Smażony, w galarecie lub pieczony – na polskim stole wigilijnym karpia zabraknąć nie może. A choć roboty z nim co nie miara, to raz do roku poświęcić się trzeba. Ceny wahają się od 14 zł do prawie 70 zł za kilogram!
Kontrowersje wokół sprzedaży żywego karpia od lat budziły przed Świętami duże emocje. W związku z zeszłorocznym wyrokiem Sądu Najwyższego, który dotyczył znęcania się nad karpiami, żywych ryb na rynku jest w tym sezonie zdecydowanie mniej.
Można wybrać między najtańszą opcją – kupujemy rybę żywą lub po prostu w całości, którą trzeba oprawić, wtedy uzyskamy najlepszą cenę za kilogram, czyli od 14 zł. Płaty i tusza oscylują w granicach 20 zł, najdroższy jest karp z hodowli ekologicznej, za niego musimy zapłacić ok. 70 zł/kg.
Warto pamiętać, że ceny promocyjne podane w gazetkach marketów, często dotyczą ograniczonego asortymentu lub są czasowe (np. do 20 grudnia). Jeśli chcemy skorzystać z niższych cen, warto wybrać się po rybę już teraz.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz