Zdrowe produkty wprost od producentów, często z małych, rodzinnych wytwórni - to wszystko już w niedzielę na ratuszowym parkingu. Podczas Targów Zdrowej Żywności, jak zawsze, wybór będzie ogromny.
Kilkudziesięciu sprzedawców owoców, warzyw, mięsa, nabiału oraz wytwórców własnych przetworów i rękodzieła zjedzie na Ursynów, aby zaoferować klientom to, co mają najlepszego.
Targi Zdrowej Żywności, organizowane w ramach zwycięskiego projektu Krzysztofa Schnitzera z budżetu obywatelskiego na 2020 rok, pomimo pandemii, przyciągają wielu ursynowian.
Podczas ostatnich, lipcowych targów mieli do wyboru m.in. wędliny z małych masarni, piwo regionalne, miody, warzywa z bio-upraw, przetwory warzywno-owocowe oraz sery z podwarszawskich wytwórni.
- Widać, że trwa odbudowywanie klimatu jaki był na targach w ubiegłym roku. Liczymy, że stanie się to szybko, choć widać, że wielu klientów wciaż jest bardzo ostrożnych, bo unikają popularnego wcześniej degustowania produktów. Cieszy nas, że zarówno wystawcy jak i klienci dostosowali się do wytycznych Sanepidu - mówi Adrian Piwko z „Pora na Pola”, organizator targów.
Przypomnijmy, ze względu na koronawirusa targom towarzyszą środki ostrożności. Jednorazowo może wejść 150 osób. Obowiązkowo trzeba wcześniej zdezynfekować dłonie i założyć rękawiczki. Żywność jest oddzielana od odwiedzających folią spożywczą.
W najbliższą niedzielę, 2 sierpnia wśród wystawców znajdą się m.in. producenci ekologicznego oleju, przysmaków z topinamburu i jagody kamczackiej. Tradycyjnie nie zabraknie też miodów, serów, piwa i pierogów. Targi Zdrowej Żywności ruszają o godz. 9:00, a sprzedaż potrwa do godz. 15:00.
Kolejne imprezy odbędą się: 23 sierpnia, 30 sierpnia, 6 września, 13 września, 20 września, 27 września, 4 października, 11 października, 18 października. Godziny i miejsce stałe: 9:00-15:00 na ratuszowym parkingu przy al. KEN 61.
Lista Wystawców - niedziela, 2 sierpnia:
1. Kowal Dobre Jedzenie – z pierogami i domowymi wyrobami
2. Stoisko charytatywne – pomoc w zbiórce pieniędzy dla Mii
3. Leśna Polana – mała serowarnia spod Warszawy
4. Zielona Dostawa – z warzywami i owocami z własnej uprawy
5. Podlaski Słoik – przetwory z Podlasia
6. Fundacja Hospicjum Onkologiczne – stoisko charytatywne
7. Manufaktura Kurpiowska – producent piwa kozicowego
8. Zakrętka – producent pieczywa na zakwasie i przetworów
9. Orzechownia – warszawska manufaktura masła orzechowego
10. Swoja Mąka – dostawca mąk, kasz i płatków z małych, lokalnych młynów
11. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bychawie
12. Nasiona Życia – manufaktura olejów tłoczonych Kuby Rogowskiego
13. Kozia Zagroda Gospodarstwo Ekologiczne – serowarnia z hodowlą kóz
14. Robert Kurko – producent wędlin i kiełbas tradycyjnych
15. Orłowscy Domowa Spiżarnia – przetwory z owoców z własnego gospodarstwa
16. Blue Haskap – konfitury, przetwory i soki z jagody kamczackiej
17. Pan Lokalny – dostawca soków, nektarów oraz kawy
18. Ceramika Różana – manufaktura ceramiki
19. Ser jest Ser – dostawca najwyższej jakości serów
20. Kaja Konarska BroCat – stoisko z rękodziełem
21. A-gadki Szmatki – producent ręcznie wykonanej biżuterii i toreb
22. Botanical Art Pracownia florystyczna z rękodziełem i kwiatami doniczkowymi
23. Pieczywo i wędliny kurpiowskie
24. Śródborska Manufaktura Serów – serowarnia z Mazowsza z hodowlą owiec
25. Pan Tadeusz Przybysz – pszczelarz z miodami z własnej pasieki
26. Michał Szczęsny – serowar i producent domowych pieczeni
27. Topinamburowe Smaki – gospodarstwo z wyrobami z topinamburu z własnej uprawy
Ja117:20, 31.07.2020
1 0
Koronka dla każdego! 17:20, 31.07.2020
Pasztet17:22, 31.07.2020
2 2
Nie ma to jak eko produkyty nasączone pyłkiem z ulic, zdrówko! 17:22, 31.07.2020
kurkawodna19:49, 01.08.2020
1 1
kupujemy 200 jajeczek w markecie, zmywamy piecząteczki, smarujemy w ziemi i gołębią kupą, przysypujemy troszkę słomą i już mamy eko produkcik 10x przebitka ;) 19:49, 01.08.2020