a zazwyczaj pieczemy o 50% więcej niż na co dzień – mówi Matylda.

Master Baker

Za ostatnim osiągnięciem Matyldy stoi jej autorski chleb pszenno-żytni z papryczką jalapeno i wędzonym serem. Był od początku sprzedawany w piekarni i zagwarantował jej zwycięstwo w konkursie dla amatorów organizowanym podczas targów Bakepol w Krakowie.

We wrześniu współwłaścicielka piekarni przeszła wstępne eliminacje i znalazł się w finałowej trójce. Oprócz popisowego chleba przygotowała również chleb w 100% orkiszowy oraz bułki i drożdżówki.

- Ten z jalapeno to hit sprzedaży, ma niepowtarzalny smak, podbił też serca publiczności na targach, bo po degustacji zdobył najwięcej głosów – opowiada posiadaczka tytułu pierwszej „Master Baker 2019 Bakepol”.

Mimo sukcesu nie zamierza osiadać na laurach. Śmieje się, że konkurs tak jej się spodobał, że w pół godziny po ogłoszeniu wyników była gotowa do następnego. Teraz skupia się na tym, żeby rozszerzyć produkcję na tyle, aby pieczywo starczyło dla wszystkich chętnych - od rana do wieczora.

(Marta Siesicka-Osiak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(4)

StasioJasioStasioJasio

4 1

Jak juz napisaliscie fajny artykul to zabraklo najwazniejszego adresu !! tak ciezko bylo dodac?:) Aleja Komisji Edukacji Narodowej 11/lok. G 05:28, 28.10.2019

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

Zgrzyt Zgrzyt

1 0

O dzięki !!!! 12:44, 29.10.2019


Kabaty zieloneKabaty zielone

0 0

Dołączam do podziękowań. 07:53, 31.10.2019


Czytelnik222Czytelnik222

0 0

Chętni znajda przecież.
A poza tym to chyba nie jest jednak artykuł reklamowy. 16:07, 31.10.2019


reo
0%